Ochutnejte Maroko, tříchodový oběd si připravíte i doma

  0:38
Připravit marockou kuchyni není těžké. Nejnáročnější je sehnat keramickou nádobu zvanou tažin (tajine), která se už ovšem běžně prodává i u nás. Pak už stačí jen rozpálit dřevěné uhlí na grilu, připravit ingredience a vychutnat si berberský oběd.
Tažin je připraven k zakrytí.

Tažin je připraven k zakrytí. | foto: Nela Hořejší, iDNES.cz

V Maroku vám naservírují oběd z několika chodů. Nejprve se podává chlebová placka vytažená z pece s medem. Následuje salát, grilované maso, tažin a po něm ještě sladký zákusek a ovoce. Pije se "marocká whisky" v podobě sladkého zeleného čaje s mátou.

SALÁT MECHOUIA
Doba přípravy:
20 minut
Množství: pro 4 osoby

Potřebné ingredience

4 rajčata, 2 papriky, česnek, cibule, citron, petrželka, pepř, sůl, římský kmín, ocet, olej (nejlépe arganový, může ale být i olivový).

Papriky zbavíme vnitřku a dáme na gril. Když zhnědnou, zabalíme je do alobalu a necháme zapařit. Pak stáhneme slupku. Citrony naložíme do vody se solí, až změknou. Rajčata oloupeme a zbavíme vnitřku se zrníčky. Zbytek nakrájíme na malé kousky a totéž uděláme s paprikou. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, lžičku nakrájeného česneku, lžičku jemně nakrájené změklé citronové kůry a polévkovou lžíci petrželky. Přidáme pepř, sůl, římský kmín, ocet a olej. Vše smícháme a můžeme podávat.

Příprava marockého salátu

MAROCKÝ KEBAB
Doba přípravy:
s marinováním 2 a půl hodiny
Množství: pro 4 osoby

Potřebné ingredience

500 g telecího masa, petrželka, olivový olej, cibule, ocet, sůl, římský kmín, paprika, pepř.

Maso nakrájíme na kostičky. Do misky si připravíme olej, do něj 2 lžíce petrželky, půlku cibule nakrájenou najemno a všechno koření. To promícháme a maso v tom obalíme. Přikryjeme a necháme marinovat 2 hodiny. Maso potom nabodneme na jehlu a dáme na gril, kde ho opékáme 10-15 minut.

Marocký kebab.

TAŽIN S KUŘETEM A ZELENINOU
Doba přípravy:
2 hodiny
Množství:  pro 4 osoby

Potřebné ingredience

4 kousky kuřete (stehna, křídla), 250 g brambor, 150 g mrkve, 1 rajče, 1 paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžíce petrželky, lžíce koriandru, půl lžičky soli, lžička zázvoru, půl žičky kurkumy, čtvrt lžičky pepře, špetka šafránu, půl hrnku vody, čtvrt hrnku oleje (nejlépe arganového, ale může být i olivový), zelené olivy, hrst hrášku, citron naložený v soli.

V první řadě si musíme obstarat tažin. Keramická nádoba s typickým protáhlým víkem je k dostání v českých obchodech i na internetu. Pokud ale pojedete na dovolenou do Maroka, rozhodně si ho kupte tam, vyjde v přepočtu na 200 až 300 korun.

Nejprve si ale připravíme kuřata. Do mísy dáme na dno olej, česnek, petrželku, sůl, kurkumu, pepř, zázvor, naložený citron a smícháme. Ve vzniklé marinádě obalíme kuřata.

Na cibuli poklademe kuře.

Na dno tažinu nalejeme trochu oleje a vysteleme cibulí.

Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Rajče nakrájíme na kolečka, papriku na proužky a mrkev na hranolky. Cibuli nakrájíme na plátky.

Na dno tažinu dáme trochu oleje a na to nasypeme cibuli. Potom poskládáme kuřecí kousky a ty pokryjeme mrkví, pak naskládáme brambory a papriku. Osolíme a opepříme, nasypeme trochu petrželky. Pak nahoru poklademe rajče, cibuli, hrášek, doprostřed dáme tři měsíčky naloženého citronu a okolo nasypeme celé olivy. Zalijeme trochou oleje a doprostřed nalijeme vodu.

Na maso položíme mrkvové hranolky a vše překryjeme kousky brambor.

Nakonec přelijeme trochou oleje a doprostřd nalijeme vodu.

Tažin postavíme na mírně rozpálené uhlí a přiklopíme. Po deseti minutách promícháme. Po dvaceti minutách začne tažin vřít. Ještě jednou promícháme a na mírném ohni necháme hodinu. Pak obrátíme kuře a přidáme trochu vody. Vaříme dalších 15 až 30 minut. Podáváme přímo z tažinu.

Z jednoho tažinu se nají 4 lidé.

MAROCKÁ WHISKY

Nalévání čaje má symboliku.

Připravuje se ze zeleného čaje, máty a cukru.

Maroko je muslimská země a alláh pití alkoholu zakazuje. Proto když vám někdo nabídne s úsměvem sklenku "marocké whisky", napijete se velmi sladkého mátového čaje. Připravuje se ze zeleného čaje, do kterého se přidá máta a velká porce cukru. Čaj se nalévá z výšky, což symbolizuje proud deště, který je dán Alláhem a zalévá zem a na ní lidi, rostliny a zvířata, kteří jsou symbolizovány barevnými sklenicemi.

  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodové cupcaky

Střední

60 min

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...