Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pellegrini v prvním kole prohrál s Korčokem. Ten chce oslovit vládní voliče

  7:00aktualizováno  24. března 2:09
V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil diplomat Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole se 6. dubna střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas-sociální demokracie Peterem Pellegrinim. Po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků získal Korčok 42,51 procenta, Pellegrini 37,02 procenta.

Korčok uvedl, že výsledky prvního kola vypadají nadějně, ale že je nohama pevně na zemi. Před druhým kolem chce oslovit i voliče vládnoucí koalice.„Chci udělat ještě více pro to, abych oslovil i voliče z jiné části politického spektra. Ty, kteří se neztotožňují s vulgaritou a nekulturností vládní koalice,“ uvedl Korčok, který kritizuje politiku premiéra Roberta Fica.

Pellegrini řekl, že bude mluvit s kandidáty, kteří v prvním kole neuspěli. Dodal, že musí respektovat osobní rozhodnutí každého z nich, jak naložit s důvěrou, kterou od voličů získali. „Podařilo se mi zachovat si tvář. V kampani jsem byl takový, jaký skutečně jsem,“ řekl podle webu hnonline.

Předseda slovenského parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini při vyjádření k výsledkům prvního kola voleb. Na televizní obrazovce jeho hlavní protikandidát Ivan Korčok. (23. března 2024)

Na třetím místě v prvním kole skončil exministr spravedlnosti a někdejší předseda slovenského nejvyššího soudu Štefan Harabin, kterého podpořilo necelých dvanáct procent lidí.

Korčok se hned po konci prvního kola vymezil vůči Pellegrinimu. Ke kritice využil novinářský dotaz ohledně rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou kvůli rozdílným postojům obou zemí na klíčové otázky zahraniční politiky. Ty se projevily hlavně v názoru na válku na Ukrajině.

Korčok tvrdil, že Pellegrini jen mlčí a přihlíží, jak vztahy mezi Českem a Slovenskem utrpěly. „Tyto vztahy jsou pro mě absolutně vzácné a jsem pro ně odhodlán udělat všechno. Pellegrini asistuje u toho, že Slovensko ztratilo v zahraniční politice kompas,“ uvedl.

Dodal, že podle něj Pellegrini mlčí také při návrhu ministerstva kultury, který by podle kritiků vedl k zestátnění veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska.

Pellegrini v kampani tvrdil, že by jako prezident zákon o RTVS v navrhované podobě nepodepsal. V souvislosti se zrušením mezivládních konzultací uvedl, že Česko by se nemělo vůči Slovensku stavět do role staršího bratra

Šéfredaktorka HN: Žádné protesty, slovenské prezidentské volby doprovází nuda

Hlasovat přišlo necelých 52 procent voličů, což je o několik procentních bodů více než před pěti lety.

Podle končící slovenské prezidentky Zuzany Čaputové se ukázalo, že lidem na osudu země záleží. „Naše budoucnost nám není lhostejná. Chtěla bych poděkovat občanům za účast ve volbách a jejich klidný průběh. Blahopřeji vítězi a oběma postupujícím,“ uvedla.

„Velmi si přeji, aby kampaň před dalším kolem byla férová, korektní a kultivovaná,“ dodala Čaputová, které mandát skončí v polovině června.

Bude záležet na Harabinových voličích

Volby podle Pellegriniho nejsou rozhodováním o tom, zda se země přikloní na Východ či na Západ. „Slovensko je jasně ukotveno v EU a NATO. To, že se hovoří o suverénnějším hlasu Slovenska nebo o suverénní zahraniční politice nebo o tom, že Slovensko bude hájit své národně-státní zájmy, ještě neznamená, že mění základní kurz své zahraniční politiky,“ řekl.

Pellegriniho chce podle průzkumů zveřejněných před prvním kolem hlasování podpořit ve druhém kole výrazná většina Harabinových sympatizantů. „Mohla by ho volit polovina z nich. Určitě nepůjdou volit Korčoka,“ řekl hnonline expert na marketing Michal Ruttkay.

