Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý den zatknou kolem tisíce lidí, líčí situaci v Jordánsku mladá Češka

  21:24
Desetimilionové Jordánsko přijalo v březnu nebývale striktní opatření proti šíření koronaviru. Zavedlo absolutní zákaz vycházení, a to bez výjimek pro nákup potravin či léků, pod pohrůžkou až ročního vězení. „Jen za první čtyři dny policisté zatkli přes osm set lidí,“ popisuje studentka ammánské univerzity Karolina Hušáková.
Muž na trhu se zeleninou v hlavním městě Jordánska Ammánu (12. dubna 2020).

Muž na trhu se zeleninou v hlavním městě Jordánska Ammánu (12. dubna 2020). | foto: Reuters

V jordánské metropoli Ammánu se v sobotu 21. března rozezněly sirény, aby připomněly obyvatelům začátek zákazu vycházení avizovaného několik dní předem. Zákazu daleko striktnějšího, než zavedla kterákoli jiná země. 

Obyvatelé pod pohrůžkou až roční vazby nesměli ven, ani do supermarketu či lékárny. Na začátku března přitom stejně jako ve velké části světa nebyl podle studentky Karoliny Hušákové, která je v zemi na studijním pobytu, nejmenší náznak, že by vláda plánovala podobná opatření. 

„Všichni jsme sledovali dění v Evropě. Vzhledem k výskytu jediného případu v zemi to v té době nevypadlo nijak hrozivě. Preventivně se uzavřely pozemní hranice, ale to bylo vše. Ale čím déle se nic nedělo a byl pořád jenom jeden případ, tím víc jsme začínali podezřívat vládu, že neříká všechny informace,“ popisuje studentka ještě poklidný začátek března.

Koronavirus v Jordánsku

„Asi v půlce března vyhlásili najednou zavření všech škol od neděle na dobu dvou týdnů (v Jordánsku začíná týden nedělí, volno je v pátek a v sobotu, pozn. red.), uzavření letiště od úterý a mírnější karanténu od středy. Takže to bylo všechno velmi rychlé, v průběhu týdne potom vyhlásili od následujícího víkendu povinnou karanténu už pro úplně všechny a s tresty, povolali armádu a de facto vyhlásili nouzový stav,“ vypráví Hušáková.

„Takže vlastně první nakažený vůbec nic neznamenal, vláda pravděpodobně po tu dobu prvních dvou týdnů v březnu vymýšlela efektivní plány, jak bojovat s koronavirem a pak je jenom uvedla v krátké době v platnost. Možná o to větší šok to byl pro hodně velkou část populace, že to bylo tak náhlé,“ dodává.

Za porušení karantény až na rok do vězení

Po vyhlášení karanténních nařízení nastala panika a lidé stáli několikahodinové fronty v pekárnách a supermarketech. „Já jsem se nedostatku jídla nebála, měla jsem nakoupeno dost. Pro zásoby jsem vyrazila už po ohlášení zavřených škol, takže pár dní předtím. Podvědomě jsem asi tušila, že se to zhorší,“ popisuje Hušáková.

Karolina Hušáková

Vystudovala francouzštinu na Masarykově univerzitě v Brně. Nyní studuje Severoamerická kulturní studia. V Jordánsku studuje základy arabštiny a americká média.

Studentka Karolina Hušáková.

„Tady je totiž vždycky riziko, že něco nebude fungovat, tak jak by člověk čekal, takže už jsem po dvou měsících byla docela připravená na cokoliv, co vymyslí,“ dodává studentka s úsměvem. 

„První den karantény, to už mi připadá tak dávno, že ani nedokážu přesně říct. Vím jistě, že dopoledne jsem měla online zkoušku z arabštiny a odpoledne jsem si pravděpodobně četla materiál na další kurz,“ vzpomíná studentka na první sobotu v povinné celoplošné karanténě.

V úterý poté se počet těch, které strážci pořádku zatkli pro porušení vládních nařízení, vyšplhalo na 800. Zatčeným hrozí až roční vězení. „Je s nimi zahájeno správní řízení, záležitost ale většinou končí zaplacením kauce,“ vysvětluje Hušáková. Pokud někoho chytí v autě, vozidlo mu zabaví a odvezou na vyhrazené parkoviště. Tam si ho po uplynutí jednoho měsíce může po zaplacení všech náhrad vyzvednout.

