Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koronavirus mezi migranty v Řecku, v USA násobně vzrostl počet mrtvých

  12:10aktualizováno  18:28
Dva migranti na řeckém ostrově Lesbos jsou nakaženi koronavirem. Podle neoficiálních zdrojů jde o první potvrzené případy nákazy koronavirem mezi migranty na řeckých ostrovech. Nejhorší situace kolem nákazy je ve Spojených státech, kde skokově narostl denní počet zemřelých na onemocnění covid-19 oproti posledním dvěma dnům.

Migranti připlouvají na pobřeží řeckého ostrova Lesbos. (2. března 2020) | foto: AP

Dva nové případy nákazy se nyní prokázaly u dvou běženců v táboře na Lesbu, kteří na ostrov připluli minulý týden z Turecka. Po připlutí musí migranti na čtrnáct dní do karantény. V tomto táboře je asi sedm desítek běženců. Také u nich jsou nyní prováděny testy na koronavirus, stejně jako je podstoupí pobřežní stráž a další lidé, kteří s dvěma nakaženými běženci přišli do kontaktu.

Koronavirus ve světě

Zdravotní sestry z wuchanské nemocnice se účastní slavnostního ceremoniálu...
Uzavřená pláž Cala Major na Mallorce (12. května 2020)
Chlapec skotačí v tělocvičně školy v kraji Piemont v severozápadní Itálii....

Agentura Reuters v úterý citovala nejmenovaný zdroj z ministerstva pro migraci, podle něhož „není absolutně žádný možný kontakt“ mezi tímto zařízením a táborem Moria na témže ostrově. V Morii žije na 17 500 migrantů uvnitř tábora a v jeho přilehlém okolí, ačkoliv kapacita zařízení je pouze asi šest tisíc lidí.

Špatné hygienické podmínky v přeplněném táboře dlouhodobě kritizují nevládní organizace, které po vypuknutí pandemie covidu-19 vyzvaly k jeho uzavření a převezení migrantů na pevninu.

Řecká vláda minulý měsíc začala s převozy migrantů z přeplněných táborů na ostrovech v Egejském moři, slíbila přestěhovat na pevninu na 2 380 běženců starších 60 let a chronicky nemocných s jejich rodinami. Minulý měsíc se potvrdil koronavirus u 150 migrantů izolovaných v hotelu na řecké pevnině.

V Řecku se dosud potvrdilo 2 744 případů nákazy koronavirem, z toho 152 lidí zemřelo. Řecko patří k zemím, které pandemii covidu-19 podle mnohých expertů zvládly lépe než mnohé ostatní státy, zejména díky včasným restriktivním opatřením. Ta tamní vláda zavedla v polovině března.

V Rusku poklesl počet případů nákazy

Rusko ve středu ohlásilo 10 028 nově potvrzených případů nákazy koronavirem za uplynulých 24 hodin, uvedly tiskové agentury.

Celkový počet potvrzených případů v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel se blíží čtvrtmilionové hranici, podle agentury TASS se nakazilo celkem 242 271 lidí. Již v úterý se Rusko z hlediska počtu nakažených zařadilo na druhou příčku na světě po USA.

Hodně nakažených, málo mrtvých. Rusko oběti viru počítá po svém

Počty mrtvých v souvislosti s covidem-19 jsou v Rusku v porovnání s nejvíce postiženými země relativně nízké. Za uplynulý den zemřelo 96 lidí s koronavirem, o den dříve to bylo 107. Celkový počet obětí už dosáhl 2 212.

Ruský regulátor trhu, úřad Roszdravnadzor oznámil, že se přestanou používat plicní ventilátory typu IVL Aventa-M, vyrobené v Rusku po 1. dubnu letošního roku. Tyto přístroje totiž figurovaly ve dvou nedávných požárech nemocnic s oběťmi na životech. 

V úterý při požáru v petrohradské nemocnici Svatého Jiří na severním předměstí Petrohradu zemřelo nejméně pět pacientů s koronavirem. Už v sobotu 9. května přitom hořelo v nemocnici v Moskvě, kde se rovněž léčili nakažení koronavirem. Plameny zachvátily jednotku intenzivní péče, kde jedna pacientka zemřela.

