Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Dánsku se děti vrací do škol, ve Francii přibylo přes tisíc mrtvých

  17:21aktualizováno  21:16
Počet nakažených v Británii se blíží stu tisíc, čísla rostou i v Belgii. Čtyři nová úmrtí eviduje Slovensko. V Dánsku, které přísná opatření zavedlo spolu s Českem mezi prvními v Evropě, se postupně vrací děti do škol. Francouzské úřady už zaznamenaly přes 17 tisíc obětí. Ze světa bylo oficiálně ohlášeno přes dva miliony případů koronaviru, v Evropě je více než milion z nich.

Znovuotevřená italská trafika. Vláda částečně uvolnila karanténní opatření, některým obchodům umožnila znovu otevřít. (14. dubna 2020) | foto: Reuters

Oficiální zdroje z celého světa od počátku šíření koronaviru ohlásily přes dva miliony případů infekce. Napsala to agentura AFP, podle níž je jen v Evropě  evidován více než milion nakažených. Překročení dvoumilionové hranice potvrdila i americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která se shromažďováním národních statistik rovněž zabývá.

Deník The Guardian podotýká, že tato čísla zřejmě ukazují jen zlomek skutečného rozsahu problému, protože v řadě zemí se testy na virus SARS-CoV-2 provádí pouze u vážně nemocných lidí.

Na Slovensku zemřeli další čtyři lidé nakažení koronavirem. Celkově tak země eviduje šest úmrtí na nemoc covid-19. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Tři nová úmrtí se týkají domova důchodců ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy, které se stalo ohniskem infekce. Testy tam dosud potvrdily nákazu u 55 z 93 klientů a také u devíti zaměstnanců.  

Testy v zemi celkově potvrdily 863 nakažených. Podle Krajčího se 151 nemocných vyléčilo.

Koronavirus ve světě

Lékaři a sestry oplakávají svého kolegu v nemocnici Severo Ochoa ve španělském...
Modré nasvícení a nápis „děkuji“ zdobí věž muzea v San Diegu v Kalifornii. (14....
Pracovník v ochranném obleku dezinfikuje prostory stanice metra ve Varšavě. (6....

V Británii zemřelo za 24 hodin dalších 761 lidí nakažených koronavirem. Celkem má tak země už 12 868 obětí nemoci covid-19, informovala ve středu agentura Reuters. Počet potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2 se blíží ke 100 tisícům.

V nemocnicích a pečovatelských domech ve Francii na nemoc covid-19 zemřelo už 17 167 lidí. Počet obětí se od úterý zvýšil o 1438, uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon. Zároveň upozornil, že středeční bilance je mimořádně vysoká i kvůli tomu, že zdravotníci dodatečně nahlásili úmrtí z prodlouženého velikonočnímu víkendu.

Krize kolem koronaviru v Belgii stále nepolevuje a v zemi podobně jako v úterý výrazně narostl počet známých nakažených i obětí nemoci covid-19. Za poslední 24hodinové období se nákaza potvrdila u dalších 2 454 lidí, zatímco bylo nahlášeno 283 úmrtí, informoval místní krizový štáb. U statistiky infikovaných jde o rekordní nárůst.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

V sousedícím Nizozemsku jsou čísla z posledních dní o poznání příznivější, ačkoli nově ohlášených 189 obětí znamená nejhorší denní bilanci od začátku minulého týdne. Třetí den po sobě bylo zároveň ohlášeno méně než tisíc nově odhalených případů infekce koronavirem, celkově mělo v zemi pozitivní test 28 153 lidí. Bilance obětí nákazy narostla na 3 134 mrtvých.

V Rakousku se dosud nakazilo 14 335 lidí, z nichž 393 zemřelo. Za uzdravené rakouské ministerstvo zdravotnictví považuje 8 098 lidí. Zdravotní stav 1001 infikovaných v současné době vyžaduje hospitalizaci, 232 těchto pacientů leží na jednotkách intenzivní péče.

Ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, které vedou společnou statistiku, za úterý přibylo 260 na aktuálních 26 336 potvrzených případů. Z těchto nakažených zemřelo 973 lidí. Nejpostiženějším švýcarským kantonem zůstává Ticino na jihu země v sousedství s Itálií. Z Ticina je hlášeno takřka 824 případů na 100 tisíc obyvatel. 

V Maďarsku se počet případů zvedl o 67 na 1 579. Nejhůře postižená je nadále Budapešť se 770 případy. Nemoci podlehlo za 24 hodin dalších 12 pacientů, a celková bilance obětí se tak vyšplhala na 134. Podle zástupkyně ministerstva zdravotnictví Cecílie Müllerové byli zemřelí většinou starší lidé s předchozími chronickými obtížemi. Uzdravených úřady registrují 192.

