Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ficův „podržtaška“ s pověstí sympaťáka. Dvě tváře Petera Pellegriniho

  19:33
Favorit slovenských prezidentských voleb Peter Pellegrini většinu své kariéry zažil pod křídly strany Směr. Od svého šéfa Roberta Fica se sice „trhl“, dnes už jsou však zase spojenci. Fakt, že navzdory svým slovům nakonec vždy udělá to, co chce Fico, mu také na Slovensku nejvíce vyčítají. Přesto je stále nejpopulárnějším politikem. Image sympaťáka buduje už roky.
Lídr slovenské strany Hlas-SD Peter Pellegrini (5. září 2023)

Lídr slovenské strany Hlas-SD Peter Pellegrini (5. září 2023) | foto: Profimedia.cz

Před svými příznivci se Pellegrini stylizuje do role sympatického chlapíka, který tu pokosí trávu, tu mamince pomůže pověsit záclony, tu sedne za volant traktoru a vyrazí na pole. Na sociálních sítích se rád pochlubí i fotkami z kokpitu letadla nebo z procházky se psem Gerym. Odpůrce však neošálí ani svými pověstnými „jamkami“ neboli ďolíčky ve tvářích.

Pro své kritiky je totiž pořád pravou rukou Roberta Fica, přestože jeho stranu Směr opustil už před čtyřmi lety. „Udělám vše pro to, aby se členové, budoucí členové a podporovatelé strany nemuseli stydět za svého předsedu,“ zapřísahal se, když zakládal Hlas. Jak vážně toto odstřižení od Ficova světa myslel, se dá s trochou nadsázky ukázat třeba na tom, že se v názvu své vlastní strany pletl tak moc, až jí mnozí Slováci začali říkat Směrohlas.

Za komunistů utíkal k volejbalu. Teď Korčok nechce dát Ficovi „klid na práci“

Chytlavou přezdívku Podržtaška později dostal i nynější kandidát na prezidenta. Svého času nejoblíbenější politik se do boje o nejvyšší ústavní funkci vydává v době, kdy už jeho popularita není tak neotřesitelná jako dřív. Dolů ho táhnou právě účast ve vládě staronového premiéra a kauzy tohoto kabinetu, kvůli kterým Slováci už měsíce vyrážejí týden co týden demonstrovat.

Na Hlasu přitom v době skládání vlády velmi záleželo. Slovensku dnes mohla vládnout úplně jiná koalice. Pellegrini však dal přednost stabilitě, jak potom vysvětloval. Do puntíku ovšem dodržel precizně formulovanou větu, že osobně už si s Ficem do jedné vlády nesedne – a stal se předsedou Národní rady.

„Ještě je třeba pracovat, a ne se odklidit někam do reprezentativní funkce,“ dušoval se pak osmačtyřicetiletý politik, když se ho ptali, zda náhodou neuvažuje o dalším profesním posunu. Kandidaturu na prezidenta definitivně oznámil až mnohem později, a to na stranickém sněmu v rodné Banské Bystrici, kde děkoval rodičům a prezentoval svou vizi.

Předvolební billboard slovenského prezidentského kandidáta Petera Pellegriniho (4. února 2024)

V té vidí Slovensko coby hrdou a sebevědomou zemi „doma i v zahraničí“. Pellegrini podle svých slov odmítá podlézat Bruselu a coby prezident by chtěl důstojně reprezentovat Slováky a chránit slovenské národní zájmy. V nedávném příspěvku nezapomněl zahrát ani na katolickou strunu, když vzpomínal, že největší dojem na něj neudělala návštěva Bílého domu ani Kremlu, ale audience u papeže.

„Nějak tu přežíváme přes třicet let, ale nemáme definované, kde chceme být v roce 2040 nebo 2050. Měli bychom si říct, co chceme světu nabídnout. Budeme největší zásobárnou pitné vody ve střední Evropě? Tak pro to pojďme něco udělat, abychom za patnáct let byli nejbohatší zemí ne proto, že máme ropu, ale protože máme vodu,“ rozvinul svou vizi pro Slovensko ještě před loňskými parlamentními volbami.

Syn učitelky a automechanika v minulosti prošel posty ministra školství, státního tajemníka resortu financí či místopředsedy vlády pro investice, informatizaci a eurofondy. Pro jeho kariéru však bylo nejzásadnější až dění po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Protesty, které před šesti lety vypukly, dotlačily Fica k demisi.

Pellegriniho vize:

„Nebojte se, já nikam neodcházím,“ řekl tehdy Fico prorocky hlavě státu Andreji Kiskovi s úsměvem a za svého nástupce vybral právě Pellegriniho. Ten Slovensko dovedl do voleb, od porážky už však stranu neuchránil. Dlouholetá éra Směru skončila a k moci se po historické výhře dostalo OLaNO Igora Matoviče. Jeho koaliční vláda nicméně nevydržela ani do konce mandátu.

Pellegrini si mezitím založil Hlas, což Fico považoval za „obyčejnou zradu“. Tehdy se zdálo, že se oba politici definitivně rozkmotřili. Ale ne na dlouho. Matovičova chaotická vláda i Ficovo znovuzrození v opozici způsobily, že slovenští voliči znovu dali šanci Směru. Mnozí v duchu hesla „sice se tu kradlo, ale aspoň jsme měli klid“. A ten teď slibuje i Pellegrini.

