Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Prošla ulicí a Italové slintali. Její fotka se stala ikonou feministek

Seriál
Z dnešního pohledu to vypadá jako jasné sexuální obtěžování. Momentka osamělé Američanky ve Florencii však byla po druhé světové válce otištěna jako pobídka, aby se ženy nebály cestovat samy. Její příběh přinášíme v dalším díle seriálu Slavné fotografie.
Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951)

Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951) | foto: Ruth Orkin © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst, Bonn 2024

Ne, skutečně to nevypadá, že by si pozornost italské ulice užívala. Třiadvacetiletá dívka v černých šatech spěchá po chodníku, jednou rukou si přidržuje šál a v druhé svírá kabelku a skicář. Jiná žena na snímku není, zato vidíme patnáct chlapů a všichni bez ostychu čumí na pohlednou Američanku.

Slavné fotografie

Fotka svojí dokonalou kompozicí může připomínat malby renesančních mistrů. Vlevo vzhled dívky s kamenným výrazem hodnotí rozvážný tatík v rozepnutém saku a cigaretou v ruce, zprava přihlíží rozesmátí mladíci na mopedu. Napomádovaný frajer uprostřed si sahá rukou do rozkroku a pusu špulí v chlípném úsměvu. Nebo snad na chvátající dívku píská?

Ano, na první pohled to může vypadat, že americká fotografka Ruth Orkin na snímku pořízeném v roce 1951 ve Florencii zachytila typické italské „maschilismo“ – v dnešní vybroušené feministické terminologii toxickou maskulinitu. Jinými slovy typické dopoledne v poválečné Itálii, kde udřené ženy chystají oběd a jejich vyfintění manželé se poflakují po kavárnách a čumí po ženských.

Jenže realita je daleko zajímavější.

Dívkou na snímku je Ninalee Craigová, která se na počátku padesátých let vydala za dobrodružstvím do Evropy. Pod pseudonymem Jinx Allenová projela Británii, Francii či Španělsko a ve Florencii se přihlásila do výtvarného kurzu. V renesanční perle Toskánska také potkala o šest let starší Ruth Orkin, která se právě vracela z pracovní cesty do Izraele.

Obě měly hluboko do kapsy – ostatně seznámily se v hotelu, kde jedna noc vyšla na dolar. A tak je napadlo, že by si mohly přivydělat pořízením série fotek o dívce, která se na vlastní pěst vydala na cesty. Něco takového bylo tehdy ještě poměrně vzácné, volnomyšlenkářské šedesátky byly ještě daleko a Američanky se na starý kontinent vydávaly jen v doprovodu manžela.

Fotoesej z Florencie vyšla v roce 1952 v časopise Cosmopolitan jako obrazový doprovod k manuálu, jak bezpečně cestovat do zahraničí bez doprovodu manžela či přítele. Pod fotkou patnácti čumilů na rohu Piazza della Repubblica se čtenářky dočkaly upozornění, že chování mužů v cizině je může zaskočit.

Ruth Orkin v Ostravě

Hollywoodské portréty i pouliční snímky slavné americké fotografky jsou v těchto dnech vystaveny v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Výstava nazvaná RUTH ORKIN / A Photo Spirit bude k vidění do 12. května v Domě umění.

„Veřejný obdiv by vás neměl znervózňovat. Okukování dam je populární, neškodný a lichotivý způsob trávení času, s kterým se setkáte v mnoha cizích zemích. Pánové jsou většinou hlučnější a názornější než muži v Americe, ale nechtějí vám nijak ublížit,“ nabádal americké hospodyňky ženský magazín. Nutno podotknout, že Itala sahajícího si do rozkroku vyretušoval.

Fotografie splnila účel. Mladé Američanky si ji vyvěšovaly na stěny a v touze po dobrodružství začaly objevovat kouzla Apeninského poloostrova – obzvlášť když o rok později Audrey Hepburnová dostala Oscara za romantickou komedii Prázdniny v Římě. V šedesátých a sedmdesátých letech se snímek stal symbolem ženského hnutí.

Kompozice fotky je natolik dokonalá, že se občas vynořily pochybnosti, zda nebyla naaranžovaná. Ninalee Craigová to po letech odmítla, všech patnáct čumilů na fotce je prý na sto procent autentických. Fotografka ji prý jen požádala, aby kolem nich prošla ještě jednou, protože na prvním záběru se podle ní netvářila dost sebevědomě.