„Po čtyřech dnech zavedli prodej chleba za 1 jordánský dinár (asi 35 korun, pozn. red.), který rozvážely místní autobusy doprovázené policií a armádou,“ vypráví Karolina a podotýká, že v lepších čtvrtích lide dodržovali rozestupy a v klidu si ho kupovali, zatímco v chudších se lidé skoro prali a v davech obklopovali autobus. „Takže to nebyla nejlepší taktika, ale zase je nemohli nechat o hladu.“

Koronavirus ve světě

Muž v ochranné masce a brýlích prochází po Westminsterském mostě v Londýně. (6....
Jeviště Městského divadla v kyperské Nikósii slouží během epidemie koronaviru k...
Zdravotnice v ochranném obleku na stadionu v indonéském Bogoru se připravuje na...

Vláda měla lépe zabránit panice

Během dalších dnů otevřely lékárny, které měly povoleno rozvážet léky pacientům domů, a asi po týdnu od začátku karantény otevřely lokální obchody s potravinami, pekárny a trhy s ovocem a zeleninou. „Samozřejmě všechny za přísných hygienických podmínek. Policie a armáda se co nejvíce snažila dohlížet. Pokud majitel nebo zaměstnanec porušil opatření, obchod zavřeli.“  

Lidé si tedy od té doby mohou jít nakoupit mezi 10. a 18. hodinou, ale pouze ti od 16 do 60 let, a to pouze pěšky a s ochrannými pomůckami. Obchody často mají gely a rukavice volně k dispozici. Pořád platí i možnost objednat si přes telefon nebo online přes aplikace dovážku až do domu.

„Bohužel ale nikdo od první chvíle v karanténě nevěděl, kdy a jak se zase dostane k nákupu potravin a léků. Lidé sice mohli volat na 911 nebo speciální linky, ty byly ale často přetížené. Určitě velká část lidí byla nervózní a bála se,“ vypráví a podotýká, že v tomhle vláda pochybila. „Měli sdělit veřejnosti, jak se dostanou k základním potřebám během karantény. Zabránili by tak davové panice před jejím začátkem,“ uzavírá.

Strážci pořádku stále zatýkají neposlušné

Zatýkání a zabavování aut probíhá i nadále, každý den úřady zkonfiskují zhruba pět set aut a zatknou kolem tisíce lidí, kteří porušují podmínky karantény. Auta a dodávky mohou používat pouze lidé se speciálním povolením, jejichž profese to vyžadují. „To je zhruba 15 procent původního množství v dopravě. V každém městě jsou na větších křižovatkách check pointy, stejně tak na všech výjezdových cestách z měst a mezi regiony,“ uvádí Hušáková.

Prozatím to vypadá, že nejméně do konce Ramadánu (Ramadán trvá od 24. dubna do 23. května, pozn. red.) bude situace stejná. „Provádějí se už druhý týden náhodná testování ve všech oblastech a regionech, aby úřady odhalily i případy, které třeba nemají symptomy, a mohly s jistotou říct, které části země jsou úplně bez koronaviru, tedy že mají nula případů za 14 dní testování,“ přibližuje nastolená opatření Hušáková. Pokud bude více sousedících regionů bez koronaviru, povolí větší pohyb mezi nimi, ale pouze lidem s povolením, jejichž profese to vyžadují. 

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Zároveň úřady oznámily, že návrat do normálu proběhne, až bude nula nových případů 14 dní po sobě, což ale mnoha lidem připadá nemožné. Myslím, že tuhle přísnou variantu ještě přehodnotí,“ míní studentka. 

Jordánsko za celou dobu evidovala celkem 397 případů nákazy, 235 uzdravených pacientů a 7 úmrtí, uvádí server Wordometers. „Aktuálně je 155 aktivních případů a každý den číslo zhruba o 10 až 20 klesá, protože se hodně lidí uzdravuje a počet nových případů je nízký. Situace tedy vypadá nadějně,“ uzavírá studentka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Meteorologové varují před saharským prachem. Bude ho opravdu hodně

29. března 2024  10:04

Sobota bude nadprůměrně teplá, sluneční paprsky ale bude tlumit velké množství saharského prachu....

Ruské drony znovu udeřily na Ukrajinu, ta hlásí poškození energetiky

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  9:02

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Harvardova univerzita odstranila z knihy vazbu z lidské kůže. Omluvila se, že až nyní

29. března 2024  8:25

Americká Harvardova univerzita stahuje z fondu své knihovny publikaci z roku 1880, která byla...

Na západě Německa boural autobus se studenty, 21 z nich se zranilo

29. března 2024  8:12

Na německé dálnici A44 u Werlu východně od Dortmundu v noci na pátek havaroval autobus. Při nehodě...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...