Polské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se v zemi počet nakažených zvýšil o 206 na 7 408. Obětí Varšava hlásí již 268. Nejpostiženějším regionem v Polsku je nadále Mazovské vojvodství, které tvoří hlavní město Varšava a okolí (1 715 případů). Následují Slezské a Dolnoslezské vojvodství. Oba tyto regiony hraničí s Českem.

Pracovníci pohřební služby ve městě Charleroi v Belgii připravují na poslední cestu rakev s nebožtíkem zemřelým na koronavirus (15. dubna 2020).

Na některých italských plážích se chystají na sezonu

Itálie hlásí za posledních 24 hodin 578 lidí nakažených koronavirem, což je méně než v úterý, kdy země evidovala 602 nových obětí. V porovnání s úterým klesl i počet nově nakažených, virus testy nově potvrdily u 2 667 lidí. O den dříve to bylo 2 972. 

Celková bilance obětí činí 21 645, nakažených je 165 155, informovala s odvoláním na italskou civilní ochranu agentura Reuters. 

Země pomalu řeší, jak zajistit v létě na plážích ochranu před nákazou. S kuriózním nápadem přišla italská firma Nuova Neon Group 2. Navrhuje instalovat na plážích plastové ohrádky 4,5 metru široké a dva metry vysoké, v nichž by byla dvě lehátka a jeden slunečník. „Už jsme dostali poptávku od provozovatelů pláží i restaurací,“ řekl listu La Repubblica majitel firmy Claudio Ferrari. Podle něj by se plastové zábrany mohly dávat také okolo stolů v kavárnách či restauracích.

Na některých italských plážích se už na sezonu chystají. Sice pláže stále kontrolují policisté, ale například v regionech Ligurie, Emilia Romagna či Abruzzo dávají povolení provozovatelům pláží ke vstupu za účelem jejich údržby a úklidu.

V zemi platí omezení volného pohybu zatím do 3. května, pak by mohla být opatření postupně uvolňována. I poté se ale bude vláda snažit, aby lidé na veřejnosti dodržovali například bezpečnou vzdálenost. 

Do jižní Itálie dorazilo letadlo se zdravotnickým vybavením z Číny:

Německo od pondělí otevře prodejny menší než 800 metrů čtverečních

V Německu se infikovalo už 127 500 lidí. Zavřené jsou všechny školy a školky, restaurace, kulturní a sportovní zařízení i velká většina obchodů. V některých spolkových zemích mohou lidé ven, jen když k tomu mají pádný důvod. Země chce opatření prodloužit do 3. května a počítá i s delšími hraničními kontrolami. 

Jednou z mála úlev má být podle listu Süddeutsche Zeitung otevření některých obchodů od 20. dubna. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že od pondělí mohou znovu otevřít obchody menší než 800 metrů čtverečních, pokud budou dodržovat nová hygienická nařízení. 

Merkelová zároveň naléhavě doporučila Němcům nošení ochranných roušek v hromadné dopravě a maloobchodech. Povinné ale ani nadále nebudou. 

Ve Španělsku zemřelo za předchozí den 523 lidí s nemocí covid-19, je to méně než denní nárůst oznámený v úterý dopoledne, kdy to bylo 567. Infikovaných přibylo pět tisíc, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Podle něj se v zemi dosud nakazilo 177 633 lidí, z toho 18 579 zemřelo a 70 850 se uzdravilo, uvedl deník El País. 

Němečtí zdravotníci přivážejí do nemocnice Helios v Lipsku pacienta nakaženého nemocí COVID-19. (25. března 2020)

V Dánsku se znovu otevřely školy a školky

Na řadě míst v Dánsku se po měsíci znovu otevřely jesle, školky a první stupeň základních škol, které byly uzavřeny 12. března. Informovala o tom agentura AFP, podle níž je dánské království první evropskou zemí, která zařízení pro nejmenší děti znovu uvádí do provozu. Do tříd se ale děti vracejí jen v polovině dánských obcí; v metropoli Kodani se otevře pouze 35 procent zmíněných zařízení.

Dánsko patřilo společně s Českem mezi první evropské země, které kvůli šíření koronaviru přijaly přísná preventivní opatření, a nyní jako první tato opatření začínají uvolňovat. Dánsko, které má zhruba 5,6 milionu obyvatel, doposud odhalilo téměř 6 700 případů nákazy koronavirem, 299 lidí nemoci covid-19 podlehlo.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová vítá žáky v znovu otevřené škole. Dánsko po měsíci otevřelo školy a školky pro žáky mladší dvanácti let. (15. dubna 2020)

Trump se chová sobecky, kritizuje Moskva

Nejpostiženější zemí podle počtu nakažených novým typem koronaviru i podle počtu obětí jsou nyní Spojené státy. Počet nemocných překonal již 600 tisíc. Přitom před měsícem USA hlásily pouhou tisícovku nakažených. 

