Čtvrtek 12. prosince 2019, svátek má Simona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 12. prosince 2019 Simona

Houby tělu prospívají. Zkuste houbový burger či palačinky s liškami

  0:12aktualizováno  0:12
Někdo odchází s košíkem do lesa meditovat a houby jsou pro něj zástěrka. Pro ostatní, kteří jsou houbaři sběrem i chutí, však s létem nastává hlavní sezona. V případě nepřízně počasí aspoň na talíři...

Opékané houby s creme fraiche | foto: Profimedia.cz

Papriky s houbovou nádivkouPapriky s houbovou nádivkou

Pro 4 osoby

* 4 velké papriky
* 2 starší housky
* mléko
* 1 malá cibule
* 200 g hub
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička sojové omáčky
* sušený tymián
* sůl
* 1 stroužek česneku
* 2 vejce
* 50 g sýra
* čerstvá pažitka nebo petržel

1. Papriky omyjeme,odkrojíme vršek, vyjmeme jádra a vypláchneme. Dáme je povařit na pět minut do osolené vody. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

2. Housky rozlámeme a namočí me je v teplém mléce. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, houby očistíme a pokrájíme.

3. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a deset minut opékáme, ochutíme sójovou omáčkou, tymiánem, solí.

4. Housky vymačkáme,promícháme je s vejci, utřeným stroužkem česneku, přimícháme orestované houby a nastrouhaný sýr s nasekanými bylinkami. Směsí naplníme papriky, přiklopíme odkrojeným vrškem a dáme zapéct do trouby podlité trochou vody na 20-25 minut.

Náš tip

Zkuste naplnit papriky houbovou smaženicí - vynechte housku, přidejte vejce.

Zapečené těstoviny s houbamiZapečené těstoviny s houbami

Pro 4 osoby

* 500 g těstovin
* 400 g hub
* 3 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* 200 g mraženého listového špenátu
* 250 ml smetany na vaření
* 200 g sýra
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.

2. Houby očistíme, pokrájíme na plátky, česnek oloupeme a nasekáme. Nakrájené houby opečeme na pánvi na rozpáleném oleji pět minut. Přimícháme česnek, krátce orestujeme a přidáme překrájený rozmrazený špenát.

3. Do houbové směsi přimícháme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra, osolíme a opepříme. Vlijeme na uvařené těstoviny a promícháme.

4. Těstoviny i s omáčkou přendáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a zapečeme v troubě 5-7 minut.

Náš tip

Nahraďte smetanu ricottou nebo zakysanou smetanou.

Quiche s houbami a špekemQuiche s houbami a špekem

Pro 4 osoby

* 250 g hladké mouky
* 125 g másla
* špetka soli
* 5 lžic vody
* 100 g špeku
* 1 malá cibule
* 250 g menších hub
* 1 zakysaná smetana
* 200 g smetany ke šlehání
* 3 vejce
* sůl
* pepř

1. Z mouky, másla, soli a vody zpracujeme křehké těsto, které necháme zabalené do fólie odpočinout dvě hodiny v chladu.

2. Špek a krájíme, cibuli oloupeme a nasekáme, houby očistíme a rozkrájíme na plátky. Na pánvi necháme rozškvařit na kousky nakrájený špek a opečeme na něm cibuli a houby.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno kulaté koláčové formy vyložíme pečicím papírem,vložíme na něj rozválené těsto, které propícháme vidličkou a zatížíme fazolemi. Pečeme 20 minut. Papír i fazole odstraníme.

4. V misce prošleháme obě smetany, vejce, sůl a pepř. Do upečeného korpusu dáme houby, přelijeme je smetanou s vejci a dáme na 25 minut zapéct.

Náš tip

Kupte si již hotové křehké těsto. Korpus předpečte dopředu, můžete ho uchovat zabalený v mrazáku.

Houbový burgerHoubový burger

Pro 4 osoby

* 4 hamburgerové housky
* 4 velké klobouky portobello žampionů
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 velké rajče
* 1 červená cibule
* hrst rukoly

1. Kloubouky hub otřeme a dáme je do marinády připravené z rozetřeného česneku, oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Necháme vychladit dvě hodiny.

2. Troubu s grilem rozehřejeme na 200 °C. Kloubouky přendáme do zapékací misky a necháme je péct asi 20 minut dohněda. V polovině pečení je obrátíme a potřeme zbylou marinádou.

3. Rajče omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Na spodní část hamburgerové housky dáme teplý žampion, plátek rajčete, trochu rukoly a kolečka cibule. Přiklopíme horním dílem housky.

