Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trumpovi hrozí obří pokuta. Na závěr dostal u soudu slovo, pak ho umravňovali

  19:34aktualizováno  19:57
Na Manhattanu ve čtvrtek začaly závěrečné řeči v případu žaloby státu New York na amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jeho firmu. Ta podle prokuratury podváděla banky a pojišťovny, když zveličila hodnotu svého majetku. Trumpův právník obvinění označil za „šílená“. Sám bývalý šéf Bílého domu prohlásil, že je nevinný. Ve své řeči zaútočil i na soudce a prokurátorku.

Exprezident, který usiluje o návrat do Bílého domu, se čtvrtečního jednání účastní. Ve středu mu soudce zakázal vystoupit poté, co Trump nepřistoupil na jeho podmínky, včetně té, že výpovědi u soudu nevyužije k „předvolebnímu projevu“. O den později se při závěrečných řečech nakonec dostal ke slovu.

„Nebyl tu jediný svědek, který by vypovídal proti nám. „Je to politický hon na čarodějnice,“ řekl také s tím, že tento případ má zařídit, aby znovu nevyhrál ve volbách. Poznamenal, že roční finanční výkazy jeho firmy byly perfektní. „Jsem nevinný muž. Byl jsem pronásledován někým, kdo se uchází o úřad,“ uvedl.

Trump označil předpisy za „zlé“ a prohlásil, že se nejedná o žádný podvod. „Je to podvod na mně,“ pokračoval. List The New York Times k atmosféře v soudní síni uvedl, že soudce Arthur Engoron na Trumpa „kamenně zírá“. „Jediným zvukem v soudní síni je Trumpův hlas a zuřivé psaní na stroji,“ dodává list.

V projevu přitom bývalý šéf Bílého domu zaútočil na prokurátorku i na soudce. Nejvyšší státní zástupkyně Letitia Jamesová Letitia Jamesová podle něj „nenávidí Trumpa a využívá ho ke svému zvolení.“ Říká, že „nic nenašla“. Soudci zase do očí řekl: „Nedokážete poslouchat víc než minutu.“

Engoron následně požádal Trumpova advokáta, aby si „kontroloval svého klienta“, na což Trump odvětil, že „neudělal nic špatného“. Prokuratura by mu prý měla zaplatit za to, čím si prošel. Nakonec soudce Trumpa odstřihl od mikrofonu.

Trumpovi a jeho synům Donaldovi mladšímu a Ericovi, kteří mají ve firmě Trump Organization vysoké posty, kvůli žalobě hrozí zákaz podnikání v New Yorku, pokuta i další postihy. Jamesová původně požadovala finanční trest ve výši 250 milionů dolarů, minulý týden však zvýšila navrhovanou pokutu na 370 milionů (zhruba 8,1 miliardy korun).

„Celý tento případ je vykonstruované tvrzení s cílem sledovat politickou agendu,“ prohlásil ve své závěrečné řeči Trumpův právník Chris Kise. Podle deníku The New York Times pak mimo jiné uvedl, že finanční prohlášení jeho klienta neovlivnily banky a nezpůsobily žádnou újmu.

Trump se v procesu hájil i tím, že jakékoli nesrovnalosti v prohlášeních měli zachytit účetní a že dokumenty obsahovaly formulace, které autory zbavují zodpovědnosti za obsah.

Trump chtěl u soudu pronést závěrečnou řeč, soudce mu to povolil a pak zarazil

Kise se opakovaně dostával do konfliktu se stanovisky soudce, když například znovu argumentoval i promlčecí lhůtou, jakkoli Engoron tento argument dříve smetl ze stolu. Obhájce také vyzdvihoval podnikatelský um svého klienta a prohlásil, že by měl místo trestu dostat medaili. Podle NYT byla jeho řeč spíše než pro soudce určená pro veřejnost a pro odvolací soud.

Trump jakékoli provinění odmítá a žalobu prezentuje jako politicky motivovanou podobně jako trestní obvinění, která proti němu vznesli prokurátoři na státní i federální úrovni.

Verdikt je nicméně na soudci Engoronovi, kterému v občanskoprávním procesu neasistuje porota, protože o její sestavení podle něj ani jedna strana nepožádala a u žalob tohoto typu to ani státní zákon neumožňuje. Soudce podle agentury AP řekl, že by chtěl případ uzavřít do konce měsíce.

