Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novým slovenským prezidentem je Pellegrini. Korčok mu vyčetl kampaň

  7:00aktualizováno  7. dubna 2:25
Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který je spojencem premiéra Roberta Fica, zvítězil v rozhodujícím druhém kole slovenských prezidentských voleb. Jeho soupeř, kariérní diplomat Ivan Korčok, přiznal porážku a ostře mu vyčetl způsob vedení kampaně. Pellegrini mimo jiné slíbil, že udělá vše pro to, aby Slovensko „zůstalo na straně míru a ne války“.

Pellegrini získal 53,12 procent hlasů (přibližně 1,4 milionu), Korčok 46,87 procent (zhruba 1,2 milionu). Výsledek tedy není tak těsný, jakse očekávalo. Volební účast činila asi 61,14 procenta, byla nejvyšší od roku 1999.

„Jsem jako politik školený na všechno, i na to zlé a kritiku, ale nedal jsem se žádným útokem zlomit a tuto energii jsem přetavil v něco pozitivního. Moje kandidatura nebyla postavená na žádném marketingu, šel jsem do toho souboje jenom proto, že jsem cítil podporu od lidí,“ řekl po vítězství Pellegrini.

„Chci být prezidentem, který bude chránit a bránit občany Slovenské republiky a bude se snažit vládu podporovat, aby se jí podařilo naplňovat prohlášení, že udělá vše pro to, aby se lidem lépe žilo,“ dodal Pellegrini a připomněl, že udělá maximum, aby Slovensko „zůstalo na straně míru a ne války“. Také slíbil, že bude prezidentem všech občanů.

Spolu s ním před novináře přišel premiér Fico. „Referendum o vládě dopadlo dobře,“ zhodnotil. Podle něj lidé ve volbách vyjádřili, že jsou spokojení s vládou, a odmítli progresivní názory.

„Odcházím zklamaný, ale ne zlomený,“ uvedl Korčok. Svého protivníka zkritizoval za „netransparentní kampaň“ a „šíření nenávisti“. „Toto vám nezapomenu,“ dodal.

Pellegrinimu poblahopřála ke zvolení nynější prezidentka Zuzana Čaputová. „Důležité je, aby od momentu zvolení nový prezident působil tak, aby se žádná část společnosti necítila poražena. Aby radost z vítězství šla ruku v ruce s vědomím služby pro všechny občany Slovenska,“ uvedla.

Předseda parlamentu Peter Pellegrini zvítězil v druhém kole slovenských prezidentských voleb. (6. dubna 2024)

„Volby vyhrál Peter Pellegrini. Ivan Korčok už ho nemůže předstihnout,“ napsal krátce před půlnocí na svém webu deník Sme. V Pellegriniho volebním štábu v bratislavské restauraci Aušpic provázel zatím ještě neúplné výsledky jásot a potlesk. „Pelle na hrad, Pelle na hrad!“ skandovali kandidátovi spolupracovníci, než zazpívali slovenskou hymnu.

Volební místnosti se uzavřely ve 22 hodin. Ve dvou z nich nicméně hlasování trvalo o pět minut déle, protáhlo se tedy i moratorium pro zveřejňování prvních odhadů.

„Netroufám si odhadnout, jak to dopadne. Bude to boj, jako už jsem říkal, se ctí a do poslední minuty. Podle mě ani při 94 procentech spočítaných hlasů možná nebudeme moct určit vítěze voleb,“ prohlásil Pellegrini.

Korčok odvolil po půl desáté ráno společně s rodinou v Senci. „Moje pocity jsou dobré, máme za sebou poctivou kampaň. Nejdůležitější vize je, aby se země pohnula kupředu. Rozdělení společnosti je největší výzva. Chtěl bych přispět k tomu, abychom to překonávali,“ řekl Korčok po odvolení.

„Každé volby jsou důležité, nepochybně i tyto. Hlava státu má silné postavení v zahraniční politice. Já jsem v rámci kampaně zřetelně komunikoval, kam Slovensko patří,“ uvedl Korčok.

Pellegrini svůj hlas odevzdal kolem jedenácté hodiny. Řekl, že očekává velmi těsný výsledek. „Bude to extrémně těsné. Pravděpodobně se dařilo oběma stranám mobilizovat své příznivce,“ uvedl, když hlasoval ve vesnici Rovinka nedaleko Bratislavy, kde žije jeho sestra.

Předseda vládní strany Hlas-SD Pellegrini očekává, že Bratislava po prezidentských volbách nezmění svou zahraniční politiku. „Nemyslím si, že je to o budoucím směřování zahraniční politiky Slovenska. Já jsem stejně jako druhý kandidát zárukou, že budeme nadále silným členem Evropské unie,“ řekl Pellegrini.

„Poslední týdny jsme byli svědky, jako by existovala jen jedna pravda. Volby ještě více jako by rozdělily slovenskou společnost. Proto bude největší výzvou pro nového prezidenta situaci uklidnit a národ sjednotit na tématech, kde to lze,“ dále uvedl.

Čaputová apelovala, aby lidé přišli volit

Odvolila také stávající prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová, a to v Pezinku, kde žije. Čaputová zdůraznila, že je důležité, aby občané využili své volební právo.

„Je důležité, aby si vybrali toho, kdo nejvíce odpovídá jejich názorům a hodnotám, ale hlavně, aby se přišli vyjádřit, aby dnes skutečně využili svého práva a podíleli se na výsledku voleb,“ poznamenala prezidentka, jejíž mandát vyprší v polovině června. „O to dnes jde, aby lidé přišli a aby hlava státu, která vzejde z těchto voleb, měla co nejsilnější mandát,“ zdůraznila Čaputová.

Nový prezident by podle ní měl být mostem a prezidentem pro všechny. Poznamenala, že by neměl zapomínat na to, že má mluvit ke všem, a vykonávat veřejnou službou pro všechny občany.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolila v Penzinku, kde žije. (6. dubna 2024)

V prvním kole zvítězil Korčok

Občanský kandidát s podporou opozičních stran Korčok, který v prvním kole volby získal nejvíce hlasů, dlouhodobě zastává proevropské názory. Je také pro další podporu Ukrajiny, která se již více než dva roky brání ruské vojenské invazi.

Podobně jako evropské instituce také Korčok kritizoval rozsáhlé změny ve slovenském trestním právu, jejichž část po schválení parlamentem pozastavil slovenský ústavní soud, a také návrh slovenského ministerstva kultury na změny ve fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize (RTVS). Ty by podle kritiků vedly k ovládnutí RTVS státem.

Slovenské prezidentské volby

Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini navštívil televizi JOJ. (7. dubna 2024)

Pellegrini, který při hlasování sněmovny podpořil vládní návrh na snížení trestů za ekonomickou kriminalitu či korupci, zkrácení délky promlčecích dob trestných činů a zrušení elitního útvaru prokuratury, nyní volá po zastavení palby na Ukrajině a zahájení mírových jednání.

Zatímco v minulosti podporoval dodávky zbraní Kyjevu, v současnosti hájí rozhodnutí kabinetu premiéra Roberta Fica neposkytovat ze státních zásob vojenskou pomoc sousední zemi.

V kampani Pellegrini také kritizoval českou vládu za zrušení konzultací se slovenským kabinetem. V souvislosti s válkou na Ukrajině zase řekl, že český prezident Petr Pavel by prý rád bojoval. Pellegriniho, který v prvním kole prezidentských voleb nečekaně výrazněji zaostal za Korčokem, podpořili například český exprezident Miloš Zeman a bývalý český premiér Andrej Babiš.

Tyto záležitosti nicméně podle prezidenta bratislavského nevládního Institutu pro veřejné otázky Grigorija Mesežnikova mají na slovenské volby jen okrajový vliv.

V kampani před rozhodujícím druhým kolem voleb slovenského prezidenta podpořily Pellegriniho všechny tři vládní strany, které ve společném prohlášení označily Korčoka za protislovenského prezidentského kandidáta a osobu, která by se jako hlava státu snažila o vytvoření druhého mocenského centra s cílem destruovat vládu a vyvolat předčasné parlamentní volby. Podle Pellegriniho by Korčok byl prezidentem konfliktu a války.

Korčok zase opakovaně přirovnal Pellegriniho k prodloužené ruce premiéra Fica, v jehož straně Směr-sociální demokracie v minulosti Pellegrini 20 let působil. Bývalý ministr zahraničí také řekl, že voliči rozhodnou o tom, zda nejvyšší post v zemi bude spolu s parlamentem a vládou v jedněch rukách.

Nový slovenský prezident nastoupí do úřadu v polovině června, kdy skončí pětiletý mandát Zuzany Čaputové. První žena ve vrcholné politické funkci v zemi se znovuzvolení neucházela.

Autoři: , , , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Evropská krajní pravice opakuje propagandu Kremlu, prohlásila von der Leyenová

29. dubna 2024  22:34

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...