Německý protiletadlový systém Gepard

Německý protiletadlový systém Gepard | foto: Profimedia.cz

Těžké zbraně Ukrajině: z Polska přišly tanky Twardy, z Německa první Gepardy

  • 606
Polsko na Ukrajinu poslalo tanky PT-01 Twardy. Podle serveru Kresy.pl to potvrdil mluvčí polské agentury pro vyzbrojování Krzysztof Platek. Stroje už by měly být v zemi, není ale jasné o jaký počet tanků se jedná. Němci Ukrajincům zase zaslali samohybné protiletecké systémy Gepard. Těch by mělo celkem dorazit 30, zatím na Ukrajinu přišly 3.

Platek v rozhovoru s politologem a vojenským analytikem Jaroslawem Wolským ho označil jen za „značný“. Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak dnes na twitteru uvedl, že stroje jsou už na Ukrajině. Ani on se však nezmínil o jejich množství.

„Přítel v nouzi je skutečný přítel,“ napsal Jermak na sociální síti v angličtině. „Jsme velmi vděčni našim polským přátelům,“ dodal v polštině.

V Polsku vyrobené tanky PT-91 Twardy jsou v podstatě modernizované stroje sovětské konstrukce T-72. O jejich možném předání Ukrajině, která se pět měsíců brání ruské vojenské agresi, se spekulovalo už nějakou dobu.

Na Ukrajinu dorazily také první německé samohybné protiletecké systémy Gepard. S odvoláním na ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova o tom dnes informoval server Jevropejska pravda.

„Dnes dorazily na Ukrajinu tři,“ prohlásil ministr, podle něhož země očekává dodávku prvních 15 systémů. Berlín nedávno zveřejnil seznam výzbroje, kterou dodá Ukrajině, a bylo mezi ní i 30 systémů Gepard, podotkla Jevropejska pravda.

Prsení kvůli HIMARS. Ukrajina a Rusko se předhánějí, kdo kolik zničil munice

Varšava už dříve poskytla Kyjevu více než 240 tanků T-72. Na začátku měsíce za stroje poděkoval Polsku, ale také České republice, náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Na facebooku zveřejnil fotografie bojových vozidel s českou a polskou vlajkou.

Polský vicepremiér a ministr obrany Mariusz Blaszczak před časem informoval, že výzbroj polské armády mezitím doplní starší tanky Abrams, odkoupené od USA, aby vyplnily mezeru po předání tanků T-72 Ukrajině. První stroje do Polska dorazily minulý týden. Varšava se chystá mimo jiné pořídit také nejnovější verzi tanků M1A2 Abrams a jihokorejské tanky K2.

,

Video