Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osidlování Palestiny zrychluje. Strach z třetí intifády je hmatatelný, říká Záhora

Podcast   18:40
Izrael se radikalizuje. Netanjahuova vláda zvýšila tempo osidlování palestinského Západního břehu a nehodlá zastavit. Politici palestinského Fatáhu se zase děsí roustoucího vlivu Hamásu a nízkou popularitou samosprávy. Podle hosta podcastu Kontext, analytika Jakuba Záhory, jsou obavy z násilného povstání stále hmatatelnější, nejvíce za 18 let.

Pohřeb palestinského ozbrojence ve městě Tubas (20. června 2023) | foto: AP

Poslechněte si celý rozhovor s analytikem Záhorou v Kontextu:

Stupňuje se násilí mezi Palestinci a Izraelci. Od začátku roku bylo na území Západního břehu a východního Jeruzaléma 126 Palestinců a 24 Izraelců. Tento týden se však napětí mimořádně vyostřilo.

Události posledních dní vyprovokovaly například ministra národní bezpečnosti Izraele Bena Gvira k volání po návratu „cíleným úderům ze vzduchu, bourat budovy, stavět zátarasy, vyhnat teroristy a zavést trest smrti.“ Vyzývá premiéra Benjamina Netanjahua a minista obrany Jo’ava Galanta k vojenské intervenci na místě.

Jakub Záhora

Analytik Blízkého východu zaměřený na konflikt Izraele a Palestiny a humanitárních praktik. Působí na Institutu politologických studií Univerzity Karlovy.

Absolvoval doktorské studium Mezinárodních vztahů na FSV UK, kde následně působil jako akademický a výzkumný pracovník. V minulosti byl hostujícím výzkumníkem na univerzitách v Izraeli, USA a Německu.

Blízkovýchodní analytik Jakub Záhora.

„Bral bych ty výzvy vážně, protože se objevují nejen ze extrémně pravicové strany náboženských sionistů, ale také z premiérovy strany Likud. Ono k tomu nedojde, protože Netanjahu a Galant jsou paradoxně umírňující silou v koalici,“ říká analytik regionu Palestiny Jakub Záhora, který upozorňuje, že bude přesto docházet k tvrdším opatřením.

Gvirem navrhovaná de facto anexe by podle Záhory nevyhnutelně vedla k další, historicky třetí intifádě, nebo-li ozbrojenému povstání. Ta poslední byla ukončena před osmnácti lety a analytik se domnívá, že je riziko nového brutálního střetu Palestinců s izraelskou armádou nejvyšší od roku 2005.

„Vzhledem k nízké popularitě palestinské samosprávy nevidí Palestinci jinou alternativu než povstání,“ obává se. Izraelská vláda podle něj již teď aplikuje tvrdší postupy proti okupovaným muslimům, jako zatýkání bez soudu i na několik let nebo namátkové domovní prohlídky a roztáčí čím dál víc tempo osidlování Západního břehu. Od roku 1967 přesunula 700 tisíc Izraelců a porušuje tak neomylně mezinárodní právo.

Izraelská vláda plánuje schválit další vlnu výstavby bytů na Západním břehu a odstřihnout Palestince od východního Jeruzaléma, který považují za hlavní město jejich budoucího státu. Zároveň vláda zjednodušila schvalování výstavby bytů, které závisí na jediném podpisu ministra financí Becal’ela Smotriče, zapřísáhlého nepřítele samostatného státu Palestina.

Přihrává to stále radikálnímu odpůrci existence státu Izrael Hamásu, který má pod palcem celé Pásmo Gazy. Teroristická organizace se v dubnu domluvila s libanonským Hizballáhem na užší spolupráci v postupu proti okupantovi. Kritikům to slouží jako důkaz, že Hamás a Palestinci obecně nejsou v jednáních o jejich budoucnosti konstruktivní.

„To, že Hamás svým postojem není partnerem pro jednání, je z větší části pravda, protože jejich požadavky nejsou pro Izraelce přijatelné. To samé se dá říct i obráceně,“ podtrhuje absurditu jednání Záhora. Jednalo by se totiž o nesuverénní stát, kde by byla stále přítomná izraelská armáda. Podle Záhory jejich vojenská přítomnost paradoxně vytváří bezpečnostní rizika, na které musí vojensky reagovat.

Proč se osidlováním Západního břehu střílí Izrael od vlastní nohy? Je izraelský režim apartheidem? Je cílem vyhnat Palestince do Jordánska? Má vůbec konflikt nějaké řešení? Co znamená status quo v izraelském podání? A proč se s ním bude Netanjahu muset rozloučit? Poslechněte si podcast Kontext, kde se dozvíte víc!

Střety mezi Palestinci a Izraelci v posledním týdnu

Loni Izraelci na Západním břehu Jordánu znásobili razie, a to zejména v Džanínu, v reakci na řadu palestinských útoků uvnitř Izraele. Tento týden se násilí a napětí v oblasti stupňovalo. Ve středu Izraelci podle prohlášení armády pomocí dronu nedaleko Džanínu zaútočili na radikální palestinskou buňku. O život přišli tři palestinští ozbrojenci.

Dříve téhož dne izraelští osadníci zaútočili na palestinské vesnice kvůli úternímu útoku dvou palestinských radikálů, kteří v blízkosti osady Eli na čerpací stanici zastřelili čtyři Izraelce.

V pondělí izraelská armáda provedla razii v Džanínu, která si vyžádala životy sedmi Palestinců, včetně dvou nezletilých. Nejméně dva ze zabitých Palestinců podle agentury Reuters patřili k teroristické skupině Islámský džihád. V nemocnici zraněním podlehla 15letá palestinská dívka, která byla během střetů postřelena. Izraelská armáda při operaci použila bojový vrtulník, což bylo podle izraelských médií v této oblasti poprvé za téměř 20 let. (ČTK)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

Sečteno, Češi mají nové europoslance. Výsledky ale budou až v neděli večer

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  20:46

Sledujeme online Hlasování v českých volbách do Evropského parlamentu, které byly v pořadí páté, skončilo v sobotu...

Na rakovinu přijdou dřív, než propukne. Vědci testují novou metodu i léčbu

8. června 2024

Premium Vzniku rakoviny by mohlo být možné zabránit ještě předtím, než se zhoubné buňky začnou tvořit....

Servis gripenů bude stát miliardy. Před příletem F-35 musí na dvě generálky

8. června 2024

Česká republika má ze Švédska v pronájmu čtrnáct stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Stávající smlouva...

AI se jmenuje Helena a chce penis. Důvěřivcům na sítích zařídí viry a dluhy

8. června 2024

Takzvané romantické podvody, kdy bývají z oběti manipulací vymámeny až miliony korun, nyní...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...