Harabin jasně neřekl, koho by jeho stoupenci měli v druhém kole podpořit. „Moji voliči vědí, co mají dělat. Jsou to národně orientovaní voliči a jejich hlavním úkolem je zachování státu, národní suverenity a míru,“ konstatoval.

Korčok, Pellegrini, Harabin... a Matovič. Prezidentem Slovenska chce být 9 mužů

Harabin v kampani tvrdil, že Rusko není ve válce na Ukrajině agresorem. Vyslovil se pro neutralitu Slovenska a pro zastavení finanční pomoci Kyjevu. O nutnosti vyjednání míru opakovaně mluví i Pellegrini.

Ten podle dřívější analýzy nevládní organizace Transparency International Slovensko vedl nejméně transparentní kampaň, naopak nejpřehlednější údaje zveřejnil Korčok. Každý z kandidátů mohl v kampani použít půl milionu eur (12,6 milionu korun), do této částky se započítávají také výdaje na propagaci kandidáta v období zhruba půl roku před vyhlášením termínu voleb.

Hlasování se kvůli incidentům protáhlo

První kolo voleb skončilo ve 22:30 – o půl hodiny později oproti plánu. V jedné z vesnic na západním Slovensku se hlasování protáhlo o 30 minut kvůli tomu, že tamní volební místnost ráno otevřena později kvůli pozdnímu příchodu předsedy komise. Ve městě Senica zase bylo v jedné z volebních místností na 20 minut hlasování přerušeno po kolapsu člena volební komise.

Slovenská volební komise odpoledne uvedla, že během prvního kola voleb nezaznamenala žádné větší potíže. Policie jen informovala o jednom případu opilého člena volební komise, který byl z další práce v komisi vyloučen. Neupřesnila, ve kterém městě či vesnici se incident stal.

Šéfredaktorka HN: Žádné protesty, slovenské prezidentské volby doprovází nuda

V prezidentských volbách šlo hlasovat pouze ve volebních místnostech na Slovensku, na rozdíl od loňských parlamentních voleb tak Slováci nemohli poslat svůj hlas poštou ze zahraničí.

Slovenský statistický úřad odhadl, že volit může přes 4,3 milionu občanů s trvalým pobytem na Slovensku. Údaj nezahrnuje Slováky žijící v cizině.

Kandidáti postupně odpadávali

Předvolební kampaň se letos nesla ve velmi poklidném duchu, a to i díky tomu, že se všichni kandidáti sešli jen v jedné diskusi ve veřejnoprávní RTVS.

Taktéž dvojice favoritů se nakonec střetla jen v debatě televize Markíza. Nejvýraznějším aspektem kampaně tak byly protesty proti vládě Roberta Fica, tématem se stalo i ochlazení česko-slovenských vztahů v souvislosti s přístupem Ficova kabinetu k válce na Ukrajině.

Postupně navíc „odpadávali“ kandidáti, které měli slovenští voliči na výběr. Začínalo se totiž na jedenácti. Nejdřív byl vyřazen krajně pravicový politik Róbert Švec, soud mu ale posléze kandidaturu umožnil.

Pět dní před volbami odstoupil z voleb šéf Slovenské národní strany Andrej Danko a podpořil expředsedu Nejvyššího soudu Štefana Harabina.

A Švec nakonec přímo během velké debaty ohlásil, že i on kandidaturu stahuje v Harabinův prospěch. Zbývalo tak devět uchazečů – Pellegrini, Korčok, Harabin, expremiér Igor Matovič, historik Patrik Dubovský, diplomat Ján Kubiš, šéf krajně pravicové strany LSNS Marian Kotleba, občanský kandidát Milan Náhlik a zástupce slovenských Maďarů, předseda strany Aliance Krisztián Forró.

Pellegrini a Korčok prvně proti sobě: hádka kvůli Čaputové, ale jinak mírná debata

Korčok burcoval voliče, aby nedovolili současné vládní koalici získat absolutní moc v zemi. V prezidentské volbě ho podporují opoziční liberální strany Progresivní Slovensko a Svoboda a Solidarita (SaS), jakož i konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Pellegrini, kterému vyslovila podporu jeho někdejší mateřská strana Směr-sociální demokracie vedená Ficem, naopak vsadil na heslo, že země už potřebuje klid.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...