Ukrajinský voják na frontové linii nedaleko Bachmutu (11. ledna 2023) | foto: ČTK

Expert: Ukrajinci se v Bachmutu dostali do pasti, Rusové hrají o čas

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ruské jednotky po dlouhé době ohlásily úspěch v bojích v Donbasu. Postoupily do centra města Soledar a ze severu hrozí obklíčením ukrajinských jednotek v Bachmutu. „Jeden z ruských cílů u Bachmutu může být vyčerpání a vázání ukrajinských sil. Hrají tak o čas,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Vojtěch Bahenský, proč Rusové napínají své úsilí právě na toto místo fronty.

Rusové ve středu ráno oznámili, že dostali pod kontrolu město Soledar. Zprávy z bojiště se zatím různí, ale pokud by se to potvrdilo, co by to znamenalo pro obránce Bachmutu?
Těžko říci. Hodně se mluvilo o tom, že Bachmut prakticky nelze dobýt frontálním útokem. Pokud jsou města bráněná, je velmi těžké je dobýt z jedné strany. Ve vojenské hantýrce se tomu říká „komplexní terén“. Vojáci se mohou schovávat v patrech domů nebo v kolektorech pod zemí. Je velmi těžké je vytlačit, zvlášť pokud jim z jedné strany pořád chodí zásoby. V Rusku se proto psalo, že Bachmut je třeba odříznout, že teprve pak ho půjde dobýt. Pokud Rusové skutečně získali kontrolu nad Soledarem, tak je to potenciální krok tímto směrem.

Soledar je malinký, je to prakticky vesnice. Pro Ukrajince však nevypadá příliš dobře, že byl tak dlouho bráněný a teď padl. Ukrajina na jednu stranu říká, že to není strategicky významné město, ale zároveň ho urputně bránila. Obojí není dost dobře možné. Ukrajina se tak trochu dostala do pasti. I kvůli zvěrstvům, které Rusové podnikali ve směru na Bachmut, je na Ukrajině politicky velmi obtížné dělat jakékoli taktické ústupy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video