V Paříži se konala tradiční vojenská přehlídka, byla věnována zdravotníkům

  • 9
Ve Francii se v úterý konaly oslavy státního svátku. Prezident Emmanuel Macron dopoledne dorazil na pařížské náměstí Svornosti, kde předsedal slavnostní vojenské přehlídce. Ta byla letos věnovaná především zdravotníkům bojujícím s koronavirovou pandemií. Kvůli ní ale byla akce letos mnohem skromnější než v jiných letech.

Oslavy největšího francouzského svátku se konaly u příležitosti 231. výročí dobytí nenáviděné věznice Bastily a počátku Velké francouzské revoluce z roku 1789. Koronavirus letos podobu svátku zcela proměnil.

Poprvé od roku 1945 se nekoná rozsáhlá vojenská přehlídka na třídě Champs-Élysées a místo světových státníků byli na oslavy pozvány zdravotní sestry, lékaři, pečovatelky, výrobci respirátorů, laboratorní technici a další lidé, kteří Francii udržovali v chodu během karantény. Přišli také příbuzní zdravotníků, kteří nemoci covid-19 podlehli.

Přehlídky se zúčastnily i vojenské skupiny z Německa, Švýcarska, Rakouska a Lucemburska, tedy zemí, které v kritické situaci přijaly do svých nemocnic dohromady 161 francouzských pacientů. Defilé se účastní na 2 tisíce vojáků, což je zhruba polovina obvyklého počtu z minulých let. Dohromady se slavnosti účastní do pěti tisíc lidí.

Uskutečnily se však obvyklé přelety stíhaček nad dějištěm oslav a odpoledne prezident vystoupil v tradičním televizním rozhovoru. „Je to 14. červenec, který posiluje hrdost na to být Francouzem. Je to náš národní svátek, při němž oslavujeme naše ozbrojené síly, jimž tolik dlužíme, i jejich rodinám a jejich raněným,“ řekl. 

„Ale na dnešní 14. červenec se naše ozbrojené síly rozhodly přenechat trochu slávy zdravotníkům, ženám a mužům, kteří celé měsíce, stejně jako celý rok, ale tentokrát zvláště, nás chránili a bojovali za nás,“ ocenil prezident zdravotníky v první linii.

V rozhovoru Macron také vyjádřil přání, aby v příštích týdnech byla zavedena povinnost nošení roušek ve všech uzavřených veřejných prostorech. Varoval také před druhou vlnou pandemie. „Objevují se známky toho, že to opět trochu začíná,“ upozornil Macron a dodal, že Francie musí být připravena.

Macron se v rozhovoru věnoval i dalším tématům. Obhajoval například vládní reformy. „Vyhráli jsme boj s hromadnou nezaměstnaností,“ konstatoval a vyzdvihl také snižování daní a modernizaci země.

Odpoledne uspořádalo šest odborových centrál manifestaci zdravotnického personálu. Zdravotníci chtěli poukázat také na nepřipravenost zdravotního systému na pandemii.

Boj proti koronaviru, který si v zemi vyžádal více než 30 tisíc životů, byl hlavním tématem centrální oslavy v centru Paříže. „Tato ceremonie bude symbolem odhodlání celého národa,“ řekl Macron už v pondělí v proslovu k armádním důstojníkům. „Bude také symbolem naší houževnatosti,“ dodal.

Letošní oslavy připomínají také prezidenta Charlese de Gaullea z let 1959-1969, který jako vůdčí postava odboje před 80 lety vyzval k boji proti nacistickým okupantům Francie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video