USA hlásí více zemřelých

Ve Spojených státech skokově narostl denní počet zemřelých na následky onemocnění covid-19 oproti posledním dvěma dnům. Podle středečních údajů Univerzity Johnse Hopkinse v zemi zemřelo za posledních 24 hodin 1 894 pacientů s koronavirem. V neděli a v pondělí se přitom denní bilance pohybovala pod hranicí 900 obětí. 

Pandemie může přinutit migranty k cestě do Evropy, varuje azylový úřad

Spojené státy jsou zdaleka nejvíce zasaženou zemí na světě, od začátku  pandemie evidují již 1,37 milionu lidí s nálezem SARS-CoV-2, z nichž jich 82 246 zemřelo. Podle průměru spočítaného z dvacítky epidemiologických modelů dosáhne v zemi celkový počet zemřelých v souvislosti s koronavirem k 6. červnu 113 tisíc, uvedli vědci z massachusettské univerzity.

Americký prezident Donald Trump usiluje o co nejrychlejší otevření americké ekonomiky, která je pandemií značně ochromena. Vlivný epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci však v úterý při slyšení v Senátu varoval před možnými „velice vážnými“ důsledky příliš rychlého rušení ochranných opatření přijatých ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy.

Stát New York, který je současnou pandemií nejvíce postižený, ve středu oznámil 166 nových úmrtí, což není tak vysoký nárůst jako v dřívějších dnech. Celkový počet mrtvých v oblasti přesáhl 22 tisíc. Bilance nezahrnuje více než 5 100 úmrtí ve městě New York, která jsou v úmrtním listu připisována koronaviru, nicméně laboratorní testy to nepotvrdily.

Washington, který je sídlem federální vlády, ve středu prodloužil platnost nařízení, podle kterého mají tamní obyvatelé zůstávat doma. Nařízení, jehož cílem je zabránit šíření koronaviru, mělo platit do 15. května, nyní bylo prodlouženo až do 8. června.

Kanada a Spojené státy prodlouží uzavírku hranice

Kanada a Spojené státy pravděpodobně prodlouží uzavírku společné hranice pro zbytné cesty, informovala ve středu agentura Reuters s odvoláním na zdroje z obou zemí. Uzavírka by měla být prodloužena až do 21. června.

Počet zemřelých v souvislosti s nemocí covid-19 se v Kanadě za poslední den zvýšil o 160 na celkových 5 209, vyplynulo z dnes zveřejněných údajů. Jak poznamenala agentura Reuters, zatímco v Kanadě je vidět určité zlepšení stavu, situace v některých částech USA je mnohem složitější.

Balíky do USA cestují déle než měsíc. Není kapacita přepravy, hájí se pošta

Oba státy se na omezení překračování společné hranice dohodly již v březnu, 18. dubna byla uzávěra prodloužena. 

Kanada by teď ráda opatření prodloužila o další měsíc. „Je příliš brzy na to, aby bylo toto omezení zrušeno, takže pracujeme na jeho prodloužení,“ uvedl kanadský vládní zdroj. Rozhovory s Američany označil za „pozitivní“. Ve Washingtonu americký zdroj potvrdil, že se obě strany na prodloužení opatření pravděpodobně dohodnou.

Kanadský premiér Justin Trudeau k jednáním uvedl, že „vše probíhá dobře“. „Jsme přesvědčeni, že se nám podaří i nadále zajistit, že budou Kanaďané v bezpečí,“ dodal. 

Za běžných okolností hranici překračuje zhruba 200 tisíc lidí denně, napsala agentura AP. Nynější zákaz cestování z jedné země do druhé se nevztahuje na řidiče kamionů a Kanaďany, kteří část roku žijí v USA a vrací se do vlasti. Do USA směřuje 75 procent kanadského exportu a 18 procent amerického vývozu míří do Kanady.

V Německu klesl počet zemřelých i nakažených

Ve Velké Británii zemřelo s covidem-19 dalších 494 lidí. Denní přírůstek je tak nižší než v úterý, ale vyšší než v pondělí a o víkendu. Celkem s covidem-19 v Británii zemřelo již 33 186 lidí, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Potvrzených případů nákazy koronavirem hlásí země od počátku epidemie už téměř 230 000.

