Ukrajinští vojáci používají americké salvové raketomety HIMARS. (5. července 2022) | foto: Profimedia.cz

Prsení kvůli HIMARS. Ukrajina a Rusko se předhánějí, kdo kolik zničil munice

  • 255
Ruské síly zničily v Chmelnycké oblasti na západní Ukrajině překladiště s municí do amerických raketometů HIMARS, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinci tvrdí, že pomocí amerických raketometů HIMARS zničily na 50 ruských skladů munice. Rusko se již dříve chlubilo zničením raketometů, což popřel Kyjev i Washington.

„To přeruší jejich logistické řetězce a odebere jim to schopnost vést aktivní boj a těžce ostřelovat naše ozbrojené síly,“ komentoval úder ukrajinských sil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

„Vysoce přesnými zbraněmi dlouhého dosahu, odpálenými z moře, bylo v okolí obce Bohdanivci ve Chmelnycké oblasti zničeno překladiště s municí do salvových raketometů HIMARS, dodaných z USA, a granáty do amerických velkorážních houfnic M77,“ citovala naopak agentura TASS mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Tvrzení obou válčících stran o vzájemně způsobených ztrátách nelze v situaci pokračující války nezávisle ověřit.

Ruské ministerstvo obrany již dříve tvrdilo, že ozbrojené síly zničily americké raketomety HIMARS a jejich muniční sklady na východě Ukrajiny. V červnu to hrdě oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

„Žádný z USA poskytnutých HIMARS systémů nebyl zničen na Ukrajině ruskými silami,“ komentoval Šojguovo prohlášení vrchní velitel americké armády Mark Milley. Ruské tvrzení též popřel Kyjev.

Americké raketomety brzdí ruskou mašinérii. Kyjev jich však má příliš málo

O amerických systémech HIMARS se hovoří jako o nástroji, který by mohl Ukrajině pomoci zvrátit vývoj bojů. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj dříve uvedl, že systémy HIMARS Ukrajincům umožňují na ruské pozice útočit „s chirurgickou přesností“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj americkému listu The Wall Street Journal nedávno řekl, že i díky těmto raketometům klesly ztráty v řadách ukrajinské armády. Podotkl ale, že Ukrajina jich má k dispozici zatím příliš málo na to, aby mohla ve válce s Ruskem dosáhnout obratu.

Americký ministr obrany Lloyd Austin minulý týden uvedl, že USA dodají Ukrajině čtyři další tyto raketové systémy, takže ukrajinské síly jich budou mít k dispozici celkem 16. Dohromady jich chtějí USA zatím poskytnout dvě desítky.

18. července 2022

,

Video