Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemohou spát, koktají a pomočují se. Ukrajinské děti platí daň za válku

  11:30
Válka na Ukrajině zanechává brutální stopu na duševním zdraví dětí, které v důsledku invaze ztratily domov, příbuzné či kamarády. V zemi akutně chybí odborníci, kteří by dětem pomohli psychická traumata překonat. Společně s nimi trpí také jejich rodiče, které trápí skutečnost, že nejsou schopni dát svým dětem to, co nejvíce potřebují – pocit bezpečí.

Děti v centru pro vysídlené v ukrajinském městě Záporoží (11. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Od chvíle, kdy se koncem března vynořili ze sklepa v ukrajinském Makarivu, kde se během ruské okupace po několik týdnů schovávali před boji na povrchu, nejsou synové Serhije Solomenka stejní jako dříve.

Ve dvanáctiletém Jaroslavovi a sedmiletém Vladovi se něco změnilo. „Nemají normální chuť k jídlu, nejsou tak hraví, mají problém si vybavit věci, které se naučili ve škole,“ líčí jejich otec, který je lékařem v místní nemocnici.

„Tyto potíže jsou rozšířené a časem budou stále více zřejmé. Všichni se jako rodiče snažíme vytvořit pro naše děti ostrov bezpečí, ale teď to není možné, protože všude zuří boje,“ dodává otec.

Ukrajinští vojáci nakládají pásy ze zničeného obrněného transportéru, kteří Rusové zanechali u osvobozeného města Izjum. (24. září 2022)

Fyzická zkáza způsobená válkou je zřejmá. Za deset týdnů si vyžádala životy více než tří tisíc civilistů a desetitisíců vojáků na obou stranách. Ostřelování zdecimovalo celá města. Kromě toho je tu ale i škoda, jež není na první pohled vidět – psychické trauma.

Jeho příznaky se podle odborníků projevují nejdříve a nejzjevněji právě u dětí. „Někteří lidé byli uvězněni v bojové zóně, někteří viděli hrozné věci, někteří ztratili blízké, jiní slyšeli exploze,“ uvedla Olga Volyněcová, psycholožka z Ukrajinské nadace pro veřejné zdraví (UFPH). „Každý na Ukrajině je nějakým způsobem traumatizován touto válkou,“ podotkla.

Hlavně je tu nebe bez bomb, říká matka šestnácti dětí z Ukrajiny

„Situace na Ukrajině je krizí ochrany dětí mimořádných rozměrů, jakou jsme možná ještě nezažili. Válka ovlivnila duševní pohodu všech dětí na Ukrajině,“ uvedl začátkem května Aaron Greenberg z Dětského fondu UNICEF.

„Dvě třetiny všech ukrajinských dětí musely opustit své domovy, další ztratily své příbuzné a řada z nich se vyrovnává s nepřítomností svých otců a starších bratrů, kteří jsou nasazeni. A co je nejdůležitější, mnoho dětí bylo svědky fyzického a sexuální násilí,“ podotkl Greenberg

Na Makarivu vzdáleném šedesát kilometrů od Kyjeva, kde před válkou žilo deset tisíc lidí, se invaze velmi podepsala. Dělostřelecká palba zničila dvě stovky budov a dalších 600 těžce poškodila včetně centrální nemocnice, kde osmatřicetiletý Solimenko i jeho žena Olga, rovněž lékařka, pracují.

Na rozdíl od většiny obyvatel města se pár rozhodl zůstat a pečovat o raněné. Kromě tělesných zranění ale po osvobození čelí rostoucí vlně děti s duševními potížemi. „Vidíme děti, které nemohu spát, pomočují se, přestanou mluvit nebo koktají,“ vylíčil Solomenko listu The Times.

„Některé se chovají agresivně, jiné se naopak uzavřou do sebe. Mnohé pláčou, když slyší hlasité zvuky nebo sirény. Jiné dokonce zvracejí,“ dodal. Některé děti traumatizovala konkrétní událost.

„Když jsme se evakuovali, můj osmiletý syn viděl mrtvoly. Smál se a říkal: ,Podívej, támhle je Rus bez hlavy.’ Až později, když byl v bezpečí, tak začal plakat,“ uvedla ředitelka makarivské nemocnice Halyna Romaněnková.

Psychologů je akutní nedostatek

Zdravotní systém na Ukrajině je kvůli válce přetížený. Psychologové chybějí všude, zejména ti se specializací na děti. Ani zkušení odborníci ale mnohdy nevědí, jak s válečnými oběťmi pracovat. „Nikdy jsem neřešila trauma způsobené konfliktem. Musíme se v této problematice vzdělávat,“ uvedla psycholožka Inna Zakalijová z UFPH.

Podle UNICEFU je nyní zásadní dostat na místo pomoc. „Mezi naše priority patří zvýšení investic do místních nevládních organizací poskytujících péči o duševní zdraví. Není ale snadné najít dostatek odborníků, kteří by pomohli, protože sociální pracovníci, dětští psychologové a další experti jsou tímto konfliktem zasaženi stejně jako ostatní Ukrajinci,“ uvedl Greenberg.

Láska je pro ukrajinské děti nejlepší lék na válečné utrpení, míní psycholog

UNICEF podle něj po celé Ukrajině rozmístil 56 mobilních jednotek, které poskytují specializované zdravotnické služby traumatizovaným dětem. „Dvanáct z nich je na východě, kde nyní zuří boje,“ vylíčil.

Greenberg varoval, že u části těch nejvíce zasažených dětí se pravděpodobně rozvine posttraumatická stresová porucha. „A to mezi dvěma až čtyřmi měsíci poté, co byli traumatizováni. Tato skupina bude potřebovat intenzivní podporu od profesionálů,“ podotkl.

Situaci podle Solomenka komplikuje také uzavření škol, které nahradila online výuka. „Nemají školní rutinu. Nemohou si hrát s dalšími dětmi. Spoustu času tráví u elektronických zařízení. Ztratili jsme to, co děti nejvíce potřebují – pocit, že jsou chráněny a v bezpečí. Chci synům vrátit ten ostrůvek bezpečí a ujistit je, že tohle všechno brzy skončí,“ uzavřel.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Otočka v Berlíně: deportace už nevadí. Němci zvažují posílat běžence do Afriky

30. května 2024

Premium V Německu dlouho bylo pravidlem, že britské plány na deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...