Největší tuzemská cukrovarnická společnost Tereos TTD, která zajišťuje 56 procent domácí výroby, zvyší produkci z nynějších 209 tisíc tun ročně o pětinu.
Cukr v číslechČesko je soběstačné
Výroba cukru v ČR (v tis. tun): 2012/13 - 535,5 |
„Plochy pro pěstování cukrové řepy se až na výjimky zvyšují v celé Evropě. Myslíme si, že trend bude pokračovat i v příštím roce, odhadem v průměru o 5 až 15 procent. Bude více cukru, případně biopaliv,“ říká Josef Pojer, ředitel Českomoravského cukrovarnického spolku.
Otázkou však zůstává, co to udělá s cenami. Česko má s volným trhem dlouholeté zkušenosti. Pro řadu cukrovarů ne zrovna sladké. V 90. letech cukr v tuzemsku vyrábělo 53 cukrovarů, dnes jich je jen sedm. Provozuje je pět společností. Mnohé cukrovary skončily v konkurenčním boji, v němž se levná komodita stala smrtící zbraní. Nabízí se proto otázka, zda Evropu zaplaví levný cukr a vybere si mezi cukrovary další oběti. V ČR jich moc nezbylo, ale staré země volný trh neznají.
Ceny cukru jsou na dně, tvrdí cukrovar Tereos
Ředitel největšího tuzemského cukrovaru Tereos TTD Oldřich Reinbergr tvrdí, že ceny cukru výrobců už víc propadnout nemohou, protože jsou na dně. „Pokud se situace protáhne do příštího roku, rozhodně v tom vidím ohrožení cukrovarnického průmyslu nebo části cukrovarů v některých zemích Evropy,“ říká. Situaci teď podle něho nikdo nedokáže odhadnout.
„Nabídka bude vyšší, na druhou stranu budeme moci vyvážet bez omezení,“ brání se i Pojer spekulacím o ceně. Export podle něj nikdo nedokáže odhadnout a je možné, že budou evropské země schopny konkurovat takovým cukrovým mocnostem, jako je Brazílie, které vždy těžily z výhod levnější třtiny.
Odpověď na otázku, zda cukr zlevní, těžko hledají i analytici. Agrární komora varovala před opakováním mléčného scénáře z roku 2015, kdy se po skončení kvót v sektoru ceny prudce propadly. Teď už však mléko zdražuje.
„Z dlouhodobého hlediska by cena měla dle mého přesvědčení velmi mírně růst,“ odhadl Mojmír Severin, poradce MONETA Money Bank pro oblast zemědělství.