Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Joe Biden: spojenec Obamy a mistr přeřeků, který chce spojit Ameriku

  18:33aktualizováno  18. ledna 2021 15:35
Demokrat Joe Biden se ve středu ujme úřadu nejmocnějšího muže světa. Krátce po inauguraci hodlá podepsat řadu příkazů, kterými zruší část rozhodnutí svého předchůdce Donalda Trumpa. Věnovat se bude i otázkám spojeným s pandemií covidu-19. Biden v prezidentské kampani stavěl na letitých zkušenostech či Obamově odkazu, rozdělenou zemi chce opět sjednotit.
Joe Biden se vyjádřil k dosavadnímu průběhu voleb. (4. listopadu 2020)

Joe Biden se vyjádřil k dosavadnímu průběhu voleb. (4. listopadu 2020) | foto: AP

Biden se po vítězství zavázal, že po nástupu zruší Trumpem zavedená imigrační omezení vůči občanům některých muslimských zemí. Rovněž chce USA opět připojit k pařížské klimatické dohodě a zavést povinné nošení roušky ve federálních budovách a při cestování mezi státy. 

Tato rozhodnutí jsou součástí zhruba desítky kroků, které má Biden v plánu v první den své vlády. Budoucí prezident také hodlá prodloužit pozastavení splátek studentských půjček a podniknout kroky k ochraně lidí ztížených pandemií před vystěhováním či zabavením majetku.

 Tyto exekutivní příkazy poskytnou podle Bidena úlevu milionům Američanů. Cílem Bidenových opatření bude „zvrátit nejvážnější škody napáchané Trumpvou administrativou“ a „posunout USA kupředu“.

Co se týče předávání moci mezi odcházející administrativou a tou nastupující, to se rozběhlo až tři týdny po volbách, přičemž i poté zřejmě spolupráce vládních představitelů s Bidenovým týmem nebyla zcela bezproblémová. 

Washington se mění v pevnost, úřady zbrojí na Bidenovu inauguraci

Trump se mezitím snažil výsledky v některých státech změnit soudní cestou i nátlakem na lokální činitele a šířil konspirační teorie o „zmanipulovaných“ volbách. Bidenovo vítězství odmítl uznat.

Poté, co výsledek voleb 7. listopadu ohlásila velká americká média, Biden uvedl, že jako prezident se bude snažit americký lid spojovat. „Pojďme si dát navzájem šanci,“ vyzval Trumpovy podporovatele.

Biden nabízí stabilitu a zkušenosti

Biden, kterému funkci „druhého muže“ prezident Barack Obama v roce 2008 nabídl hlavně pro jeho letité zkušenosti v zahraniční politice, v předvolební kampani zdůrazňoval, že chce v nejistém světě lidem nabídnout své zkušenosti a stabilitu. 

Trump přetrvá, i pokud teď prohraje. Mohl by kandidovat v roce 2024

O nominaci na prezidenta se Biden snažil už dvakrát. V roce 1988 ale z kampaně odstoupil kvůli podezření, že opsal projev. Nevyšlo mu to ani v roce 2008, kdy skončil už 3. ledna, po prvních primárkách v Iowě.

Do loňské prezidentské kampaně vstoupil v dubnu 2019, na začátku primárek se mu ale příliš nedařilo. Poté se za něho však postavili čelní demokraté i odstoupivší kandidáti. 

Biden ve volbách nakonec přemohl i značně levicového soupeře, vermontského senátora Bernieho Sanderse.

Biden kritizoval Trumpa za pandemii i vztahy s Čínou

Biden po odchodu z funkce viceprezidenta přednášel a obdržel profesuru na Pensylvánské univerzitě. Také hojně kritizoval Trumpa, například za stažení amerických vojáků ze Sýrie či za obchodní válku s Čínou.

Ani v kampani prezidenta nešetřil. Mimo jiné odsoudil Trumpův postup při pandemii koronaviru, která si v USA vyžádala už více než 233 tisíc životů. „Trump si nedokáže představit, čím si lidé v USA procházejí. Prostě se s nimi neumí ztotožnit,“ prohlásil v září podle CNBC Biden.

Trumpovi uštědřil zásah také v souvislosti s vlnou rasových nepokojů, které v USA vyvolala květnová smrt černocha George Floyda. Tomu téměř devět minut klečel na krku bělošský policista. Trump v reakci na  demonstrace poslal do amerických měst federální bezpečnostní sílu.

„Trump se více zajímá o moc než o princip. Rasové nepokoje používá k politickému zisku. Narcismus je pro něj důležitější než blaho národa,” prohlásil v červnu Biden, jenž slíbil reformu americké policie. Frustraci protestujících Biden přiřkl hospodářské krizi související s pandemií.

Biden čelil obvinění z obtěžování

Ani Bidena kritika neminula. Média ho loni pranýřovala poté, co ho několik žen obvinilo z nevhodného chování. „Sociální normy se mění. Chápu to a rozumím tomu, co ony ženy říkají,“ řekl Biden v reakci na tvrzení čtveřice žen, kterým byly nevyžádané doteky či polibky od Bidena nepříjemné.

Biden vede v průzkumech, podle respondentů ale stejně vyhraje Trump

„Politika pro mě vždy znamenala spojení, ale v budoucnu budu více dbát na respektování osobního prostoru,“ dodal. 

Možná i proto se Biden rozhodl, že jeho viceprezidentkou bude žena. Za svou pravou ruku si po dlouhých rozvahách nakonec vybral kalifornskou senátorku Kamalu Harrisovou.

Ve hře byla kromě ní například i senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová, illinoiská senátorka a veteránka Tammy Duckworthová, nebo bezpečnostní expertka Susan Riceová. Biden podle listu New York Times vybíral z celkem třinácti různých možností.

