Rok po Floydovi. Města čelí násilnostem, posilují policejní přítomnost

  20:58
Je to už rok, co černoch George Floyd zemřel během policejního zákroku. Jeho smrt inspirovala masivní protesty proti policejní brutalitě, které požadovaly mimo jiné seškrtání rozpočtů policejních sborů či dokonce jejich rozpuštění. I přes dílčí úspěchy aktivistů se stal opak pravdou. Některá města policii ještě posilují kvůli tomu, že čelí vlně násilností.
Protesty proti policejní brutalitě, na jejíž následky zemřel zatýkaný černoch...

Protesty proti policejní brutalitě, na jejíž následky zemřel zatýkaný černoch George Floyd, zachvátily v noci na dnešek řadu amerických měst. Snímek je z Minneapolisu. (29. května 2020) | foto: ČTK

Defund the police. Výzvy k seškrtání městských i vládních rozpočtů určených pro policejní složky se staly jedním z nejvýraznějších sloganů protestů proti rasovému násilí, které uchvátily ulice amerických měst.

Demonstrace proti policejní brutalitě nejsou v USA ničím neobvyklým. Nezvyklá byla míra ochoty, s jakou některá města reagovala na aktivistické požadavky po novém typu ochrany zákona, jenž by byl méně drsný a více sociálně inkluzivní. V Seattlu vznikla „autonomní zóna“ bez policie, v Minneapolisu, dějišti Floydovy vraždy, radní oznámili plán rozpustit policii a nahradit ji „transformativním novým modelem veřejné bezpečnosti“.

Nyní však v Minneapolisu strážci zákona prosí o pomoc své kolegy mimo město, protože se nedokážou vypořádat s místní vlnou násilí. Jen za víkend umřeli čtyři lidé, včetně univerzitního studenta, který oslavoval úspěšnou promoci. Od Floydovy smrti řady policejního sboru opustilo na 200 uniformovaných příslušníků.

Starosta Jacob Frey usiluje o obnovení síly, jakou měl sbor v době před Floydem. Mezitím ale musí spoléhat na státní vojáky a příslušníky federálních agentur. Čelí též vnitřní opozici. Část radních si stále myslí, že je třeba změnit celkovou strategii. Nejsou však schopni se shodnout ohledně toho, zda mají opravdu věnovat finance z policejních fondů na služby prevence násilí a práce s duševními zdravím.

Podobná diskuze za zvuků střelby za denního světla se odehrává i v dalších městech. Mnozí jejich liberální vůdci slíbili protestujícím, že provedou masivní policejní reformy včetně zredukování rozpočtu určeného pro donucovací orgány. Podle listu The New York Times se ale opak stal pravdou a policii jde naopak více peněz s tím, jak na ulicích vládne chaos a bezvládí.

Na černocha v Minneapolisu střílela policistka, spletla si zbraň s taserem

Minulý rok představitelé Los Angeles souhlasili, že policejnímu oddělení odeberou 150 milionů. Minulý týden ale městská rada schválila navýšení finančních prostředků, aby sbor mohl najmout asi 250 nových příslušníků. V zásadě, v jistém ohledu symbolicky, došlo k vymazání dřívějších škrtů.

Strážci zákona ve „městě andělů“ se museli znovu uchýlit ke kontroverzním kontrolám řidičům, které podle obhájců práv menšin disproporčně dopadají na členy černošské komunity a jsou projevem takzvaného rasového profilování. Město tak reaguje na záplavu nelegálních zbraní a zvýšenou míru vražd, kterých za minulý rok bylo o 36 procent více.  

Podle kriminologů lze zvýšenou míru násilností přisoudit dvěma faktorům: historicky vysokým nákupům zbraní včetně vysokého množství těch, které jsou nelegální, a pandemii covidu-19.

Počet vražd v Los Angeles byl v loňském roce nejvyšší za více než deset let. Nebyl sice zdaleka tak vysoký jako počet vražd na počátku 90. let, kdy bylo za rok zabito více než 1000 lidí, vývoj před pandemií nicméně naznačoval, že číslo by mohlo být mnohem nižší. „Ztratili jsme více jak dekádu pokroku,“ smutní šéf losangeleských policistů Michal Moore.

13. dubna 2021

BLM ztrácí podporu

Podle průzkumů podpora policie u veřejnosti stoupla, zatímco přízeň hnutí Black Lives Matter (BLM - Na černošských životech záleží) poklesla. Podle průzkumu agentury Ipsos pro server America Today donucovacím složkám nyní věří 69 procent respondentů (v červnu během protestů to bylo 56 procent), zatímco důvěra v BLM se propadla z 60 procent na 50 procent.

Svou roli v úbytku sympatií k hnutí BLM mohly hrát i nepokoje a rabování, které je doprovázely. Majitelka chicagské restaurace Georgia’s Food Depot Georgia Utendahlová musela kvůli škodě, kterou výtržníci způsobili, svůj podnik uzavřít na skoro rok. Další podnikatelé přiznávají, že loupeže jim zkomplikovaly už tak koronavirovou pandemií pošramocené podnikaní.

„Co mě nejvíce zraňuje, je, že lidé, kteří vešli (do obchodu), byli mladí černošští chlapci asi ve věku mého syna. A ta bláznivá část – že dokonce ani nevěděli, o čem jsou protesty,“ řekla listu Chicago Sun-Times majitelka vyrabovaného butiku Qiana Alleová. „Oni jen využili příležitosti, aby v podstatě kradli, a ani nevěděli, že jde také o černošský podnik.“

Předměstí Chicaga zaplatí černochům za léta segregace, jako první v USA

I když někteří aktivisté jsou zklamání tím, co vidí jako nedostatečné reformy, částečně se jim podařilo prosadit jejich agendu. V Los Angeles či Baltimoru část městských rozpočtů šla na sociální služby a deeskalační programy. Podle Národní konference státních zákonodárných sborů všech padesát států v reakci na Floyda zavedlo novou legislativu, která se zaměřila na odpovědnost či dohled nad policisty a 24 států kvůli tomu vytvořilo nové zákony.

Americký prezident Joe Biden by byl rád, kdyby američtí zákonodárci v den výročí Floydovy smrti schválily policejní reformu pojmenovanou právě po zemřelém drobném kriminálníkovi. Vzhledem k rozdílným názorům, které na návrh zákona mají republikáni a demokraté, však nikdo neočekává, že by v úterý prošel.

28. března 2021

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...