Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naděje pro Západ. Země, které brzy zavedly karanténu, ji začínají uvolňovat

  10:58
Ačkoliv koronavirová krize stále trvá, některé země už přistupují k uvolnění karanténních opatření. Patří mezi ně i Česko. Podle odborníků má většina těchto států společné to, že se k pandemii postavily včas. Odborníci i samotní političtí představitelé nicméně varují před příliš rychlým zmírňováním karantény.

„Bylo to skvělé, opravdu. Byla jsem plná vzrušení a cítila jsem se dobře,“ popsala stanici CNN své pocity z možnosti znovu trénovat venku profesionální atletka Irena Gillarová. Češi mohou od minulého týdne sportovat bez roušky či si zajít do nově znovu otevřených železářství, hobbymarketů či stavebnin.

Stanice CNN zmiňuje Česko jako jednu z mála evropských zemích, které začaly s uvolňováním karanténních omezení. Těmi dalšími jsou Rakousko, Norsko a Dánsko.

V plánu je mají i Polsko a Slovensko. Island oznámil, že od 4. května se k normálnímu provozu vrátí školy, které dosud pracovaly v omezeném režimu. Kromě toho se budou moci opět otevřít už týdny zavřené univerzity a vysoké školy. 

K překvapivému zmírnění přísných opatření přistoupilo Španělsko, když umožnilo pracovníkům na stavbách a ve fabrikách se vrátit do práce. A v Itálii, která jako Španělsko patří mezi evropské země nejvíce postižené nákazou, se otevřely dveře některých menších obchodů jako jsou knihkupectví, papírnictví či prodejny dětského oblečení.

Otevřené obchody a školy

Rakousko bylo jednou z prvních evropských zemí, která oznámila, že mírně uvolní karanténu. Rakouský kancléř Sebastian Kurz dodržel svá slova a po Velikonocích vláda otevřela obchody nabízející jiné než nezbytné zboží.

PŘEHLEDNĚ: Rozvolňování na etapy. Kdy otevřou obchody, školy a hospody?

Od úterka Rakušané mohou do menších obchodů s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních, zahradnictví a obchodů s potřebami pro kutily. Od prvního května by mohli též navštívit i kadeřnictví a nákupní centra. Restaurace by se možná mohly otevřít v polovině května, kulturní a veřejné události ale neproběhnou dříve jak v červnu.

Vláda vyzývá občany, aby nepolevovali v ostražitosti a dbali všech protivirových nařízení jako je povinnost roušky a neshlukovat se. Podle Kurze uvolňování musí probíhat „krůček po krůčku“, přičemž vždy je třeba vyhodnotit, zda se tím nenapáchaly či nenapáchají škody v boji proti koronaviru.

K opatrnosti nabádá i dánská premiérka Mette Frederiksenová. „Jestliže bychom znovu otevřeli Dánsko příliš rychle, riskujeme příliš ostrý nárůst infekcí. Potom bychom museli znovu zavřít,“ řekla.

Dánsko od středy po měsíci otevírá školy a školky pro děti mladší dvanácti let. Chce tím ulehčit rodičům, kteří se budou moci více soustředit na práci. Ne všichni s tím ale souhlasí. Facebooková skupina „Moje dítě by nemělo být pokusné morče pro covid-19“ má přes 35 000 příznivců.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Jako v Rakousku ani v Dánsku není jasné, kdy se otevřou restaurace. Vláda rozhodla, že do desátého května zůstane v platnosti zákaz shromažďování více jak deseti lidí a též zůstanou zavřená kina, nákupní centra či církevní služby.

K otevření škol, ačkoliv o něco později než jeho skandinávský soused, se chystá i Norsko. Od dvacátého dubna se otevřou školy, o týden později i školy pro žáky, kteří chodí do první až čtvrté třídy. „Naše ambice je, aby se všichni studenti nějak vrátili do školy před létem,“ uvedla norská premiérka Erna Solbergová.

Od 20. dubna též budou moci svou činnost znovu provozovat psychologové a psychoterapeuti. Od 27. dubna se k nim přidají i kadeřnice, specialistky na péči o pleť a další profese, kde dochází k vzájemnému kontaktu, píše server The Local.

Naděje pro Západ

Podle Petra Drobace, odborníka na globální zdraví z Oxford Saïd Business School mají všechny uvedené země něco společného. Byly jedny z prvními v Evropě, které se ihned po objevení koronaviru v Evropě rozhodly zavést přísná karanténní opatření.

Lidé častěji nenosí roušky. Uvolnění nebyla dobrá cesta, připustil Hamáček

Norsko dvanáctého března zavřelo hranice pro zahraniční návštěvníky, školy, restaurace a zakázalo veřejné shromažďování. Dánsko ve stejný den též zavřelo hranice a ve tentýž týden přistoupilo ke stejným karanténním omezením jako Norsko. Jejich postup je v přísném kontrastu s více ležérním přístupem Švédska, které výraznější omezení běžného života Švédů zatím jen zvažuje.

Rychle též postupovaly Rakousko a Česko. Všechny uvedené země hlásí, že se jim daří zmírňovat nárůst počtu nakažených a jsou proto schopny lehce uvolnit opatření. Drobac je považuje za „důležité a nadějeplné příklady“ pro Západ, uvádí stanice CNN.

Další odborníci však varují, že otevírání může vést k nezamýšleným, negativním důsledkům jako je vytvoření druhé vlny epidemie. „Uskutečňují experiment,“ řekl serveru Vox Martin McKee, expert na evropské veřejné zdraví z London School of Hygiene and Tropical Medicine. „To nemusí být špatná věc, ale jako jakýkoliv jiný experiment, jsou s ním spojena rizika.“

Podle McKeeho by se země měly při uvolňování řídit následnými kritérii. Zaprvé, musí klesat křivka úmrtnosti. Zadruhé, by mělo být dosaženo toho, že reprodukční číslo bude v průměru jedna či klesne pod nulu, tj. že virus se bude přenášet na jednu či žádnou osobu. Zatřetí, vláda musí mít spoustu přesných údajů o tom, kdo je nakažený a kdo s ním byl v kontaktu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...