Korčok, Pellegrini, Harabin... a Matovič. Prezidentem Slovenska chce být 9 mužů

Léta si buduje image kultivovaného slušného politika, představitele moderní evropské levice a prozápadně orientovaného člověka, který se nikdy nenamočil do korupčních afér Směru. Jednomu osobnímu skandálu se nicméně nevyhnul. Před dvěma lety několik svědků popsalo, že v krabici od šampaňského značky Cristal převzal úplatek 150 tisíc eur (3,8 milionu korun). Pellegrini to popřel a dlouhodobě mu to výrazněji neublížilo.

Fasádu sympaťáka s uklidňujícím přístupem ke slovenské emotivní politice si Pellegrini ostatně nenechá narušit ani kritickými otázkami, ať už od slovenských novinářů nebo ostatních kandidátů. Dosud podle portálu Sme odmítl všechny pozvánky do prezidentských televizních debat a duelu se svým hlavním rivalem Ivanem Korčokem se ještě neúčastnil ani jednou.

Nemusíme se milovat, ale musíme spolupracovat více, říká Peter Pellegrini

„Účast ve volebních diskusích je svobodným rozhodnutím každého jednoho kandidáta. Peter Pellegrini se zúčastní debat, které umožní smysluplnou diskusi o vizi budoucnosti Slovenska, jak svým formátem, tak i hostitelským médiem,“ vzkázala jeho mluvčí. V předvolebních průzkumech je „Pelle“ zatím favoritem a strategie „promlčet se“ až do voleb mu proti méně známému Korčokovi může významně pomoct.

Volebním sloganem „Slovensko už potřebuje klid“ Pellegrini míní klid od hádek a zmatků ve vládě i ve společnosti. Jenže mnozí upozorňují, že pokud se bývalý „směrák“ stane prezidentem, klid přinese někomu trochu jinému než národu. Vždyť i nominanti Hlasu, třeba ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, ve vládě pod Ficovou taktovkou ochotně dělají vše pro to, aby se kauzy z minulých vlád Směru nikdy nevyšetřily.

Pellegrini zval příznivce na svůj novoroční projev. Žádné zásadní novinky, třeba svou kandidaturu na prezidenta, v něm však neoznámil. Potvrzení svého rozhodnutí oddaloval ještě několik týdnů:

„Slovensko se vychyluje nesprávným směrem. Pellegrini sice slibuje klid, ale to by byl klídek a tabáček. Klid na práci, klid od občanů, klid na to, aby si mohli dělat, co chtějí,“ řekl na nedávné besedě Korčok, který jako příklad zmínil Ficovu kontroverzní novelu trestního zákona. Ta by podle něj za prezidenta Pellegriniho už dávno byla na cestě k tomu, aby začala platit.

Současná prezidentka Zuzana Čaputová ji naopak poslala k posouzení Ústavnímu soudu. Šéf Hlasu navíc odmítá Korčokovu tezi, že hlava státu má vyvažovat a hlídat kroky vlády. Žádnou protiváhou Fica být nechce. Prezident má prý vládě pomáhat, pokud pracuje na blahu obyvatelstva, a kritizovat ji až ve chvíli, kdy s tím přestane.

Pranýřujeme nevinné lidi. Pellegrini chce hráče z KHL na MS, kritizuje Česko

V rozhovoru pro MF Dnes také Korčokovi vzkázal, že kdyby vznikla vláda Hlasu s liberálním Progresivním Slovenskem, o žádném vyvažování z pozice prezidenta by dnes nebyla řeč. Pellegrini od vstupu do vlády pravidelně přechází Ficovy proruské výroky o válce na Ukrajině a sám apeluje na to, aby slovenští hráči ruské ligy KHL mohli reprezentovat Slovensko na hokejovém mistrovství světa. Politika se prý nemá míchat do sportu.

Za zmíněnou přezdívku Podržtaška si Pellegrini mimochodem může sám. Sliboval totiž, že přesně tou pro Fica nebude. Svůj pohled na ruskou agresi pak v rozhovoru shrnul slovy: „Po dvou letech bychom si měli konečně začít vytvářet realistický obraz situace. Na Slovensku vnímáme, že pokračovat ve financování vojenského konfliktu nepřináší žádné výsledky,“ řekl s tím, že v tom se Slovensko liší od Česka. Tradici by však neporušil a na první státní návštěvu by coby prezident vyjel do Prahy.

Traktorista Pellegrini...

Žádná první dáma s ním však nepřijede. Na Slovensku je sice veřejným tajemstvím, že je Pellegrini pravděpodobně gay, v politickém boji to však zneužil až jeden z jeho soupeřů. Paradoxně to byl Andrej Danko, šéf Slovenské národní strany a Pellegriniho koaliční partner.

Šéf Hlasu se odmítl snížit k tomu, aby jeho útoky komentoval, a na přímou otázku z médií kdysi řekl, že není homosexuál. Když pak oznamoval kandidaturu, svěřil se, že ač by si i on přál založit rodinu a předat jí vše, co jej naučili rodiče, nedostalo se mu tohoto štěstí. „Možná i proto jsem mohl tvrdě pracovat pro lidi,“ dodal tehdy. Jeho oponenti by nejspíš dodali „naše lidi“.

Díky slovenským vtipálkům jsou fotky Pellegriniho se sekačkou legendární. Staly se totiž součástí mnoha žertovných koláží:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...