V Německu za poslední den zemřelo dalších 101 lidí kvůli komplikacím spojeným s covidem-19, od začátku pandemie si tak onemocnění v zemi vyžádalo již 7 634 obětí. Koronavirus se nově prokázal u dalších 798 osob, celkový počet pacientů s pozitivním nálezem na SARS-CoV-2 tím vystoupal na 171 306. V každodenní aktualizaci statistických údajů to uvedl Institut Roberta Kocha (RKI). Počet zemřelých i nakažených proti minulému dni klesl. 

Uvolňujme pozorně, vyzývá Merkelová. Za měsíc chce volný pohyb po Evropě

Německo registruje podobný počet celkových případů koronaviru jako Francie, podle německých úřadů však v zemi s nákazou zemřelo několikanásobně méně lidí. Německo totiž provádí velké množství testů a řada dalších států jej sleduje jako příklad dobrého zvládnutí pandemie, poznamenala agentura Reuters. 

V Itálii za uplynulý den v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo dalších 195 lidí, denní bilance se už několikátý den za sebou drží pod hranicí 200. Celkem už země eviduje 31 106 úmrtí.

Potvrzených případů nákazy nově přibylo 1 402, což je téměř dvojnásobek oproti pondělí. Skokový nárůst nových případů částečně souvisí s opožděnou statistikou z nejhůře zasaženého regionu Lombardie, který ve středu navíc oznámil 419 nakažených, které neevidoval v předchozích týdnech. Infekce se v zemi od propuknutí nákazy potvrdila u 221 216 lidí, což je šestý nejvyšší počet na světě

Španělsko oznámilo 184 nových úmrtí s covidem-19 a 439 dalších nakažených koronavirem, obě čísla jsou mírně vyšší než o den dříve, kdy přibylo 176 úmrtí a 426 nově nakažených. Celkem se ve Španělsku dosud potvrdilo 228 691 nakažených, z toho 27 104 lidí zemřelo a 140 823 nakažených se už uzdravilo.

Thajsko nemá žádný nový případ koronaviru

Thajsko oznámilo, že v zemi nebyl zaznamenán žádný nový případ nákazy koronavirem. Stalo se tak poprvé od 9. března, informovala agentura Reuters. Od začátku epidemie Thajsko zaregistrovalo 3 017 případů nemoci covid-19 a 56 úmrtí pacientů s touto chorobou.

Brazílie eviduje za posledních 24 hodin dalších 881 zemřelých po komplikacích spojených s covidem-19, což je dosud nejvyšší denní přírůstek, jaký země zaznamenala od začátku pandemie. S nákazou tam zemřelo dohromady již 12 400 lidí. Přítomnost SARS-CoV-2 se nově prokázala u 9 258 osob. Jihoamerická země nyní hlásí již 177 589 pacientů s potvrzenou infekcí. 

Brazílie s asi 210 miliony obyvatel je nejhůře zasaženou zemí Jižní Ameriky. V posledních dnech tam rychle přibývá zemřelých i nakažených, podle expertů je přitom stav pandemie v zemi výrazně horší, než uvádějí oficiální statistiky, jelikož má Brazílie příliš malé testovací kapacity.  

Brazilský výzkumný ústav Fiocruz ve své nové studii tvrdí, že koronavirus se v Brazílii šířil již začátkem února, tedy o několik týdnů dříve, než úřady nákazu potvrdily u prvního člověka. V tomto čase přitom v zemi vrcholilo období karnevalů, při němž se miliony Brazilců účastní bujarých oslav na ulici. 

Chilská rodina je na plachetnici přes padesát dní, nesmí se nikde vylodit

V Chile se zdravotnictví kvůli pandemii covidu-19 blíží limitu lůžkové kapacity oddělení intenzivní péče, která jsou v celé zemi zaplněna už ze tří čtvrtin a v chilské metropoli z téměř 90 procent. Informoval o tom v úterý deník El Mercurio. Počty nových případů nákazy koronavirem přitom v zemi stoupají, celkem je 31 721 nakažených a 335 mrtvých.

Koronavirus se také již rozšířil do všech 54 afrických zemí, píše agentura AP. Jako poslední zaznamenalo virus na svém území malé království Lesotho v jižní Africe, které ve středu oznámilo první registrovaný případ.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...