Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusům bude na Ukrajině velet Gerasimov, ve funkci vystřídá Surovikina

  16:55aktualizováno  21:36
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu jmenoval velitelem ruských jednotek na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Nově utvořený post v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dosud zastával Sergej Surovikin, který se nyní stal Gerasimovým zástupcem.
Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov (21....

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov (21. března 2022) | foto: Profimedia.cz

„Náčelník generálního štábu, armádní generál Valerij Gerasimov, byl jmenován velitelem Sjednocené skupiny sil,“ cituje ruské ministerstvo obrany agentura RIA. Gerasimov podle ní povede vojska v oblasti „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Cílem změn je podle ministerstva zvýšit efektivitu řízení vojenských operací. „Zvýšení úrovně vedení speciální operace souvisí s rozšířením škály úkolů vedených v průběhu její realizace a potřebou zavést užší spolupráci mezi různými složkami ozbrojených sil,“ píše se v prohlášení.

Dáme vám rotu tanků Leopard, slíbilo Polsko Ukrajině. Co na to Němci?

Kromě Surovikina, který působí i jako velitel ruských vzdušných a kosmických sil, se Gerasimovými zástupci stali velitel pozemních vojsk Oleg Saljukov a zástupce náčelníka generálního štábu Alexej Kim.

Surovikin skončil už po třech měsících

Šojgu jmenoval Surovikina, tehdejšího velitele Jižního vojenského okruhu, na pozici velitele ruských jednotek na Ukrajině teprve loni v říjnu. Ruská armáda v té době čelila na Ukrajině řadě dílčích porážek a související kritice svých operací, která zaznívala i od podporovatelů Kremlu.

Ruské síly nyní tvrdě bojují s ukrajinskými jednotkami u východoukrajinského Bachmutu a přilehlého Soledaru. Podle ukrajinských představitelů jde o jedny z nejtvrdších bojů od začátku války.

Putin riskuje hněv jestřábů, pozemní síly povede kritizovaný Lapin

„Nasazení náčelníka generálního štábu jako velitele na bojišti je indikátorem rostoucí vážnosti situace, které Rusko čelí, a jasným uznáním toho, že tažení nedosahuje strategických cílů Ruska,“ uvedlo britské ministerstvo obrany na Twitteru.

Předpovědělo, že Gerasimovovo jmenování patrně vyvolá krajně odmítavou reakci velké části komunity krajních nacionalistů a válečných blogerů, která stále více obviňuje Gerasimova ze špatného vedení války. Naproti tomu generála Surovikina tato komunita vychvalovala za „realističtější přístup“. Podle Londýna ale budou Surovikinova autorita a vliv ve funkci Gerasimovova zástupce téměř jistě značně omezeny.

Podle analytika Roba Leeho z amerického Institutu pro výzkum zahraniční politiky Gerasimovo jmenování znovu potvrdilo pozici ministerstva obrany ve vedení války. „Nemyslím si, že by byl Surovikin považován za selhání. Je ale možné, že bylo rozhodnutí vedeno politickými důvody. Jako jednotný velitel na Ukrajině se Surovikin stával velmi mocným a zřejmě obcházel Šojgua či Gerasimova, když mluvit s Putinem,“ uvedl Lee.

Výměna ve vedení okupačních sil přichází jen den poté, co se náčelníkem hlavního štábu ruských pozemních sil stal generálplukovník Alexandr Lapin, jenž dříve čelil kritice předních stoupenců ruské agrese – čečenského vůdce Ramzana Kadyrova a šéfa žoldnéřského Vagnerova uskupení Jevgenije Prigožina.

Prigožinův vězeňský kanónenfutr Putin tajně omilostnil už loni v létě

Ten za pochybení kritizoval i Gerasimova. Mimo jiné mu vyčítal špatnou vybavenost ruských mužů posílaných na frontu. Do náčelníka generálního štábu se v prosinci obul také bývalý šéf proruských separatistů Igor Girkin, jenž Gerasimova kvůli neúspěchům na bojišti označil za kreténa.

„Všechno to přesouvání stejných jedinců z jednoho křesla na druhé na vrcholu vojenského střetu může znamenat mnohé, ale rozhodně ne to, že by šlo všechno podle plánu,“ uvedl politický analytik Abbas Galljamov.

Válka na Ukrajině

Sedmašedesátiletý Gerasimov je náčelníkem generálního štábu od listopadu 2012, kdy se funkce ministra obrany ujal Šojgu. Předtím byl Gerasimov dva roky zástupcem náčelníka generálního štábu. Rodák z tatarské Kazaně a absolvent několika vojenských akademií slouží v armádě od roku 1976.

Během své kariéry působil v Polsku, velel praporu na Dálném východě, sloužil v Pobaltí a za druhé rusko-čečenské války byl například velitelem 58. armády Severokavkazského vojenského okruhu.

Společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem obrany Šojguem podle západních expertů tvoří Gerasimov trojici, která rozhodovala o invazi na Ukrajinu. Loni se objevily zprávy, že byl zraněn při návštěvě frontové linie v Donbasu. Moskva tuto informaci nepotvrdila.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Kam na dovolenou v Česku? Nová místa i cíle, které zatím neobjevily davy lidí

2. června 2024  13:20

Češky a Češi se vracejí do přírody. Stále více lidí lze potkat během dovolené na turistických...

Sociální dávky lákají uprchlíky z Afriky, notovali si Dostálová s Vondrou

2. června 2024

Migrační pakt je podle lídra koalice SPOLU Alexandra Vondry nedostatečný. Uvedl to v diskusním...

Malostranský zápisník: Kdo byl Karel Kramář? A co je forčeking?

2. června 2024

Premium Zlatí kluci z Prahy i jeden profesor z Brna si možná rozšířili obzory. Supermatka Jermanová nakojí...

Braniborskému Bernau pomohlo proti husitům pivo, teď to slaví spolu s Čechy

2. června 2024  12:51

V braniborském Bernau nedaleko Berlína v neděli vrcholí třídenní husitské slavnosti, které jsou...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...