Doporučujeme

Pomazánka povýší chleba na delikatesu. Vyhrajte za ni kuchařku

  • 28
V devátém díle seriálu České televize se Dita vydá s malým synovcem Ondřejem na chalupu. Pohostí ho také vajíčkovou pomazánkou. Pošlete nám svůj recept na pomazánku a vyhrajte kuchařku Deník Dity P.

Dita se s malým Ondrou vydá na houby a vzpomíná na všechna jídla ze svého dětství doma i u babiček. Proto připraví houbovou omáčku, kterou jako dítě zbožňovala. K ní uvaří jednoduchý nekynutý houskový knedlík, s množstvím čerstvých hub se obejde bez masa.

Ditiným nejoblíbenějším jídlem jsou flíčky se šunkou. Jednoduchý recept má spojený s nejslavnostnějšími chvílemi v životě. Rodina jí ho připravovala k narozeninám, nebo když se vrátila z cest. Jejich věhlas se proto snaží předvést i malému Ondrovi.

Ve vzpomínkách na dětství dojde Dita až ke krupicové kaši - babičky ji kaší vykrmovaly, když měly dojem, že je příliš hubená. Proto ji opulentně zdobily kakaem, čokoládou, cukrem a máslem.

Na závěr připraví vajíčkovou pomazánku, bez které si nedovede představit rodinnou snídani nebo studenou večeři.

Pošlete recept na pomazánku a vyhrajte kuchařku

Jaký je vaše oblíbená pomazánka? Sýrová, česneková, rybičková, zeleninová nebo do ní všechno namixujete? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 6. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Andrea Šmejkalová s receptem na meruňkovo-pistáciový tarte, zaujal nás i písecký rybízový koláč, linecký koláč s krémem a jablky, zdravý čokoládový koláček s banánem nebo rychlý koláč s tvarohem a povidly. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Vajíčková pomazánka podle Dity P.

Příprava 15 minut, pro 4 osoby

Vajíčková pomazánka
  • 6 vajec
  • pomazánkové máslo
  • 2 lžíce majonézy
  • pažitka
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • chleba a ředkvičky

Deník Dity P.

Kuchařskou show vysílá ČT1 v pátek v 18:25.

1. Vejce opatrně vložím do kastrůlku se studenou vodou a dám vařit. Za 8 minut od chvíle, kdy voda začala vřít, jsou vejce uvařená. Rychle je chladím pod studenou tekoucí vodou, aby šla snadněji loupat.
2. Vejce oloupu a oddělím žloutky od bílků. Žloutky utřu s pomazánkovým máslem a majonézou. Bílky nasekám na kostičky (nebo mřížkou na krájení brambor) a promíchám s utřenými žloutky. Přidám pažitku, osolím, opepřím, namažu na čerstvý chléb a ozdobím ředkvičkami.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás