Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední duel, Korčok a Pellegrini se nešetřili. Čaputová poukázala na chování

  20:20aktualizováno  22:01
Kandidáti na slovenského prezidenta Ivan Korčok a Peter Pellegrini se ve středu večer naposledy střetli v televizní debatě. Vyčítali si ekonomické záležitosti i zahraniční politiku. Pellegrini třeba řekl, že by Slovensko nemělo jak napadenému spojenci pomoct, protože už nemá zbraně ani tanky. Prezidentka Zuzana Čaputová předtím uklidňovala občany, že nikdo nezatáhne zemi do války.
Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok (vlevo) a Peter Pellegrini v...

Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok (vlevo) a Peter Pellegrini v poslední televizní debatě před volbami (3. dubna 2024) | foto: Profimedia.cz

Oba uchazeči o post prezidenta diskutovali ve veřejnoprávní televizi RTVS. Byla to poslední debata před začátkem čtvrtečního moratoria, kdy skončí kampaň a zakázané bude i zveřejňování předvolebních průzkumů.

Na úvod si politici vyměnili názory na výroky svých příznivců. Šéf koaliční Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko totiž o Korčokovi řekl, že je zlo. A to když spolu s premiérem Robertem Ficem ve středu na společné tiskové konferenci vyjádřili podporu Pellegrinimu. Korčok reagoval tak, že je to jen další doklad paniky a vzepětí ze strany vládních stran, které potřebují „svého“ prezidenta – takového, který nebude nezávislý.

Pellegrini ujistil, že se jeho případným přesunem do prezidentského paláce nedestabilizuje vláda ani poslanecký klub jeho strany Hlas. Korčok naopak prohlásil, že vláda musí pořádat koaliční rady jako „bojové cvičení“, kde Pellegrini přesvědčuje své koaliční partnery, že i v prezidentském paláci bude plnit příkazy. „Já vládu nerozkývu, rozkývete ji vy,“ řekl Korčok.

Pellegrini mluvil o svém stometrovém bytě jako o „maličkém“, popudil Slováky

Toho zase ve středu podpořil lídr hnutí Slovensko a expremiér Igor Matovič, kterého Pellegrini označil za největší zlo slovenské politiky. „Říkal o mně, že jsem vagabund a zlo. Jsem rád, že mě nepodpořil, protože zbulvarizoval a zvulgarizoval politiku,“ řekl na Matovičovu adresu.

Korčok pak připomněl, že je občanský kandidát a nejde do voleb za žádnou politickou stranu. Odmítl však Matovičovy osobní útoky na Pellegriniho. Šéf Hlasu, který kandiduje s podporou poslanců, později Korčokovi vzkázal, že je občanský kandidát „jen tím, že vysbíral patnáct tisíc podpisů“. „Pak jste jím být přestal. Teď vás podporuje Progresivní Slovensko, SaS, Matovičovo Slovensko, strana Za lidi. Vy si myslíte, že vás tam pošlou a pak už od vás nebudou nic chtít ve vztahu k vládě, kterou nesnáší?“ prohlásil Pellegrini.

Delší výměna názorů se pak týkala třeba vlastenectví, kdy Korčok pronesl, že chce lidi spojovat pod společnou slovenskou vlajkou. „Patří všem,“ řekl s tím, že si „falešní vlastenci s žílami na krku“ chtějí vlastenectví přivlastnit. Předseda parlamentu Pellegrini pak svého soka obvinil, že uráží účastníky protifašistického odboje, což Korčok odmítl a řekl, že je to lež.

„Já byl u vstupu do NATO, vy jste si ho ani nepřipomněl“

Pellegrinimu také znovu vyvracel tvrzení, že je třicet let v politice. „Byl jsem diplomat, byl jsem u vstupu Slovenska do NATO. Teď to bylo dvacet let, což jste si vy ani nepřipomněl, protože se to bojíte říct kvůli Štefanu Harabinovi,“ podotkl s odkazem na bývalého předsedu Nejvyššího soudu, který ve volbách skončil třetí a o NATO mluví jako o zločinecké organizaci.

Právě Harabinovým voličům se Pellegrini snaží zalíbit, ovšem i v této diskusi znovu ujistil, že je Slovensko pevně ukotvené jak v NATO, tak v Evropské unii, a vysvětlil, že průniky s programem kandidáta Harabina má jen v některých bodech.

Oba kandidáti se část debaty dohadovali o ekonomickém stavu Slovenska a o tom, kdo za něj může. „Nebyl jste na začátku digitální šampion? A podívejte se, jak je na tom naše země teď,“ připomněl Korčok například Pellegriniho začátky v politice, kdy měl na starosti digitalizaci státní správy. „Za vámi je země, která stagnuje,“ řekl také.

Župan pindá, přitom nemá jediného pacienta. Pellegrini zapomněl na mikrofony

Pellegrini zase Korčokovi tak jako během celé kampaně vmetl, že seděl v Matovičově vládě, která prý rozvrátila veřejné finance a ani nemocnici Rázsochy v Bratislavě, kterou Pellegrini začal bourat, nedostavěla. „Vy mluvíte o dobudování země, ale i projekt na dostavění vodovodů v obcích jste zrušili, takže je teď lidé nemají,“ kritizoval Pellegrini a tvrdil, že on jako premiér Matovičovi nechal ekonomiku ve skvělé kondici.

