Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

GLOSA: Plán pro poražené Rusko. Za prsa i burkiny. Slovensko zemí obviněných

  18:48
V Rusku sílí hlasy, že velitelé jeho armády jsou idioti. Ve Francii se opět rozhořela debata týkající se burkin. Na Slovensku obvinili dalšího významného politika. V Somálsku soucítí s novým prezidentem i ten dosavadní. Přinášíme tradiční přehled vybraných zahraničních událostí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rusové na Ukrajině přemýšlejí, jak překračovat řeky, a do vzduchu posílají vrtulníky s pračkami na palubě, v Kremlu už se však třesou na to, jak svou reklamu na úspěch a překonání národních komplexů předvedou i na jihu Ukrajiny po jeho anexi.

Proniknutí podél severního a západního pobřeží Černého moře ideálně až k Istanbulu bylo cílem Ruska dávno před Putinem, takže věřit, že Rusko bude normální, až současný šéf Kremlu umře, je vskutku naivní. Co s ním, pokud se ho někdy podaří nahrnout zpět? Obezdít? Přikrýt plachtou? Nechat medvědům nebo Číňanům?

Zkusit Rusy postavit na nohy a civilizovat pomocí jakéhosi Marshallova plánu by asi nešlo. V tomhle mělo Německo po druhé světové válce výhodu – historii civilizované země, jíž se Rusko pochlubit nemůže.

Navíc nelze očekávat, že by Rusko finanční prostředky dokázalo smysluplně využít. Už nyní má všechny předpoklady pro to být jednou z nejbohatších zemí světa, jen kdyby mu v tom tak záludně nebránil ten odvěký problém Rusové sami. Lépe jim jde snižovat ostatní na úroveň svou.

Podél Černého moře na Balkán. Putinův plán je odvěkým cílem Ruska

Ještě před koncem druhé světové války, v září 1944, nicméně tehdejší americký ministr financí Henry Morgenthau předložil jiný plán. Podle něj mělo být Německo přeměněno na agrární zemi, aby už znovu nemohlo na nikoho zaútočit. Zároveň mělo být rozděleno na Severoněmecký stát, Jihoněmecký stát a mezinárodní zónu v Porúří. Tehdy byl plán zamítnut. Třeba by ho však šlo pro Moskvu v budoucnu nějak oživit…

Ve Francii ožila před blížícím se létem z nedostatku důležitějších problémů debata týkající se burkin. V pondělí jejich nošení schválili v Grenoblu. „Našim přáním je zbavit se absurdních restrikcí. To se týká nahých prsou či plaveckých úborů nošených z náboženských důvodů nebo kvůli větší ochraně proti UV záření. Nejde o to zaujmout postoj konkrétně vůči burkinám,“ vysvětlil zelený starosta Éric Piolle.

Svůj názor prosazoval přesto, že Laurent Wauquiez, šéf regionu Auvergne-Rhône-Alpes a představitel pravicových Republikánů, ho obvinil z toho, že podléhá islamismu, a pohrozil mu, že oseká granty pro Grenoble tak, že město neuvidí ani „centim“. Feministky jsou pak rozděleny – podle jedněch jsou burkiny symbolem mužské oprese, podle jiných je jejich zákaz stigmatizací.

Francie má druhou premiérku v historii. Castex před volbami skončil

Dobrá zpráva je, že v podalpském Grenoblu jde spíš o bazény, takže tam tolik nebude hrozit, že si s ženou v burkinách jejich odpůrci spletou nebohého potápěče v neoprenu. Větší kontroverze by otázka burkin mohla v létě vyvolat na Azurovém pobřeží.

Tam by za stanovení správné míry ženského odhalování mohl bojovat neúspěšný adept na prezidenta Éric Zemmour, jenž kandiduje do Národního shromáždění v departementu Var zahrnujícím mimo jiné Saint Tropez.

Zahraniční glosář

V Austrálii se konají parlamentní volby už tuto sobotu. Po třech letech si to tradičně rozdá Liberálně-národní koalice (premiéra Scotta Morrisona) s labouristy (vedenými Anthonym Albanesem). Za zmínku však stojí i několik dalších subjektů, které budou usilovat o hlasy voličů.

Například Katterova australská strana. Její šéf Bob Katter před lety proslul volebním spotem, v němž v roli pistolníka zastřelil představitele zmíněných dvou hlavních partají.

Opomenout nelze ani Jeden národ Pauline Hansonové. Tato někdejší účastnice televizních soutěží se stala středem pozornosti před třemi lety, kdy ji jeden ze senátorských kolegů obvinil ze sexuálního obtěžování. Také napsala knihu The Truth (Pravda), v níž mimo jiné tvrdí, že aboridžinské matky jedí své děti a že v roce 2050 povládne Austrálii lesbický kyborg čínsko-indického původu.

Zatím se nicméně u protinožců před volbami řeší přízemnější témata, jako je růst životních nákladů, globálních teplot a imperiálních ambicí Číny či hra na ukulele premiéra Morrisona. Snad už se také podaří konečně vyjasnit výslovnost jména šéfa opozice Albaneseho. Devětapadesátiletý syn italského lodního stevarda sice před lety poradil Australanům, že je to stejné jako u špaget bolognese, někteří však stále tápou.

Na Slovensku obvinili dalšího politika. Tentokrát bývalého šéfa Nejvyššího soudu a držitele třetího místa z posledních prezidentských voleb Štefana Harabina. Podle policie se dopustil extremismu a schvalování trestného činu. Pětašedesátiletý exministr spravedlnosti hájí ruskou invazi a mimo jiné tvrdí, že starosta Kyjeva Vitalij Kličko ve jménu „ukronacistů“ propaguje vraždění dětí.

Na Slovensku obvinili exšéfa nejvyššího soudu Harabina. Dříve hájil ruský útok

Harabin se zařadil do prestižní skupiny obviněných, v níž už se ocitli Robert Fico, Robert Kaliňák, Marian Kotleba, Andrej Kiska, bývalí policejní prezidenti Lučanský a Gašpar, exšéf tajné služby SIS Pčolinský, spolumajitel Penty Haščák… Zřejmě se blíží doba, kdy bude spíš nutné psát, kdo na Slovensku ještě obviněn nebyl. Kdo chce na Slovensku něco znamenat, je na seznamu. Pak se nelze divit, že se u našich východních sousedů děje tohle.

V Somálsku mají nového prezidenta. Stal se jím Hassan Sheikh Mohamoud, který úřad zastával již v letech 2012 až 2017. Zákonodárci jej vybrali za přísných bezpečnostních opatření v hangáru na letišti v Mogadišu, stejně jako tomu bylo před pěti lety. Kolem zatím zaznívaly exploze.

„Modleme se za nového prezidenta. Je to velice úmorný úkol. Budeme k němu solidární,“ řekla končící hlava státu Mohamed Abdullahi Mohamed se soucitem, jenž se při podobných příležitostech často nevidí. V boji proti teroristické skupině Šabáb pomohou i USA, prezident Biden rozhodl o opětovném vyslání amerických vojáků.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...