Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nová kapitola pro USA. Svět gratuluje Bidenovi, slaví i Black Lives Matter

  19:33aktualizováno  8. listopadu 7:23
Demokratická strana USA radostně přivítala zvolení Joea Bidena 46. prezidentem Spojených států. Bidenovi pogratulovali zástupci levicového i centristického křídla. Podle Hillary Clintonové jeho vítězství označuje novou kapitolu USA. Ze zahraničních státníků už novému prezidentovi pogratulovala německá kancléřka Angela Merkelová nebo britský premiér Boris Johnson.
Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden v projevu k americkým...

Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden v projevu k americkým občanům. (6. listopadu 2020) | foto: Reuters

Někdejší prezident Barack Obama gratuloval Bidenovi k vítězství na Twitteru. „Nemůžu být hrdější. Gratuluji našemu budoucímu prezidentovi Joeu Bidenovi a naší příští první dámě Jill Bidenové,” napsal.

„Voliči promluvili a vybrali si Joea Bidena a Kamalu Harrisovou, aby byli naším dalším prezidentem a viceprezidentkou. Je to historii měnící tiket, odmítnutí Trumpa a nová stránka pro Ameriku. Děkuji všem, kteří to pomohli uskutečnit. Kupředu, společně,“ napsala Hillary Clintonová, která neúspěšně kandidovala na prezidentku v minulých volbách.

Amerika promluvila a demokracie zvítězila. Zvolili jsme prezidenta a viceprezidentku, kteří budou sloužit nám všem a spojí nás. Gratuluji Joeu Bidenovi a Kamale Harrisové k významnému vítězství,” napsal někdejší prezident USA Bill Clinton.

Bidenovi poblahopřáli i někteří republikáni. „Gratulace zvolenému prezidentovi Bidenovi. Modlil jsem se za našeho prezidenta většinu svého dospělého života. Budu se modlit i za vás a za váš úspěch. Nastal čas léčit hluboké rány. Mnozí spoléhají na vás, že je na této cestě povedete,“ vzkázal Bidenovi přes Twitter Jeb Bush. Gratulace zaslal i republikánský senátor Romney. „Víme, že jste oba lidé dobré vůle a obdivuhodného charakteru,“ uvedl Romney v gratulaci.

Další ale vyjadřovali nespokojenost.  „O tom, kdo vyhrál volby, nerozhodují média, ale voliči. V mnoha státech jsou rozdíly tenké jako břitva a sčítání pokračuje, některé z nich směřují k přepočítání,“ uvedla na Twitteru šéfka Celostátního výboru Republikánské strany (RNC) Ronna McDanielová. Podobně se vyjádřil i republikánský senátor Josh Hawley. „Média neurčují, kdo je prezident. Určují to lidé. Až budou sečteny všechny legální hlasy, skončí přepočítávání a bude vyřešeno obvinění z podvodů, budeme vědět, kdo je vítěz,“ uvedl Hawley.

„Dnešek značí úsvit nového dne naděje pro Ameriku,“ uvedla podle agentury Reuters předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosiová. Podle ní je Bidenovo zvolení historické vítězství.

„Pojďme uskutečnit nějaké velké, strukturální změny,“ vyzvala spolu s gratulací nového prezidenta Elizabeth Warrenová, kterou Biden porazil v demokratických primárkách. Warrenová patří k levicovému křídlu demokratické strany.

„Nejenom, že jsme odvolili toho nejvíce zkorumpovaného, nebezpečného prezidenta v moderní historii, ale máme též příležitost realizovat tu nejvíce progresivní agendu, kterou naše země kdy vůbec viděla,“ raduje se kongresmanka muslimského vyznání Ilhan Omarová, která náleží k takzvané demokratické „úderce“ čtyř kongresmanek z řad minorit. I ostatní členky Bidenovi pogratulovali.

„Gratulujeme Joeu Bidenovi, že se stal prezidentem, a zvláště (gratulujeme) Kamale Harrisové, že se stala první ženou – ženou černé pletí – která bude sloužit jako viceprezidentka. Prezident Trump musí (výsledky) uznat. A to znamená upustit od falešných soudních sporů, aby zpochybnil výsledky,“ napsalo hnutí Black Lives Matter na svém oficiálním Twitterovém účtu.

Reakce ze zahraničí

Bidenovi gratulují i zahraniční politici. „Blahopřeji Joeu Bidenovi a Kamale Harrisové. Naše země jsou blízkými přáteli, partnery a spojenci. Na světové scéně máme jedinečný vztah. Opravdu se velmi těším na spolupráci,“ napsal na Twitteru kanadský premiér Justin Trudeau.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že se těší na spolupráci. Dodala, že ke zvládnutí výzev světa je spolupráce nezbytná. „Naše transatlantické partnerství je nenahraditelné, pokud chceme zvládnout ty největší výzvy současné doby,“ zdůraznila.

„Dobře, že konečně máme nějaká jasná čísla. Těšíme se na spolupráci s příští vládou USA. Chceme investovat do naší kooperace pro nový transatlantický začátek, novou dohodu,“ uvedl německý ministr zahraničí Heiko Mass.

Na oznámení vítěze amerických prezidentských voleb už reagovala i předsedkyně EK von der Leyenová, která na Twitteru vzkázala, že se těší na setkání s Bidenem „při nejbližší možné příležitosti“. Tweet s gratulací Bidenovi poslal i šéf Evropské rady Charles Michel, podle kterého je EU připravena s příští americkou administrativou pracovat na „silném transatlantickém partnerství“.

„Máme před sebou ještě hodně práce, abychom zvládli výzvy dneška. Pojďme do toho společně!“ napsal na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron.

Podle pařížské starostky Anny Hidalgové Bidenovo vítězství „symbolizuje více než jindy naši potřebu společně jednat s ohledem na klimatickou nouzi“. Starostka připomněla, že se blíží pětileté výročí Pařížské dohody o klimatu, z které USA z Trumpova příkazu vystoupily.

Gratuloval i britský premiér Boris Johnson.

Bidenovi blahopřála na Twitteru i skotská premiérka Nicole Sturgeonová, která přitom označila za „historické“, že se viceprezidentkou stane Harrisová. 

„Jsou to skvělé zprávy pro progresivisty všude na světě, že Joe Biden a Kamala Harrisová porazili Trumpa. Pojďme pracovat společně a mezinárodně na vytvoření lepšího, férovějšího, zelenějšího, mírumilovnějšího a rovnocennějšího světa,“ komentoval Bidenovo vítězství bývalý vůdce labouristů Jeremy Corbyn.

Také premiéři Španělska, Řecka a Irska a prezidenti Polska a Ukrajiny popřáli Bidenovi k vítězství v amerických volbách. Na úzkou spolupráci s Bidenem se těší i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.  

Blahopřání přichází Bidenovi i z Blízkého východu, Bidenovi blahopřáli prezidenti Egypta či Libanonu Abdal Fattáh Sísí a Michel Aún. 

Zatímco na společnou komunikaci se těší japonský premiér Jošihide Suga nebo venezuelský prezident Nicolás Maduro, který loni s USA přerušil diplomatické styky, podle hlavy státu s USA sousedícího Mexika Andrése Manuela Lópeze Obradora je třeba se s gratulacemi neunáhlit.

„Počkáme, dokud nebudou vyřešeny právní otázky. Nechceme to brát na lehkou míru,“ uvedl podle agentury AFP mexický státník.

Na spolupráci se podle příspěvku na Twitteru těší i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který Bidena označil za velkého přítele Izraele. Za vzájemné přátelské vztahy vzápětí izraelský premiér poděkoval i Trumpovi. 

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...