Spojené státy zaznamenaly další smutný rekord, v úterý zemřelo podle CNN na nemoc covid-19 nejméně 2 405 lidí, což je dosud nejvyšší jednodenní bilance zaznamenaná po celém světě. Podle propočtů Reuters koronaviru v USA podlehlo již 30 039 lidí, ve středu tedy nákaze podlehlo 1 593 lidí. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo necelých 27 tisíc lidí. 

Prezidenta Donald Trump pozastavil financování Světové zdravotnické organizace (WHO), což je podle kritiků nebezpečný krok. Trumpův krok nepovažuje v době nynější pandemie za vhodný ani Evropská unie. Čína již podle agentury Reuters vyzvala Spojené státy, aby dostály svým závazkům vůči WHO, a Moskva chování Washingtonu označila za sobecké.

Rusko ohlásilo 3 388 nových výskytů koronavirové nákazy, což je další rekordní nárůst během jediného dne. Celkový počet infikovaných dosáhl 24 490, uvedly tiskové agentury s odvoláním na operativní štáb pro boj s infekcí. „Je to poprvé, co za 24 hodin bylo v Rusku zjištěno více než 3 tisíce nových případů,“ poznamenala agentura Interfax. 

Ruský vojenský letoun se zdravotnickou pomocí přistál v USA (2. dubna 2020):

V koronavirem nejvíce zasažené zemi Blízkého východu, Íránu, se podle ministerstva zdravotnictví nákaza potvrdila u 76 389 lidí, přičemž za uplynulých 24 hodin přibylo 1 512 potvrzených případů. I tento ukazatel je velice podobný jako v úterý, kdy bylo registrováno 1 547 nově infikovaných.

Islámská republika v sobotu otevřela některé podniky a úřady, prezident Hasan Rúhání však obyvatele vyzval, aby dál důsledně dodržovali opatření, která mají zabránit šíření viru. Zdravotnické úřady si již dříve opakovaně stěžovaly, že Íránci vládní nařízení ignorují, což by mohlo vést ke druhé vlně epidemie v zemi.

Indickým dělníkům se vrátí práce

Indie od 20. dubna ve venkovských oblastech znovu umožní vykonávání zemědělských prací a stavbu silnic a budov. To by mělo vrátit práci milionům dělníků, kteří se po vyhlášení zákazu vycházení ocitli v zoufalé situaci a nedokážou uživit své rodiny. Informoval o tom server BBC News, podle nějž v zemědělství pracuje 50 procent Indů. 

Podle vládní statistiky se koronavirem nakazilo více než 10 tisíc lidí a 377 jich zemřelo. Ve srovnání s těžce postiženými západními zeměmi jako Spojené státy, Itálie či Španělsko nejsou čísla příliš vysoká, podle zdravotních expertů to může být ale i tím, že Indie provádí málo testů. 

Tak trochu jiná návštěva u doktora. Lékař kontroluje pacienta skrz ochrannou komoru ve městě Čennai v Indii. 13. duben 2020

Ósaka prosí o pláštěnky

V Japonsku se nedostává ochranných pomůcek. Na rostoucí problém upozornila iniciativa města Ósaky, jehož představitelé se na internetu obrátili se zvláštní prosbou na občany. Požádali je, aby nemocnicím darovali plastové pláštěnky, které se dají provizorně použít místo ochranných obleků.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v zemi se od minulého týdne téměř zdvojnásobil, nyní přesáhl 8 tisíc. Celkem 166 lidí v zemi vycházejícího slunce už onemocnění covid-19 podlehlo. Z toho téměř 900 nakažených k dnešnímu dni hlásí právě Ósaka a okolní prefektura, po Tokiu to tak je druhé největší ohnisko infekce.

Muž na procházce se psem v centru Wu-chanu. (14. dubna 2020)

Nejvyšší smrtnost na nemoc covid-19 je podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse v Itálii a Belgii (přes 13 procent), v Británii (12,8 procenta) a v Nizozemsku, Francii a Španělsku (v každé z těchto zemí přes deset procent). Naopak v Německu je to například 2,5 procenta 

Nový typ koronaviru se objevil počátkem loňského prosince v Číně, šířit se začal z jedenáctimilionového města Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej. Nákaza podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse zasáhla již 185 zemí a území a rozšířila se na všechny kontinenty kromě Antarktidy. 

Posledním zasaženým světadílem byla Jižní Amerika, kde se nemoc poprvé vyskytla 25. února v Brazílii. Počet nakažených ve středu přesáhl hranici dvou milionů, na nemoc covid-19 dosud zemřelo přes 127 tisíc lidí, uzdravilo se přes 490 tisíc osob. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  13:34

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 300 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...