Obvinění z obtěžování i zmatečná vystoupení

Média Bidenovo jméno kromě sexuálního obtěžování spojovala také s neúspěšným pokusem o impeachment Trumpa v Kongresu. Demokraté v září zahájili žalobu na prezidenta po obviněních v souvislosti s jeho telefonátem s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Na toho Trump údajně naléhal, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena (syna Joea Bidena) kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině.

Ačkoli Biden působí solidním dojmem, demokraté moc dobře vědí, že k dokonalosti má daleko. Má problém s vystupováním na veřejnosti, jeho sdělení bývají často chaotická a zmatená. Koronavirus mu proto poskytl skvělé útočiště a důvod, proč se loni v létě neukazoval na veřejnosti.

Urážky, skákaní do řeči, osobní výpady. Trump a Biden se střetli v debatě

V minulosti se Biden dopustil mnoha přešlapů. V primárkách například tvrdil, že v čele Británie je Margaret Thatcherová, nebo že roku 2015 dohadoval pařížskou klimatickou dohodu s čínským vůdcem Teng Siao-pchingem, jenž ale zemřel už v roce 1997. 

Podle expertů se Biden nicméně v předvolebních debatách předvedl i v dobrém světle. Trump se naopak dopouštěl osobních výpadů, Bidena urážel a skákal mu do řeči. 

„Je to kandidát ze staré školy, jeho styl kampaně patří do jiné politické éry. Jádro popularity Joe Bidena spočívá v tom, že je kandidátem, který představuje nejvýraznější kontrast s Trumpovým stylem vládnutí,” uvedl pro list The Guardian politolog Carlo Invernizzi Accetti.

25. dubna 2019

Biden se nebojí kritizovat Putina

Ve funkci viceprezidenta se Biden angažoval hlavně v záležitostech kolem Iráku, Sýrie a Afghánistánu. Už v roce 2006 se stal spoluautorem plánu, podle kterého měl být Irák rozdělen na sunnitské, šíitské a kurdské oblasti.

Od záměru ale USA upustily. Dnes už skončenou, téměř devítiletou válku v Iráku zpočátku podpořil, později to ale označil za chybu a začal ji kritizovat.

Krátce po svém nástupu do funkce v roce 2009 se také snažil o zlepšení vztahů USA s Ruskem. Americká vláda v září 2009 odstoupila od plánu George Bushe na rozmístění protiraketového systému v Evropě, který kritizovalo Rusko a vůči němuž Biden nikdy netajil skepsi.

Pomohla jsem zvolit hlupáka. Bělošky z univerzit litují, že volily Trumpa

Obama ho poté vyslal, aby v Evropě „žehlil“ situaci. Před odchodem z funkce viceprezidenta nicméně Biden řekl, že Rusko je největší hrozbou pro liberální světový pořádek.

„Rusko za prezidenta Vladimira Putina využívá každého dostupného nástroje k oslabení Evropské unie, otestování slabých míst západních zemí a vrácení se k politice definované sférami vlivu,” prohlásil Biden. Podporoval také vyzbrojování syrských povstalců a vyslovil se pro alianční nálety v Libyi.

Jeho vyjednávacích schopností Obama využíval nejen v „horkých“ oblastech Afghánistánu či Pákistánu, ale i na domácí půdě. Biden mu pomohl v Senátu protlačit ratifikaci americko-ruské smlouvy o omezení jaderných zbraní START, kontroverzní zdravotní reformu či dohodu o zvýšení státního dluhu.

Krátce před koncem funkčního období ho Obama ocenil Prezidentskou medailí svobody, což je nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států.

Joe Biden se svou manželkou:

Bidena postihlo několik tragédií

Joe Biden se narodil 20. listopadu 1942 v pensylvánském Scrantonu. Vystudoval historii a politologii na Delawarské univerzitě a práva na Syrakuské univerzitě. Začal pracovat jako právník a záhy se začal angažovat i v politice.

V roce 1972 uspěl ve volbách do Senátu za stát Delaware, v roce 1973 se ve svých třiceti letech stal šestým nejmladším senátorem v historii USA.

Místo v horní komoře dokázal pak ve všech následujících volbách s přehledem uhájit, ve funkci byl až do ledna 2009, kdy se stal viceprezidentem. V Senátu pracoval také jako předseda zahraničního a právního výboru.

V devadesátých letech se Biden na Balkáně aktivně zasazoval za rázný postup proti Slobodanu Miloševičovi a Srbsku. Během studené války se podílel na odzbrojovacích jednáních se SSSR. Prosazoval také větší pomoc USA postkomunistickým zemím a jejich rychlejší zapojení do NATO.

Biden hledá viceprezidentku. Šanci má veteránka, která v Iráku přišla o nohy

V osobním životě Bidena postihlo několik tragédií. V roce 1972, krátce po zvolení do Senátu, zahynula při nehodě jeho první manželka Neilia Hunterová spolu s malou dcerou. Jejich dva synové Beau a Hunter těžká zranění přežili.

Od roku 1977 je podruhé ženatý, s manželkou Jill Tracy mají dceru Ashley Blazer. Syn Beau v roce 2015 podlehl ve svých 46 letech nádoru mozku.

Biden několikrát navštívil Česko a s českými politiky jednal i ve Spojených státech během jejich návštěv. V roce 1999 patřil Biden ke kritikům stavby zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem,  stometrové ústecké cesty mezi rodinnými řadovkami a třemi činžáky, v nichž tehdy bydleli sociálně slabí Romové.

V letech 2014 po jednání s tehdejším českým premiérem Bohuslavem Sobotkou ocenil pomoc, kterou Česko poskytuje v boji proti Islámskému státu, a aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv.

14. července 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...