Situace je extrémně obtížná, připustil Putin. Varoval před novými hrozbami

  • 442
Ruský prezident Vladimir Putin přiznal, že situace na okupovaných ukrajinských územích je extrémně obtížná. Při setkání s ruskými bezpečnostními složkami vyzval, ať zajistí bezpečnost zdejších obyvatel. Chce po nich rovněž, aby více sledovali ruskou společnost kvůli novým hrozbám. Tajné služby podle něj musí nyní identifikovat zrádce, špiony a sabotéry.

Situace v Doněcké a Luhanské lidové republice, v Chersonské a Záporožské oblasti, je extrémně obtížná,“ připustil Putin. Od ruského prezidenta je to velice vzácné prohlášení.

Zelenskyj navštívil frontu u Bachmutu, vojákům rozdal vyznamenání

„Lidé, kteří tam žijí, občané Ruska, spoléhají na vás, na vaši ochranu. A je vaší povinností udělat vše potřebné k zajištění jejich bezpečnosti za respektování jejich práv a svobod,“ vyzval podle ruské agentury TASS příslušníky bezpečnostních složek. Slíbil jim, že jim k tomu poskytne moderní vybavení a zbraně.

Putin na konci září slavnostně vyhlásil anexi okupovaných území. Krok odsoudil Západ i Ukrajina. Kyjevu se od té doby podařilo výrazně na ruské síly zatlačit. Jeden z největších úderů ruským okupačním snahám představovalo získání Chersonu, hlavního města Chersonské oblasti.

Šéf Kremlu vyzval při příležitosti v Rusku slaveného Dne bezpečnostních složek také k posílení ochrany hranic. Požadoval rovněž důkladnější sledování míst hromadného shromažďování i kontrolu zařízení strategické infrastruktury, uvádí agentura Reuters.

„Jakékoliv pokusy narušit hranice musí být rychle a efektivně zmařeny použitím všech sil a prostředků, které máme k dispozici, včetně jednotek rychlého nasazení a speciálních sil,“ prohlásil Putin.

VIDEO: Kdo z nás je větší agresor? popichoval Lukašenko rozpačitého Putina

Varování před zrádci a špiony

Ruský prezident také varoval před novými hrozbami. Ruské tajné služby podle něj musí maximalizovat veškerý svůj potenciál, aby zabránily bezpečnostním rizikům ze strany zahraničních vlivů i vnitřních zrádců.

„Je nezbytné tvrdě potlačit akce zahraničních zpravodajských služeb, rychle identifikovat zrádce, špiony a sabotéry,“ zdůraznil Putin s tím, že boj proti terorismu je jedna z priorit bezpečnostních složek. Šéf Kremlu již krátce po zahájení invaze na Ukrajinu dštil síru na nevlastenecké zrádce, kteří hrají roli páté kolony pro nepřátele Ruska.

Nemáme v plánu pohltit Bělorusko, řekl Putin. V Minsku jednal s Lukašenkem

Šéf Kremlu jako akt terorismu označil ukrajinský útok na Kerčský most spojující Krymský poloostrov s Ruskem. Ruské zpravodajské služby opakovaně uvádí, že zabránily ukrajinským sabotážním pokusům.

Moskva z některých údajných sabotážních a teroristických plánů Ukrajinců obviňuje i západní zpravodajské služby. V dubnu například Putin prohlásil, že americká tajná služba CIA radila Ukrajincům ohledně provedení atentátů na tváře ruské propagandy. Moskva často naznačuje, že Ukrajinci jsou jen figurka v pokusech Západu zničit Rusko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video