A jestli se bála? „Ne. Byla jsem nadšená. Byla to nejlepší léta mého života. Byla jsem jako Beatrice kráčející ulicemi Florencie. Cítila jsem, že mě každou chvíli může potkat samotný Dante,“ vzpomínala pro CNN Craigová. Po cestách po Evropě se vrátila do New Yorku, živila se psaním a dvakrát se vdala: poprvé za hraběte z Milána, později za kanadského ocelářského magnáta. Zemřela v roce 2018 ve věku devadesáti let.

Hollywood i New York v Ostravě. Galerie vystavuje fotografie slavné Ruth Orkin

Ještě větší ikonou ženské emancipace však byla Ruth Orkin. Narodila se v roce 1921 a jako dcera filmové herečky vyrůstala v Hollywoodu. První kameru dostala už v deseti letech a v sedmnácti se sama na kole vydala na více než 3 200 kilometrů dlouhou cestu přes Spojené státy, aby se podívala na Světovou výstavu v New Yorku.

Lákal ji film, a tak nastoupila ve studiu MGM jako poslíček. Když zjistila, že odbory ji jako ženu za kameru nepustí, začala pracovat jako fotografka na volné noze. A v drsné mužské branži se jí podařilo prorazit. Pro New York Times, Life či Look portrétovala hvězdy, jako byla Lauren Bacallová, Doris Dayová nebo Rex Harrison, ještě zajímavější jsou ale její fotky každodenního ruchu v New Yorku.

Musela se snažit daleko víc než její mužští kolegové, ale nakonec se sama stala symbolem ženské emancipace. „Ruth Orkin byla ve své době mnohem dále než její současníci... Na jejích fotografiích lze postřehnout samostatnost fotografovaných žen, což je v přímém protikladu vůči dobovému obrázku typické ženy v domácnosti,“ říká v rozhovoru pro MF DNES kurátorka její ostravské výstavy Katharina Mouratidi.

Autor:

Rozjívená dvojčata rozbila šeď komunismu. Po letech jsme je vyfotili znovu

Dagmar Hochová: Dvě na mostě (1959)

Seriál Byla jako šídlo. Dagmar Hochová byla temperamentní dynamo a její fotky se zcela vymykaly dobové...

Inspiruj jinou, ať hodí padesát metrů. O lásce a medailích manželů Zátopkových

Polibek manželů Zátopkových po maratonském závodu, který Emil Zátopek ovládl.

Seriál Čím déle se na tuto fotografii díváte, tím silněji na vás působí. Vyzařuje z ní ryzí láska, která...

Krkavčí matka prodala své děti za dva dolary, fotka otřásla Amerikou

DĚTI NA PRODEJ - Chicagský dvůr rodiny Chalifouxových - na horním schodu Lana...

Seriál Vinili ji, že za zinscenování fotografie dostala zaplaceno, s prodejem potomků to ale myslela...

Němci ho zastřelili s holubem v náručí. Sověti z něj udělali světce

Zastřelený rostovský pionýr Viktor Čerevičkin (listopad 1941)

Seriál Svého času se o něm učili i žáci v Československu. Viťa Čerevičkin se díky svému tragickému osudu...

On je snad mrtvý! Vstaň, Dorando, zkus ještě běžet. Přece nevyhraje Američan

Italský běžec Dorando Pietri běží do cíle olympijského maratonu v Londýně....

Seriál „Nejdramatičtější, nejděsivější a nejdůležitější maraton v historii se konal v Londýně 24. července...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

První barevná fotografie pořízená metodou tří barev, kterou navrhl James Clerk...

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

Rampa se spustila, on zmáčkl spoušť. V Normandii vyfotil „chřtán smrti“

Do chřtánu smrti. Slavná fotografie z vylodění v Normandii od Roberta Sargenta...

VIDEO Seriál Vojáci kráčející vstříc bitevní vřavě na plážích Normandie, v dáli se v mlze ztrácí ostré skály, na...

Proč se v řešení migrace neinspirujeme Austrálií? Jde o menší množství, říká expert

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....