Čtenářský recept: Skvělý ořechový dort

  2:18
Suroviny jsou uvedeny pro kulatý dort o průměru 23 cm, podle velikosti formy lze libovolně násobit.

| foto: pro iDNES.cz

12 porcí

Korpus:

Soutěžte také o kuchařku Dity P.

Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 5 lžic teplé vody
  • 190 g hladké mouky
  • 60 g mletých lískových ořechů

Pudinkový krém:

  • 300 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 50 g vanilkového pudinkového prášku
  • 250 g másla

Materiál ke zdobení dortu - např. marcipán (viz fotografie), potahovací hmota nebo čokoládová poleva

  1. Ušlehejte žloutky a 200 g cukru do pěny, postupně přidávejte vodu - šlehejte důkladně, až je směs zhoustne. Bílky ušlehejte zvlášť spolu s 50 g cukru. Smíchejte spolu s moukou a ořechy. Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte zvolna 40 až 60 minut, dort nechte poté vychladnout ve formě.
  2. Na krém uvařte hustý vanilkový pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Ihned vmíchejte 50 g másla a pudink občas promíchejte, než vychladne, aby se něm neutvořil škraloup. Vychladlý pudink vyšlehejte elektrickým šlehačem se zbylým máslem, až je krém pevný a jemný.
  3. Vychladlý korpus prořízněte na tři vrstvy, každou z nich důkladně provlhčete buď rumem rozmíchaným z vodou, anebo v nealkoholické verzi pomerančovým džusem s vodou. (Protože v korpusu není žádný tuk, je důkladné provlhčení důležité.) Vrstvy slepte pudinkovým krémem a poté ozdobte podle libosti.
Autor:
  • Nejčtenější

Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu

15. června 2024

Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty,...

Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu

15. června 2024

Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty,...

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...