„Společnost hodně plýtvá potravinami, které pak končí hnijící na skládkách, přitom by z nich ještě někdo mohl mít užitek,“ vysvětluje Palme, co ho vedlo k nápadu zavěšovat ke kontejnerům háčky na pytlíky s ještě poživatelným jídlem.
Primárně jde podle něj o hlavně o lidi, kteří nejsou v takové finanční situaci, aby si mohli nějaké to jídlo koupit, a musejí ho hledat v odpadcích.
Háčky jsou zatím čtyři na různých místech v Ústí nad Labem, ale brzy jich má být víc. V budoucnu pak mají být k sehnání i pro veřejnost, aby je lidé mohli pověsit ve svém okolí. Kryštof Palme věří, že je budou lidé využívat.
Strážníci o úspěchu pochybují
„Určitě se najdou i takoví lidé, kteří budou potraviny dál raději vyhazovat. Stoprocentní úspěšnost v takové záležitosti nedosáhnete nikdy,“ je si student vědom.
„Zároveň počítám s tím, že si jídlo mohou brát i ti, kteří ho ne až tak úplně potřebují, třeba chovatelé pro svá zvířata,“ naznačil další možnost využití.
Nápad má příznivce, třeba děkana zmíněné fakulty Pavla Mrkuse.
„Je to pěkná myšlenka. Hlavně v zimě, kdy jídlu nebude hrozit brzká zkáza, se jistě najde řada vděčných sběračů, kteří dosud lovili hluboko v útrobách kontejnerů,“ řekl.
Najdou se ale i skeptici. „Dobrý pokus, ale nečekali bychom viditelné zlepšení. U lidí bez domova nejde jen o jídlo, berou cokoli,“ míní šéf ústecké městské policie Pavel Bakule.