Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Parlamentní volby v Izraeli znovu ovládl Bibi se spojenci, říkají první odhady

  11:21aktualizováno  22:07
Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci podle prvních odhadů po uzavření volebních místností zřejmě získali v úterních parlamentních volbách dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády. Jedná se o předběžný odhad, konečný výsledek se může v nadcházejících hodinách ještě změnit, upozorňuje agentura AP.
Izraelci znovu volí v parlamentních volbách. Na snímku je expremiér a šéf...

Izraelci znovu volí v parlamentních volbách. Na snímku je expremiér a šéf strany Likud Benjamin Netanjahu se svou ženou Sarou. (1. listopadu 2022) | foto: Reuters

V Izraeli se konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku. Podle odhadů tří významných izraelských televizních stanic získala Netanjahuova strana Likud a její spojenci většinu 61 křesel ve 120členném Knesetu.

Druhou stranou s největším počtem mandátů je podle odhadů centristická strana Ješ Atid dosavadního premiéra Jaira Lapida, té je přisuzováno 22 až 24 křesel. Podle odhadů spolu se spojenci získá 54 až 55 křesel.

Třetí nejsilnější formací je formace Náboženský sionismus (RZ) Bezalela Smotriče a Itamara Ben Gvira, které prognózy přisuzují 14 až 15 křesel.

Izraelci znovu volí v parlamentních volbách. Na snímku přichází současný premiér Jair Lapid. (uprostřed, 1. listopadu 2022)

Izraelci měli ve volební den placené volno, odevzdat svůj hlas mohlo zhruba 6,78 milionu oprávněných voličů. V 6:00 SEČ se jim otevřelo na dvanáct tisíc volebních místností. Uzavřely se ve 21:00 SEČ a první výsledky se čekají o hodinu později.

Místní média informovala o několika incidentech. V Bejt Šemeši u Jeruzaléma museli volební místnosti zavřít a nahradit je mobilními buňkami, protože v nich ultraortodoxní extremisté v noci rozlili páchnoucí tekutinu ve snaze odradit lidi od účasti.

Několik incidentů mají na svědomí také příznivci Netanjahuova Likudu, kteří údajně plivali na voliče strany Izrael je náš domov, již vede bývalý expremiérův spojenec Avigdor Lieberman. Ten po odevzdání hlasu řekl, že doufá, že se Izrael „probudí do sionistické, liberální, tolerantní a svobodné země, nikoli do halachického státu“, tedy státu židovského náboženského práva.

„Tyto volby jsou svátkem demokracie a jsou pro ni také budíčkem. Vyzývám izraelské občany, aby využili své právo volit a respektovali druhé. Nechceme žádné další vášně, nechceme rozkol. Chceme větší jednotu, větší bezpečí, více smíření mezi lidmi a schopnost přijmout jeden druhého,“ uvedl ministr obrany Benny Ganc.

S Bibim, nebo bez Bibiho? To je to, oč zase běží v izraelských volbách

Kolem 15:00 SEČ volební účast činila 47,5 procenta, což je v tuto dobu nejvíce za posledních 23 let. Jak ovlivní hojná účast výsledek zatím není jasné.

Netanjahu novinářům řekl, že „má trochu obavy“. „Ale s pomocí lidí, kteří nás slyší, doufám, že se v závěru dne dočkáme vítězství. Doufám, že se nevzdáte svých demokratických práv,“ vzkázal voličům.

Třiasedmdesátiletý Netanjahu byl nejdéle sloužícím izraelským premiérem a navzdory trestnímu stíhání nyní žádá Izraelce, aby mu dali další šanci. Ve svém neprůstřelném Bibibusu v létě objížděl celou zemi a hovořil ke svým stoupencům.

Podle AP nyní Netanjahu oslovuje spíše chudší voliče, věřící a obyvatele menších měst, kteří mají tvrdý postoj k Palestincům. Bývalí Netanjahuovi podporovatelé s ním nyní odmítají kvůli jeho soudnímu řízení sedět ve vládě a expremiér tak nebyl schopný sestavit většinovou vládu ve 120členném Knesetu.

Krajní pravice může být třetí

Současný předseda vlády Lapid, který se prezentuje jako hlas slušnosti a jednoty, je naproti tomu oblíbený spíše u sekulárních voličů z měst. Doufá, že jeho krátké působení v čele přechodné vlády občanům ukázalo, že zemi může vést i někdo jiný než Netanjahu.

„Běžte volit pro budoucnost našich dětí, naší země. Volte dobře, hodně štěstí všem,“ řekl Lapid poté, co vhodil svůj lístek do volební urny v Tel Avivu. Ještě předtím navštívil hrob svého otce, píší média.

Volit přišel i minulý premiér Naftali Bennett, který tentokrát nekandiduje. „Vyzývám všechny v Izraeli, aby šli volit, je to velká výsada. Po desetiletí v politice poprvé věci posuzuji zvenčí. Chci říci všem izraelským občanům: Všichni jsme v jednom táboře, všichni jsme národ Izraele,“ řekl.

„Při všech těchto volbách je cítit zoufalství,“ řekla Hagit Kohenová, která pracuje jako sociální pracovnice v Tel Avivu. Uvedla, že hlasovala pro Lapida.

Prezident Jicchag Herzog před novináři řekl hebrejsky, anglicky a arabsky, že Izrael je demokracie a miliony voličů v ní mají možnost rozhodnout o budoucnosti národa, což není v mnoha zemích možné.

AP s odvoláním na jeruzalémskou organizaci Democracy Institute uvádí, že politická nestabilita uplynulých let nahlodala v zemi důvěru lidí v demokracii a politické vůdce.

Velmi sledovaný bude výsledek formace Náboženský sionismus (RZ) a lidí kolem šéfa strany Židovská síla, ultranacionalisty Itamara Ben Gvira. „Svým hlasem přijímáme Netanjahua jako premiéra, ale také jednoznačně pravicovou vládu. Mnoho let se hledaly výmluvy pro nepřijímání pravicových programů. Teď máme příležitost je použít,“ řekl Ben Gvir.

Ultranacionalisté mohou podle průzkumů skončit v parlamentu po Likudu a Lapidově centristické straně Ješ Atid jako třetí nejsilnější formace. Za ní by se mohla umístit Strana národní jednoty ministra obrany Gance.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...