Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pellegrini bude mluvit pravdu, jsme hloupý národ. Jak Slováci reagovali

  15:26
Reportérky iDNES.cz se zeptaly v bratislavských ulicích kolemjdoucích na výsledek sobotní prezidentské volby, ve které zvítězil Peter Pellegrini nad Ivanem Korčokem. Voliči poraženého kandidáta si stěžují na Pellegriniho proruskost a propojení s premiérem Robertem Ficem. Naopak voliči vítěze vyzdvihli, že je „nezatáhne do války“, nebo uvedli, že Korčok podle nich „špinil ostatní“.
Peter Pellegrini zvítězil v druhém kole slovenské prezidentské volby. (6. dubna...

Peter Pellegrini zvítězil v druhém kole slovenské prezidentské volby. (6. dubna 2024) | foto: ČTK

Ivona z Bratislavy je s nově zvoleným prezidentem spokojená a je za něj ráda. „Pan Pellegrini je rovný člověk, bude mluvit pravdu a bude nás zastupovat tak, jak má. Mám děti a vnoučata a nechci, aby šli do války,“ řekla. Asi osmdesátiletý důchodce Ladislav zase zdůraznil, že se Korčok zajímal víc o mladé lidi. „Což je také třeba, ale o nás starší se stará spíš levice. Proto jsem volil Pellegriniho. Dal nám třináctý důchod, minulá vláda nám nedala nic.“

Padesátiletá Alžběta z Bratislavy v prvním kole volila expředsedu Nejvyššího soudu Štefana Harabina, který jí byl sice nesympatický, „ale má přehled, je to právník“. „Teď jsem neměla jinou možnost a volila jsem Pellegriniho. On je v politice už několik let a je to velmi slušný člověk. Původně jsem chtěla ve druhém kole volit Korčoka, ale když jsem viděla rozhovory s ním, nepřesvědčil mě,“ vysvětlila, proč nakonec dala hlas Pellegrinimu.

Novým slovenským prezidentem je Pellegrini. Korčok mu vyčetl kampaň

„Korčok mi byl sympatický, i třeba v tom, že má ženu. Vadilo mi ale, že se snažil pošpinit ostatní. Nikdo není v politice bez viny. Včera v noci jsem se dívala na jeho projev a napřed mě i napadlo, že jsem ho možná mohla volit. Pak ale začal vyhrožovat, a to se mi nelíbilo,“ dodala Alžběta.

Pětapadesátník Jaro pak řekl, že Korčok udělal, co mohl, ale k Pellegrinimu se přidali voliči neúspěšných kandidátů. S výsledkem spokojený není, ale doufá, že to nebude tak hrozné, jak se vykreslovalo.

Jsme zklamaní a smutní, chtěli jsme Korčoka

„Pro mě to je zklamání, protože nezvítězil můj kandidát. Myslím si, že Pellegrini bude jen oportunista přitakávající současnému premiérovi. Nic od něj neočekávám. On nikdy neměl názor a nebyl morálně ukotvený. Naštěstí prezident nemá žádné významné kompetence, ale pro tu slušnější část společnosti je to zklamání,“ řekla Silvia Zeleňáková z Prievidze, která Bratislavu navštívila se svou dcerou.

Zdůrazňuje však, že to Slováci prostě musejí vydržet. „Vy jste přežili dvě volební období s Milošem Zemanem. Moc dobře si pamatuji ten rok, kdy u vás kandidoval Jiří Drahoš proti Zemanovi, a to, jaký rozdíl byl v lidech, kteří s kandidáty čekali na výsledky ve volebních štábech. Profesor kolem sebe měl kopu mladých, progresivních lidí a okolo Zemana stáli dědci. Ale podle mě se to v politice prostě střídá. Počkám do roku 2027 a třeba se to změní. Hlavně doufám, že máme dostatečně dobře nastavené procesy na to, aby si politici nemohli dělat úplně, co chtějí,“ dodala.

Ladislav Táborský z Bratislavy označil Pellegriniho vítězství za katastrofu. „Kdo by chtěl být ruskou gubernií? Nikdo. Zvolili jsme si proputinovského... nechci používat vulgarismy. Cítím strašnou frustraci. Kdybych měl o třicet let míň, dávno odejdu. Možná k vám do Česka. Pellegrini s Ficem celé roky kradl a teď mu půjde na ruku. V normální demokracii by celá tato mafiánská banda skončila v base,“ poukázal zklamaný Korčokův volič na postoj nově zvoleného prezidenta k Rusku.