Náš tip

Portobello žampiony nahraďte jinými houbami. Hamburgerovou housku potřete majonézou nebo kečupem, podle chuti.

Kuře na víně s houbamiKuře na víně s houbami

Pro 4 osoby

* 1 kuře
* sůl
* pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce oleje
* 1 malá paprika
* 10 malých žampionů nebo hříbků
* čerstvý tymián
* 200 ml zeleninového vývaru
* 200 ml červeného vína

1. Kuře naporcujeme, opláchneme a osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Papriku omyjeme rozpůlíme, vyjmeme jádra a nakrájíme na proužky. Houby očistíme, větší překrojíme.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej,opečeme na něm porce kuřete, přihodíme papriku, houby, tymián a orestujeme. Přikryjeme pokličkou, případně trochu podlijeme, podusíme asi 15 minut.

3. Maso vyjmeme z hrnce, vlijeme do něj vývar a víno a povaříme pět minut. Vrátíme kousky kuřete do omáčky a společně povaříme dalších 10 minut. Podáváme s vařenými novými bramborami nebo čerstvým chlebem.

Náš tip

Přihoďte hrst černých pokrájených oliv.

Palačinky s liškamiPalačinky s liškami

Pro 6 osob

* 300 g hladké mouky
* 3 vejce
* 1/2l mléka
* špetka soli
* olej
* 1 stroužek česneku
* 1 kelímek zakysané smetany
* čerstvá pažitka
* 250 g lišek

1. Promícháme mouku, vejce, mléko a sůl. Těsto necháme 20 minut odpočinout a pak z něj uděláme postupně na pánvi na rozpáleném oleji palačinky.

2. Houby očistíme, větší překrojíme. Česnek oloupeme a utřeme se solí, promícháme se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

3. Na pánvi rozpálíme olej a lišky orestujeme. Palačinky namažeme ochucenou smetanou a poklademe orestovanými liškami.

Náš tip

Složte naplněné palačinky do balíčků, dejte do zapékací misky, posypte oblíbeným sýrem a zapečte.

Houbové škvarky v másleHoubové škvarky v másle

Pro 4 osoby

* 250 g másla
* 300 g hub
* sůl
* čerstvá petržel

1. Máslo zahřejeme v pánvi nebo nižším hrnci se silným dnem, necháme ho rozpouštět při velmi nízké teplotě, aby se z něj postupně odpařila voda. Průběžně jej mícháme a sbíráme pěnu. Občas zamícháme. Máslo se přepouští asi 30 minut. Máslo by mělo být zlaté a čiré.

2. Hotové přepuštěné máslo ještě přecedíme přes jemné sítko vyložené plátýnkem nebo papírovým filtrem.

3. Houby očistíme a rozkrájíme je na centimetrové kousky. Na pánvi je opékáme na části přepuštěného másla, dokud nejsou křupavé.

4. Orestované houby vmícháme do zbytku másla. Přidáme nasekanou petržel, zamícháme a dáme vychladit a ztuhnout. Podáváme s čerstvým chlebem.

Náš tip

Houbové škvarky můžete udělat se sádlem. Přepuštěné máslo samotné vydrží až půl roku a má v kuchyni mnoho využití. Zbytky z přepuštěného másla - sesbíraná pěna a kousky po přefiltrování - se dají použít k omaštění pokrmů, nemusíte je vyhazovat.

Autoři:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Chtěl bych mámu na zápasech, přeje si malý fotbalista a my pomůžeme

Desetiletý Honzík by si přál, aby mohla máma jeho fotbalové zápasy ještě dlouho sledovat, jenže Jarka se už 20 let pere...

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

René se chtěl zabít. Teď omládl, má nové zuby a šanci, že potká lásku

Petr a René jsou kamarádi středního věku s podobným osudem. Oba mají za sebou rozvod, který s nimi mocně zacvičil, oba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chtěl být jako Foglar a na osm dětí zůstal sám. Už bydlí v novém

Tomáš se chtěl jako Jaroslav Foglar věnovat dětem, po svých netoužil. Stal se učitelem a nakonec i tátou čtyř dětí...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Palačinky plněné špenátovou pomazánkou

Tip na rychlou a chutnou večeři. Připravte si palačinky plněné špenátovou pomazánkou.

Ořechové cukroví tradičně i moderně. Uvidíte, že se po něm jen zapráší

Mezi všemi vánočními lákadly ve většině českých rodin stejně nakonec vítězí ořechové cukroví. Je křehké, lahodné,...

RECEPT DNE: Domácí máslové croissanty

Upečte si k snídani vynikající domácí máslové croissanty.

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz