V našich končinách se již celkem běžně můžete setkat s hlívou ústřičnou, která se v Česku dá i pěstovat. Její větší příbuznou je hlíva královská, která se hodí na smažení, dušení i nakládání.
Houby enoki pocházející z Japonska můžete tepelně upravit, ale výborně chutnají i v syrovém stavu. Z Japonska pocházejí i tzv. plážové houby shimeji, které s oblibou rostou na spadaných kmenech stromů na plážích. Shimeji světlé i tmavé se však musí před podáváním alespoň trochu povařit, nejlépe si rozumí nudlemi.
Houby enoki s okurkou a salátem z fazolových výhonků
Ingredience:
- 300 g hub enoki s odkrájenými kořeny
- 1 okurka nakrájená na velmi tenké proužky
- 1 plátek malé zelené papričky jalapeño
- 1 drcený stroužek česneku
- 50 g fazolových výhonků
- 30 g jarní cibule nakrájené na tenké plátky
- 10 g bílých sezamových semínek
Dressing:
- 20 g světlé sójové omáčky
- 5 g cukru
- 2 g soli
- 10 ml sezamového oleje
Postup:
Povařte houby ve vroucí vodě třicet sekund až jednu minutu, ihned je zchlaďte v ledově studené vodě a nechte odkapat. Do mísy přidejte okurku, fazolové výhonky, papričky jalapeños, jarní cibulku a česnek. Promíchejte a zalijte dresinkem. Pro ozdobu ještě posypejte sezamovými semínky.
Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou
Ingredience:
- 20 g másla
- 1 malý stroužek česneku
- 30 g hlívy ústřičné
- 30 g bílých hub shimeji
- 10 g hub enoki
- 10 g nakrájených červených chilli papriček
- 50 g pasty miso
- 4 g suchých mořských řas
- 50 g tofu
- 200 ml oleje
- 500 ml horké vody
- 10 nakrájených jarních cibulí
Postup:
V pánvi opečte hlívu ústřičnou a bílou houbu shimeji na másle a česneku. Přidejte miso pastu a trochu povařte, přilejte horkou vodu. Přidejte suché mořské řasy a vařte, dokud se jejich velikost nezdvojnásobí. Přidejte nasekané chilli papričky a jarní cibulku. Nakrájejte tofu na malé kostičky a smažte v oleji o teplotě kolem 170 °C. Tofu osušte papírem a hned jak bude suché, přidejte jej do polévky.
Smažené nudle udon s hnědými houbami shimeji a hlívou ústřičnou
Ingredience:
- 50 g nakrájené šalotky
- 30 g másla
- 50 g hnědých hub shimeji
- 50 g hlívy ústřičné
- 50 g zeleného hrášku
- 200 g nudlí udon (balíček)
- 25 g zeleného manga
- 15 g nakrájených červených chilli papriček
- 5 g čerstvého koriandru
- 10 g jarní cibule
- 20 g smažené šalotky
- čerstvá šťáva z 1⁄2 limetky
- 10 ml sójové omáčky
- 10 ml mirinu
Postup:
Na pánvi (ideálně wok, anebo tlustostěná pánev, co je rovnoměrně zahřátá) opečte šalotku, hnědé houby shimeji a hlívu ústřičnou. Vhoďte nudle, promíchejte a přidejte hrášek, sójovou omáčku a mirin. Na konci vaření doplňte mangem a chilli papričkami a vařte do křupava. Přidejte jarní cibulku a limetkovou šťávu, dozdobte křupavou smaženou šalotkou.
Sushi s bílými houbami shimeji
Ingredience:
- 75 g sushi rýže s rýžovým octem
- 100 g vařených a zchlazených bílých hub shimeji
- 1 stroužek česneku
- 20 g másla
- kousek čerstvého čínského zelí (pak choi)
- 30 g sýru Philadelphia
- 5 g chilli omáčky / chilli sambal
- 1⁄2 sušené řasy Nori
- 1⁄2 čerstvého zralého avokáda
- sladká chilli omáčka určená pro namáčení
Postup:
Propláchněte rýži a vařte ji v pařáku nebo ve vodě do měkka (kolem 10 až 20 minut). Na pánvi opečte česnek a bílou houbu shimeji, na pečícím papíře je zchlaďte a odstraňte z nich máslo. Rozložte řasu nori a rozetřete po něm rýži, přidejte sýr Philadelphia a houbu. Srolujte sushi a kousek avokáda dejte na vrch pro ozdobu. Pokapejte čili omáčkou nebo ji podávejte zvlášť.
Vyzkoušejte také jarní závitky bez smaženíDalší recepty na exotická jídla najdete na Labuznik.cz. |