Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko baží po jihu Ukrajiny a spojnici s Podněstřím, mluví o útlaku místních

  12:33aktualizováno  19:24
Ve druhé fázi vojenské operace na Ukrajině má ruská armáda za cíl získat úplnou kontrolu nad Donbasem na východě a nad jižní Ukrajinou, uvedl ruský generál Minněkajev. Ovládnutí jihu poskytne Rusku další spojení s Podněstřím, odkud podle něj přicházejí zprávy o pronásledování rusky hovořících obyvatel. Kyjev reagoval, že Rusku jde jen o okupaci Ukrajiny a plány označil za ruský imperialismus. Moldavsko si kvůli výrokům předvolalo ruského velvyslance.

„Po zahájení druhé fáze speciální operace, která začala doslova před dvěma dny, je jedním z úkolů ruské armády nastolit plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou,“ řekl generálmajor Rustam Minněkajev na zasedání svazu obranného průmyslu Sverdlovské oblasti.

„Kontrola nad jihem Ukrajiny představuje další cestu do Podněstří, kde jsou zaznamenávány důkazy o útlaku rusky mluvícího obyvatelstva,“ nechal se podle agentury TASS slyšet Minněkajev. Ovládnutí Donbasu pak podle něj Rusku umožní, aby získalo další spojnici s poloostrovem Krym, který v roce 2014 anektovalo.

Podněstří je separatistická proruská republika, která v roce 1990 vyhlásila nezávislost na Moldavské SSR a sousedí s jihozápadní Ukrajinou. Kyjev se obává, že se Rusko chystá používat jeho území k provádění dalších útoků na Ukrajinu.

„Už to nezakrývají. Velení ruských lupičů, násilníků a vrahů dnes přiznalo, že cílem druhé fáze války není vítězství nad mytickými nacisty, ale prostě jen okupace východní a jižní Ukrajiny. Jednoduše imperialismus,“ okomentovalo ohlášené plány ukrajinské ministerstvo obrany.

„Chtěl bych připomenout, že naše armáda a náš lid již zabránily vyplnění mnohých dřívějších plánů Kremlu,“ reagoval na ruské sdělení šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na sociální síti Telegram.

Moldavsko vyjádřilo své hluboké znepokojení nad Minněkajevovými výroky ruskému velvyslanci, uvedlo moldavské ministerstvo zahraničí. Moldavsko „tyto výroky považuje za ničím nepodložené a v rozporu s ruskou podporou suverenity a územní integrity naší země“, píše v prohlášení moldavská diplomacie.

„Moldavsko je neutrální země,“ dodalo ministerstvo a Moskvu vyzvalo, aby tento princip respektovala.

Kvůli přeskupení sil Putin vzdal útok v Mariupolu

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zřejmě nařídil blokádu oceláren Azovstal v Mariupolu namísto útoku na ně, aby uvolnil síly pro boje jinde na východě Ukrajiny, uvedlo ve svém pravidelném hlášení britské ministerstvo obrany. Plnohodnotný útok na hutní areál by pravděpodobně znamenal značné ztráty na ruské straně, doplnilo ministerstvo. Generální štáb ukrajinské armády bez dalšího upřesnění varoval, že Rusko se chystá kvůli odvodům do armády zakázat výjezd z poloostrova Krym.

Mariupol nelze odblokovat, řekl Zelenskyj. Masový hrob u města se zvětšuje

Šéf Kremlu ve čtvrtek ohlásil „osvobození“ Mariupolu poté, co mu ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že město padlo do ruských rukou. Tuto informaci ale zpochybnila ukrajinská strana včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, který poukázal na to, že v částech města nadále kladou odpor ukrajinské síly. Většina z nich se uchýlila do místních rozlehlých oceláren Azovstal, nad nimiž se zatím ruské straně nedaří získat kontrolu.

Většina budov  v Rusy okupovaném Mariupolu je silně poničená. (3. dubna 2023)

Těžké ostřelování podle Londýna pokračuje ve východní části Donbasu a Rusko se snaží o postup na obce Barvinkove, Lyman, Popasna a Buhajivka v Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti. Štáb ukrajinské armády napsal, že o postup se Rusové snaží také u měst Rubižne v Luhanské oblasti a Marjinka v Doněcké oblasti, kterou tento týden znovu ovládly ukrajinské síly. Na východní Ukrajině podle štábu zesílily boje u města Doněck a vesnice Tavryčeske ležící v Doněcké oblasti asi 50 kilometrů severovýchodně od Mariupolu. Nepřítel také podle ukrajinské armády shromáždil u města Izjumu v Charkovské oblasti až 25 praporů. Velikost těchto jednotek se pohybuje přibližně od 600 do 800 vojáků.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj podle agentury Unian popřel zprávy, že by ruské síly ovládly města Rubižne a Popasna. O dobytí města Rubižne napsala dříve na svém webu americká stanice CNN.

Během pátku nebudou žádné evakuační koridory pro civilisty

Kyjev kvůli nebezpečí na silnicích na pátek nedohodl žádné humanitární koridory pro evakuaci civilistů, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Po úplné evakuaci zničeného Mariupolu, kde zůstává v hrozných podmínkách asi 100 000 civilistů, volá podle agentury Reuters jeho starosta Vadym Bojčenko.

„Potřebujeme jen jednu věc - úplnou evakuaci. V Mariupolu zůstává asi 100 000 lidí,“ řekl Bojčenko ve vysílání ukrajinské televize. Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že ve městě je uvězněno 120 000 civilistů a že Kyjev se snaží dohodnout s Moskvou jejich výměnu za ruské zajatce. Kreml však podle svých vyjádření trvá na tom, aby se obránci Mariupolu vzdali.

Autoři: ,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  11:59

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  11:44

Aktualizujeme Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

Opusťme bludný kruh nenávisti, vyzvala společně Čaputová s Pellegrinim

16. května 2024  11:40,  aktualizováno  11:42

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Peter Pellegrini, který ji ve funkci...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  11:40

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...