Už na konci září těsně před začátkem hlavní části soudu se v klíčovém bodě Engoron přiklonil na stranu prokuratury, když rozhodl, že Trumpovi a jejich firma ve svých prohlášeních zveličovali hodnotu svého majetku. Soudce kromě toho vyhodnocuje několik dalších tvrzení prokuratury, včetně obvinění ze zločinného spolčení.

Exprezident Trump čelí čtyřem obžalobám, soud se letos vloží i do voleb

Engoron se podle policie ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách stal terčem podvodného telefonátu o bombě na své adrese. Kolem půl šesté ráno místního času (11:30 SEČ) na místo dorazili policisté, nic podezřelého však nenašli. Incident navazuje na sérii podobných případů z posledních týdnů, které zasáhly zákonodárce a jiné veřejné činitele napříč Spojenými státy.

Terčem se podle médií zřejmě stala také soudkyně, která dohlíží na federální proces s Trumpem ohledně jeho snahy zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb.

Obžalovaný z kauzy Georgia mluví o poměru

V další Trumpově kauze, a sice v případu zásahů do poslední prezidentské volby v Georgii, se objevila třaskavá obvinění. Někdejší pracovník Trumpova volebního štábu a jeden ze čtrnácti zbývajících spoluobžalovaných exprezidenta Mike Roman tvrdí, že šéfka okresní prokuratury v Georgii Fani Willisová měla milostný poměr s mužem, kterého pověřila vedením případu kolem Trumpa.

V podání předloženém soudu Roman uvedl, že Willisová kauzu svěřila nezkušenému právníkovi a že celý tým obžaloby by měl být z procesu vyloučen. Prokurátorka ani její podřízený se zatím k věci nevyjádřili. Deníky The Washington Post (WP) nebo The Wall Street Journal podotýkají, že Roman pro tvrzení o romantickém vztahu nepředložil žádné důkazy.

Pokusil se zvrátit výsledky voleb. Trump je ve státě Georgia obviněný i z vydírání

Jeho právnička Ashleigh Merchantová nicméně uvedla, že Willisová byla s ženatým právníkem Nathanem Wadem během přípravy dané obžaloby na několika dovolených. Dvojice podle ní „na úkor daňových poplatníků z tohoto stíhání výrazně profitovala“. Úřad Willisové podle okresních záznamů během vyšetřování zahájeného v roce 2021 Wadeovi vyplatil přes 650 tisíc dolarů (skoro 15 milionů korun).

Wade dříve působil v advokátní kanceláři a podle dostupných informací nemá zkušenosti s trestními procesy, které rozhodují poroty. Dostal při tom na starost dohled nad spletitou a politicky výbušnou kauzou, v níž bylo původně obžalováno devatenáct lidí ze zločinného spiknutí s cílem zmanipulovat volby.

Deník The New York Times (NYT) napsal, že angažování Wadea se od počátku zdálo jako zvláštní volba. Willisová krok v roce 2022 komentovala tak, že případ svěřila svému blízkému příteli a mentorovi, který byl ochotný se jej ujmout, zatímco zkušenější prokurátoři nikoli.

Vězeň číslo P01135809. Trump se vydal úřadům, zveřejnil fotku ze zatčení

Ke tvrzením o milostném poměru Willisová zatím pouze prostřednictvím mluvčího uvedla, že její úřad „patřičně odpoví u soudu“. Zároveň se objevily zprávy o tom, že Wade a jeho manželka aktuálně prochází rozvodovým řízením, k němuž byla Willisová předvolána. Proč se tak stalo, není jasné, uvádí list WP.

Rovněž není jasné, zda může Romanovo obvinění, k němuž se ihned nepřipojili další obžalovaní, celý proces vykolejit. Nahrává nicméně kritikům prokuratury v Georgii v čele s Trumpem, který se k věci vyjádřil v úterý při účasti jiném soudním jednání. „Ukazuje se, že ten případ je totálně nedůvěryhodný,“ řekl. „Ve skutečnosti říkají, že (Willisová) má mnohem větší problémy, než kdokoli z lidí, kterými se zabývá,“ uvedl exprezident.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Otočka v Berlíně: deportace už nevadí. Němci zvažují posílat běžence do Afriky

30. května 2024

Premium V Německu dlouho bylo pravidlem, že britské plány na deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...