Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva kamarádi z Brna vaří odmala. Pronajatý byt proměňují v restauraci

  9:32
Ve světě už běžná záležitost, v Česku se pomalu rozjíždí: bytové restaurace. Přijdete na večeři, kterou uvaří pan nebo paní domácí, zaplatíte za suroviny a poznáte pár nových lidí. V Brně teď na podobné večery zve Debut.
Bytovou restauraci Debut provozují dva kamarádi v brněnské Gorkého ulici.

Bytovou restauraci Debut provozují dva kamarádi v brněnské Gorkého ulici. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Prvorepublikový dům v centru Brna. Zvoním. "Vy jdete ke klukům na večeři, že jo? Já jim moc fandím," říká starší paní, kterou na schodech potkávám a směruje mě do druhého patra.

Ocitám se v prostorném, stroze vybaveném bytě. V jedné místnosti tři stoly a dvanáct židlí, v druhé dva sporáky, obří stůl – a gauč. Na zdech visí obrazy od brněnského malíře Vladimíra Kokolii.

Jak vypadá menu v Debutu

Pstruh na masle s bramborovou kaší.
Pečená kachna s červeným zelím s povidly, bramborový knedlík.
Tradiční českou kuchyni zastupuje koprová omáčka.
Hosté si mohou pochutnat i na chřestu.

Zobrazit fotogalerii

Když vaří Vladimír

1. Ztracené vejce se salátkem a domácí bagetou

2. Rukolový krém s krutony

3. Roastbeef s aioli a baby špenátem

Když vaří Joža

1. Pečená paprika s kozím sýrem

2. Boeuf bourguignon

3. Creme caramel

A pod nimi sedí jeho syn, taky Vladimír. Jsme v Debutu. Prvním místě na jihu Moravy, které se dá popsat jako bytová restaurace. Tedy v místě, kde vám uvaří domácí pán nebo paní, vy zaplatíte za suroviny a užíváte si intimního prostředí pro pár předem nahlášených hostů.

Ačkoliv zakladatelé Debutu, třicetiletý designér Vladimír Kokolia a šestadvacetiletý programátor Josef Skládanka, se označení bytová restaurace zuby nehty brání.

"Oba rádi vaříme a často jsme dělali večírky spojené s jídlem pro přátele. Časem jich bylo víc a víc, a já mám třeba doma tři malé děti, takže nebylo vždy únosné pořádat setkání tam," popisuje Kokolia.

Pronajali si byt u Úvozu a splnili si sen. "Debut samozřejmě není opravdová restaurace. Náš záměr je pořádat občasné zážitkové, kulinářské večery pro uzavřený okruh hostů. Přátele, ale klidně i přátele přátel," dodává.

Na večerech nechtějí vydělávat, jen splatit náklady, tedy suroviny a nájem. "Jako když vám domů přijdou kamarádi a vy jim řeknete: Přispějte mi na toho humra," vysvětluje Kokolia, že Debut bude jen jejich občasný koníček, ne zdroj obživy.

"Samozřejmě se nevyhýbáme zodpovědnosti vůči úřadům a zákonům, takže hledáme cestu, jak nic nezanedbat," dodává, že uvažuje o založení občanského sdružení či zřízení živnosti.

Otevírací doba? To tu není

Debut nemá stálé menu, pořádají tu dva večery týdně. Jednou vaří Kokolia, jednou Skládanka (nazývají se i na webu familiérně Vladimír a Joža). Každé místo u stolu je třeba předem rezervovat, minimálně musí přijít šest hostů, strop je dvanáct.

Cena za večer (v níž je zahrnuto jídlo, víno a voda) je okolo dvou až tří set korun, podle ceny surovin, které zrovna potřebují.

Co je bytová restaurace

Ve vlastních domech je provozují kulinářští nadšenci – většinou amatéři. Připraví menu, rozešlou nabídku okruhu zájemců a ti nejrychlejší pak s hostiteli usednou ke stolu.

Bytové restaurace už jsou ve světě běžné, třeba na Kubě fungují takzvané paladares už skoro dvacet let.

