Ruský prezident Vladimir Putin mluví na investičním fóru v Moskvě. (20....

Ruský prezident Vladimir Putin mluví na investičním fóru v Moskvě. (20. listopadu 2019) | foto: Reuters

Dokud budu prezident, rodiče budou máma a táta, vzkázal Putin homosexuálům

  • 648
Ruský prezident Vladimir Putin se vyjádřil, že dokud bude hlavou státu, nepovolí sňatky párům stejného pohlaví. „U nás nebude žádný rodič číslo 1 a rodič číslo 2. Budou táta a máma,“ zdůraznil prezident během porady o chystaných změnách ústavy. V Rusku je od roku 2013 propagace homosexuality trestná, země se tak snaží odpoutat od západních společenských trendů.

Výrazy „rodič číslo 1 a rodič číslo 2“ jsou nejspíše narážkou na termíny z nových francouzských zákonů. Rusko naopak od roku 2013 trestá „propagandu netradičních způsobů života mezi nezletilci“. Kromě tohoto zákazu propagace homosexuality mají sexuální menšiny v některých částech Ruska problém i s otevřením pronásledováním.

Mezi návrhy o ústavních změnách se podle jedné poslankyně objevilo i přání zakotvit v základním zákonu, že rodina je svazkem muže a ženy. Putin poznamenal, že tato formulace je diskutabilní. „Řekla jste, že rodina je svazek muže a ženy. Ale co když jde o neúplnou rodinu? Co pak? Dovolte nám upřesnit některé věci. Sňatek – to je svazek muže a ženy, ale s rodinou je to trošku jinak,“ uvedl prezident podle agentury Interfax.

Putin navrhl změny v ústavě v polovině ledna. Podle jeho kritiků mají tyto změny nynějšímu prezidentovi zajistit kontrolu nad ruskou politikou i po roce 2024, kdy mu skončí prezidentský mandát.

Ruský prezident se během více než dvou desítek let u moci sblížil s pravoslavnou církví a snaží se zemi odpoutat od západních vlivů, včetně postojů vůči homosexualitě, poznamenala agentura Reuters.

Putin během porady podpořil mimo jiné nápad v ústavě zakázat postoupení jakékoliv části ruského území. Tento krok podle Reuters nejspíše rozzlobí Japonsko a Ukrajinu, které mají s Ruskem územní spory. Rusko na jaře 2014 zabralo ukrajinský poloostrov Krym.

Již desítky let také vede spor s Japonskem o čtyři Kurilské ostrovy na Dálném východě, které na konci druhé světové války obsadili sovětští vojáci. Tento spor oběma zemím dosud brání uzavřít mírovou smlouvu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video