Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za další izraelská rukojmí propustíme 50 palestinských vězeňkyň, nabízí Izrael

  8:10
Izrael schválil zahrnutí 50 palestinských vězeňkyň na seznam lidí, kteří mají být propuštěni, pokud radikální palestinské hnutí Hamás propustí další izraelská rukojmí držených v Pásmu Gazy. Podle agentury Reuters to v úterý oznámil úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Podle izraelského armádního rozhlasu už izraelská vláda dostala seznam rukojmích, která mají být propuštěna v úterý.
Žena objímá svého sedmnáctiletého syna poté, co byl propuštěn z izraelského...

Žena objímá svého sedmnáctiletého syna poté, co byl propuštěn z izraelského vězení nedaleko Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. (26. listopadu 2023) | foto: AP

Izrael zároveň potvrdil, že v pondělí výměnou za propuštěná rukojmí propustil 33 palestinských vězňů. Podle agentury Reuters média blízká Hamásu upřesnila, že Izrael na základě dohody o dočasném klidu zbraní propustil 30 palestinských dětí a tři ženy.

O už čtvrté výměně rukojmí Hamásu a palestinských vězňů z izraelských věznic v pondělí nejdříve informoval Katar, který zprostředkoval dohodu o nynějším příměří. Jedenáct rukojmích, které propustil Hamás, už je v Izraeli, kde musí propuštění nejdříve podstoupit lékařskou prohlídku a podle deníku Times of Israel se už v nemocnicích setkávají se svými příbuznými. Propuštěno bylo devět dětí, včetně jedněch tříletých dvojčat, a dvě matky, všichni z kibucu Nir Oz.

Kibuc Nir Oz, který leží blízko pásma Gazy a při útoku Hamásu sedmého října, patřil mezi těžce zasažené. Nyní jeho zástupci uvedli, že v zajetí zůstává 49 obyvatel obce, včetně otce propuštěných dvojčat.

Většina dosud propuštěných rukojmích se zdá být v dobrém fyzickém stavu. Ale 84letá Elma Avrahamová, která byla propuštěna v neděli, byla letecky přepravena do zdravotního střediska Soroka a dál bojuje o život, informovala agentura AP s odvoláním na zdroje z nemocnice.

Její dcera Tali Amanová řekla novinářům, že její matka byla při převozu do nemocnice „jen pár hodin od smrti“. Nyní je Avrahamová pod sedativy, ale dcera uvedla, že jí stihla říct o novém pravnoučeti, které se narodilo v době jejího zajetí.

Podle zpravodajského webu Axios obdržel Izrael seznam deseti rukojmí, která mají být propuštěna v úterý. Úřad izraelského premiéra to zatím nekomentoval.

Příměří se prodlouží o dva dny, Izraelka bojuje po věznění v Gaze o život

Izrael výměnou propustil dalších 33 palestinských vězňů. Reuters píše, že před věznicí Ofer poblíž Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu se v noci na úterý shromáždily desítky Palestinců mávajících vlajkami Palestiny, Hamásu a Islámského džihádu, když čekali na propuštění vězněných Palestinců.

Palestinští svědci tvrdili, že izraelská armáda do davu vypustila slzný plyn. Podle AP už autobus Červeného kříže s propuštěnými vězni dorazil do Ramalláhu, kde je v ulicích vítaly slavící davy.

Šlo o závěrečnou výměnu z dohodnutých a realizovaných čtyř; dohromady se takto mělo dostat na svobodu ze zajetí Hamásu 50 rukojmích, zejména dětí a žen, a také asi 150 Palestinců vězněných v Izraeli, rovněž hlavně ženy a mladiství.

Podle agentury Reuters Hamás dosud propustil 69 ze zhruba 240 rukojmí, která zajal 7. října při vpádu do jižního Izraele, při němž bylo podle izraelských údajů zabito na 1 200 lidí. Izraelská odveta si v Pásmu Gazy vyžádala podle tamních úřadů kolem 15 tisíc životů, včetně několika tisíc dětských.

Agentura AP uvádí, že za nynějšího příměří Hamás zatím propustil 51 Izraelců a 19 rukojmích jiných národností; většinu z nich tvoří Thajci. V Izraeli pracuje mnoho obyvatel Thajska, převážně jako dělníci na farmách.

Skoro všichni se vrátili podvyživení. Zajatci Hamásu zažili vlastní Dachau

Francie uvedla, že tři osoby, které byly propuštěny v pondělí, měly dvojí francouzsko-izraelské občanství; jedná se o dvě dvanáctileté děti a jedno šestnáctileté. Francouzská vláda „neúnavně usiluje“ o propuštění pěti dalších francouzských občanů, kteří zůstávají rukojmími Hamásu, uvedlo v prohlášení francouzské ministerstvo zahraničí.

Hamás a další radikálové stále zadržují až 175 rukojmí. Propuštění se dosud zatím převážně drželi mimo pozornost veřejnosti, ale začínají se objevovat první podrobnosti o podmínkách, ve kterých byli drženi.

Merav Ravivová, příbuzná tří rukojmích propuštěných v pátek řekla, že jídlo dostávali nepravidelně a v zajetí zhubli. K jídlu byl hlavně chléb a rýže. Spát museli na improvizovaných lůžkách z židlí sražených k sobě. Někdy museli rukojmí čekat celé hodiny, než mohli použít toaletu, dodala Ravivová, kterou citovala agentura AP.

Současně s výměnami platilo po čtyři dny příměří. Katarská diplomacie v pondělí večer oznámila, že přestávka v bojích bude v úterý prodloužena o další dva dny. Za tu dobu se očekává propuštění dalších 20 Izraelců výměnou za 60 vězňů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...