Asi nejznámější česká bytová restaurace Na Faře je otevřena od září 2012 v Kmetiněvsi, malé vesnici na Podřipsku.

Jak to funguje

Termín konání večera i menu Debut zveřejní na www.byt-debut.cz i na facebookovém profilu. Zájemci si rezervují místo přes formulář na internetu (minimální počet účastníků je šest, maximální dvanáct). On-line rezervace se uzavírá dva dny před konáním, poté se místo rezervuje telefonicky. Večer na Gorkého 50 začíná v 19 hodin, trvá zpravidla do 22 hodin.

A proč to tedy vlastně dělají, když není cílem vydělat? "Baví nás vařit. A poznávat nové lidi. Nejsme nějaká seznamka, ale už první večery nás překvapily tím, jací lidé se tu sešli a jak to bylo fajn," shrnuje Kokolia.

První večer byl minulý týden. "A byl super. Přerostl v neplánovanou degustaci vína, sešlo se deset mladých lidí, co se předem neznali, ale hned si sedli, automaticky opadly veškeré formální přetvářky," vzpomíná Skládanka.

Večer nějak zásadně nemoderují, ale čas na hovor s hosty si najít chtějí. "A vymýšlím i program, třeba mám kamarádku, co skvěle praží kávu, to bych rád propojil," říká Kokolia.

U nás doma vaří chlapi

Kde vlastně vzali kuchařské ostruhy a odvahu kuchtit pro dvanáct zvědavých lidí? Oba vaří, v Česku ještě pořád trochu netypicky, odmala. "U nás doma vždycky vařili muži, byl jsem od dětství zvyklý pomáhat tatínkovi. A přeneslo se to do role, že teď vařím já," říká Skládanka.

Kokolia to z legrace nazývá jako společnou posedlost. "Já si v patnácti místo stěžování si na domácí jídlo zkusil uvařit svoje a zjistil jsem, že mi to chutná víc, že chci experimentovat. A máma byla tak tolerantní, že se neurazila, a naopak mě podpořila. A pak jsem zjistil, že vzdálený příbuzný byl kuchař v Bílém domě, takže možná nějaké kuchařské geny v krvi mám," směje se a ukazuje na kuchařku na parapetu – je to ona, podle ní se v Bílém domě vařilo a je k nahlédnutí i tady.

V Debutu budou vařit všechno. "To mi přijde nejzábavnější. Nejsme třeba mexická restaurace. Nevaříme mexicky a nejsme ani restaurace. Chci vařit všecko, třeba se těším na vietnamské menu, které teď tři měsíce piluji a zakončil jsem to návštěvou u vietnamské paní z Vyškova, která zkontrolovala, zda vařím dobře a pokud možno autenticky. Jindy uvařím italské jídlo. Nebudeme se svazovat," popisuje Kokolia. Řeší jen suroviny, ty chce kvalitní.

Pro jeho kolegu je vzorem francouzská kuchyně. "Zvu na boeuf bourguignon! A moje menu snů jsou ryby, konečně mám důvod koupit obrovskou kambalu," raduje se Skládanka.

Jednou z nejtěžších věcí do začátku, shodují se oba, bylo sehnat vhodný byt. "Majitelka domu nám vyšla velice vstříc, v podstatě kdekoliv jinde jsme byli lidem podezřelí. Mysleli, že chceme pořádat bujaré pitky nebo točit pornografii," směje se Kokolia.

V Debutu budou večery zhruba do dvaadvacáté hodiny – i s ohledem na noční klid.

A proč si vlastně nezaložili normální restauraci? "Kdybychom chtěli restauraci, máme ji. Ale já nechci vařit denně dvanáct hodin, je to prostě koníček," říká Skládanka.

  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Zabedněná okna, vytrhané podlahy. Blok domů v Brně mizí, ustoupí novému nádraží

27. května 2024  15:11

Dvojici vybydlených domů, které překážejí stavbě budoucího hlavního nádraží v Brně, demolují...

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

Takhle se hrát nedá, zní z Vyškova před barážovými souboji s Karvinou

27. května 2024  7:26

Druhou sezonu po sobě se fotbalisté druholigového Vyškova mohou radovat z postupu do barážových...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...