„Je to čistá hanba. To ani není publikovatelné, co si o výsledcích voleb myslím. Korčokovi jsem důvěřovala víc,“ postěžovala si asi třicetiletá Linda, která žije v Bratislavě.

Třiačtyřicetiletá Anna už v hlavním slovenském městě nebydlí, přijela tam na víkend z Česka, kde žije, a protože je z výsledku smutná, těší se, až se zase vrátí zpět. „Bylo by lepší, kdyby na Slovensku byla jiná politická reprezentace. Pan Korčok se víc hodí do současnosti. Bojím se, jaké má pan Pellegrini záměry, ale dál bych to nerozváděla. Radši od něj nic neočekávám. Věřím, že by aspoň mohl být k sobě a ke všem ostatním upřímný,“ okomentovala volby.

„Už jsem viděla, jak se Ivan Korčok se svou paní vítá s Petrem Pavlem“

Asi padesátiletá zdravotní sestra Vlasta pracující ve stomatologické ordinaci je také smutná a uvažuje o stěhování do Brna, kde má rodinu, hlavně kvůli budoucnosti svého syna. „Už jsem viděla, jak se Ivan Korčok se svou paní vítá s Petrem Pavlem a jeho paní a jak je to krasně vyrovnané,“ vypráví zklamaně.

„Četla jsem příspěvek z Česka, že se nespokojení Češi mají odstěhovat na Slovensko a nespokojení Slováci do Česka. To mě aspoň pobavilo,“ glosovala. „Vezměte si to –⁠⁠⁠⁠⁠ Peter Pellegrini, Petr Pavel. Oba PP, a tak odlišní,“ poukázala na shodné iniciály obou prezidentů.

„Ale možná se ještě něco stane a z pana Korčoka bude premiér, to bych si přála. Pellegriniho asi volili lidé, kteří z něj mají nějaké výhody. A ten náš východ, Maďaři.... A Harabin! Vždyť jemu ani není rozumět. Nechápu, proč ho předtím lidé volili,“ podivila se Vlasta.

Smutná z výsledku je i ekonomka Katarína, která zrovna mířila na běžeckou štafetu. „Byla jsem opatrná, ani v parlamentních volbách to nakonec nedopadlo, jak jsme čekali,“ poukázala na vítězství Směru nad Progresivním Slovenskem ve volbách minulý rok v září.

„Jste dál, buďte rádi, že jste se od nás oddělili“

„Jsme smutní, zklamaní. Nečekali jsme to,“ řekla reportérce iDNES.cz obsluha kávovaru ještě v noci po volbách v Korčokově štábu. „Lidé si možná řekli, že už to má Korčok jisté,“ myslí si. Zazní i obavy z války. „Vy Češi jste dál, buďte rádi, že jste se od nás oddělili. Ale neodejdeme odsud, budeme bojovat.“

Odejít se nechystá, ani třicetiletý manažer ve vzdělávací firmě Viktor. „Lidé se tak rozhodli, ale já spokojený nejsem. Podle mě se vyplní to, co se o budoucím prezidentovi říká. Ivan Korčok asi nepřesvědčil lidi mimo velká města,“ myslí si. Asi pětatřicetiletý Ondrej, který pracuje v bratislavské Bille přímo na dohled od prezidentského paláce, naopak o stěhování pryč ze Slovenska uvažuje.

Domnívá se, že Korčokovi paradoxně uškodila podpora opozice včetně akcí Igora Matoviče. „Pellegriniho volili důchodci, protože jim přidal peníze,“ kritizuje. Třeba paní Ľubica však Pellegriniho nevolila. „Nejsem jako ti důchodci, o kterých se říká, že jsou z minulého století. Stydím se. Od revoluce jsem nevolila, až teď. Jsem zklamaná. Co jsme se rozdělili, jsme hloupý národ,“ řekla smutně.

OBRAZEM: Fico po boku a zpívání hymny. Volby očima fotoreportérky iDNES.cz

Některé oslovené lidi ale prezidentské volby tak výrazně nezasáhly. „Jsem spokojená, byla jsem volit, ale zas tak mě to nezajímá,“ řekla Timea, jež prodává v trafice. Sedmdesátiletý důchodce a bývalý chemik Maťo právě hraje ve stínu Obchodní ulice na harmoniku. Volit nikdy nechodí. Podle něj totiž není žádný politik důvěryhodný.

„Politika se mě nedotýká. Pellegrini se mi sice nelíbí, ale nechci si tím kazit tento krásný den. A navíc se brzy stěhuji do Polska. Tam bylo vždycky líp. Můj syn zase žije v Česku a o návratu nechce ani slyšet,“ konstatuje usměvavý Slovák.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...