Korčok mu odpověděl: „Na státních účtech byla nula a my jsme si museli masivně půjčit. Vzpomínáte si, co se stalo, když jste oznamoval prvního pacienta s covidem? S ministryní Denisou Sakovou jste se bavili, že to bude velmi drahé. A mikrofony vás zachytily, jak říkáte, že už to nebude vaše starost.“ Připomněl tak kauzu z počátku pandemie v roce 2020, popletl však, kdo říkal co. „Bude to drahé,“ řekl ve skutečnosti Pellegrini Sakové, která na to řekla „no a co, vždyť oni na to budou hledat peníze“.

Moderátoři diskuse se pak vrátili k zahraniční politice a zeptali se Pellegriniho, zda by podpořil vojenskou pomoc některé ze spojeneckých zemí, pokud by byla napadena. Ten na to řekl, že Slovensko už skoro žádnou vojenskou techniku nemá, protože ji darovalo Ukrajině, a nemělo by tedy čím spojencům pomoct. Prý ani na oslavách Slovenského národního povstání nebylo na vojenskou přehlídku co vyslat a musel by se půjčit německý tank.

Lžete v přímém přenosu, vytkl Korčok Pellegrinimu. Slovenská kampaň vrcholí

Korčok na tutéž otázku odpověděl, že by bylo čím pomoct. Pellegrinimu řekl, že neustále mluví o tom, že „se“ musí přestat zabíjet, ale že neříká, kdo na Ukrajině zabíjí – a sice Rusko na příkaz ruského diktátora Vladimira Putina.

Na závěr si oba připomínali osobní útoky během kampaně, které na ně z opačného tábora mířily. Zatímco Korčokovi vadila nálepka „prezidenta války“, Pellegrini zase poznamenal, že jeho rodičům není příjemné číst si o synovi, že je korupčník a zloděj. Nikdy by se prý také nesnížil k tomu, aby se na jeho mítincích s občany objevovaly letáky nadávající Korčokovi. Prohlásil, že se vždy soustřeďuje na sebe a svou vizi.

V poslední minutě pak Pellegrini Slovákům zdůrazňoval důležitost národní hrdosti a vlastenectví. „Kéž Bůh ochraňuje Slovensko,“ prohlásil. Korčok zopakoval, že je občanský kandidát, který nebude sloužit politikům a který chce spojovat společnost bez ohledu na víru či etnicitu občanů.

Podle kampaně poznáte prezidenta, řekla Čaputová

Těsně před začátkem debaty s mimořádným projevem vystoupila končící prezidentka Čaputová. „V předvolební kampani oba kandidáti ukázali, co v nich je a jaký styl politiky chtějí reprezentovat. Chci vás požádat, abyste využili své volební právo a rozhodli se podle toho, kdo vás přesvědčil víc,“ apelovala podobně jako před prvním kolem voleb, kdy vyzývala k tomu, aby lidé hlavně šli volit.

Nyní se jmenovitě obrátila i ke Slovákům žijícím v zahraničí. „Rovněž máte možnost přispět k tomu, aby vás reprezentoval prezident, jehož představa Slovenska je vám bližší,“ řekla s tím, že by lidé neměli hledat dokonalého politika, protože takového nenajdou. „Hledejme největší míru svého ztotožnění s některým z kandidátů,“ pokračovala.

Thriller na Slovensku? Korčok s Pellegrinim se v průzkumech přetahují o vedení

„Všímejme si, co nabízejí, zda jsou jejich slova a skutky v souladu či zda se v kampani chovají férově, do jaké míry mají potřebu útočit v osobní rovině, jak zvládají své emoce. Protože tak, jak kandidát vede svou kampaň, bude později vykonávat i svůj mandát,“ upozornila prezidentka, která už o další mandát neusiluje.

Čaputovou podle jejích slov mrzí, že se součástí letošní kampaně stalo „zahrávání se strachem“. „Podsouvání obav, že je tu někdo jiný, kdo o nás rozhoduje a určuje, kam směřujeme a ke komu budeme patřit. Není na místě ani obava, že nás někdo zatáhne do války,“ zdůraznila s odkazem na rétoriku Pellegriniho. Ten totiž o svém rivalovi Korčokovi tvrdí, že zatáhne Slovensko do války a že pošle slovenské vojáky na Ukrajinu.

„Za pět let ve funkci jsem poznala oba kandidáty na prezidenta a s čistým svědomím a přesvědčením můžu říct, že ani Peter Pellegrini, ani Ivan Korčok nás do žádné války nezatáhnou a ani nevyšlou na Ukrajinu žádného našeho vojáka. Jednak na to prezident nemá pravomoc a nemají k tomu ani žádný důvod,“ poznamenala hlava státu.

Je mladý a rozvážný, podpořil Babiš v Bratislavě Pellegriniho

Na závěr mluvila třeba o tom, že je Slovensko úspěšná země či že je potřeba udržovat společenské klima, které bude přát vzdělanosti, demokracii či svobodě myšlení. „Máme příležitost vybudovat společnost založenou na hodnotách humanismu, empatie a vzájemného respektu. Přála bych si, aby ze sobotního druhého kola voleb vzešel prezident se silným mandátem. Aby mohl řešit skutečné otázky, které jsou pro Slovensko důležité – kvalitu života, sociální začleňování, vzdělávání, kulturu, ochranu menšin, životní prostředí, zahraniční politiku a obranu zájmů naší země,“ řekla také.

Volby jsou v sobotu, v prvním kole vyhrál s více než pětiprocentním náskokem Ivan Korčok. Nyní jsou průzkumy tak těsné, že volby nemají jasného favorita.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...