Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět sevřela vedra. Jih Evropy sužuje Kerberos, přijde ještě žhavější Chárón

  9:43aktualizováno  20:47
Jih Evropy i i jihozápad USA čelí vlně extrémních veder. Podle italského ministerstva zdravotnictví v sobotu platila nejvyšší výstraha pro 15 italských měst včetně turistických destinací jako jsou Řím, Florencie nebo Boloňa. Pro třetinu Američanů platí výstrahy před vedrem, teploty v Las Vegas nebo Phoenixu přesáhnou 45 stupňů Celsia. V Turecku hospitalizovali téměř 50 lidí s úpalem. V Řecku je opět omezen vstup do Akropolis.

Nejméně 48 lidí bylo v sobotu na západě Turecka hospitalizováno se závažnějším případem úpalu, informuje s odvoláním na místní média agentura DPA. Vlna veder v jižní Evropě naopak zatím výrazněji nepostihla Španělsko, kde se s výjimkou nejjižnější části země teploty drží kolem 30 stupňů Celsia.

V západním Turecku, stejně jako v sousedním Řecku, vydávají úřady pro obyvatele doporučení, jak minimalizovat zdravotní rizika vysokých teplot. Nejméně 48 lidí bylo v sobotu na západě Turecka hospitalizováno se závažnějším případem úpalu, informuje s odvoláním na místní média agentura DPA. V oblíbeném turistickém regionu Antalya na jihozápadě země bylo v sobotu až 44 stupňů.

Úřady doporučují vyhnout se pobytu na přímém slunci v odpoledních hodinách, dostatečně pít, přitom ale omezit příjem alkoholu a kávy, nosit volné oblečení a pamatovat na péči o zranitelné lidi a domácí mazlíčky.

Meteorologové v zasažených zemích opakovaně poukazují na změnu klimatu jako na hlavní příčinu vln veder, konkrétně v Turecku mohou lidé v příštích letech očekávat častější přívaly horkého vzduchu z Afriky, píše DPA. Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán.

V Itálii platí nejvyšší výstraha

Takzvaný rudý stupeň varování signalizuje v Itálii možné riziko i pro zdravé lidi. Obyvatelé nejvíce zasažených italských měst se měli vyhnout přímému slunci mezi 11:00 a 18:00. Pokyny ministerstva obsahovaly také doporučení jak uchovávat potraviny, jak konzumovat alkohol či kávu nebo jak používat klimatizaci.

Teploty moří i pevniny sleduje pomocí satelitů Evropská vesmírná agentura (ESA). Extrémní podmínky by v nejbližších dnech mohly podle ESA nastat také ve Španělsku, Francii, ale i Německu a Polsku. V České republice by o víkendu bylo přes 38 stupňů Celsia.

Nejtepleji v historii měření bylo v Evropě v srpnu 2021 na Sicílii, kde naměřili 48,8 stupně Celsia. Meteorologové varují, že k podobným hodnotám by se teploty na italském ostrově mohly přiblížit také v příštích dnech.

V sobotu navíc probíhá na italských letištích stávka. Personál letišť nebude od 10 do 18 hodin nakládat a vykládat zavazadla ani odbavovat cestující. Uvádí to italská tisková agentura Ansa. Protest vyhlásily tamní odborové svazy. Může být kvůli němu zrušeno více než tisíc letů.

„Dnes hrozí 250 tisícům cestujících, že zůstanou na nohou, ztratí dny dovolené a peníze zaplacené za ubytování a různé služby. Celková škoda je ve výši stovek milionů,“ uvedl podle agentury prezident organizace Sdružení na obranu životního prostředí a práv uživatelů a spotřebitelů Carlo Rienzi.

Athény znovu zavírají Akropoli

Úřady v řecké metropoli v sobotu v odpoledních hodinách opět omezili přístup do Akropole i jejího Parthenónu, jedné z nejslavnějších řeckých starověkých památek. Příčinou jsou zdravotní rizika, která pro turisty představuje přetrvávající vedro, v Aténách bylo až 39 stupňů Celsia, píše řecký server eKathimerini.

Jih Evropy čelí čtyřicítkám. Zavřeli Akropoli, to nejhorší teprve přijde

Akropolis je kvůli své vyvýšené poloze s nedostatkem stínu ze zdravotního hlediska ve vedru rizikovější než zbytek města. Starověká památka, kterou ročně navštěvují miliony lidí, zůstane nepřístupná až do 17:00 místního času, uvádí server France24. V Aténách pak zavírají některé parky, a to nejen kvůli zdraví návštěvníků, ale i kvůli zvýšenému riziku vzniku požárů.

Dočasnou úlevu od vedra podle meteorologů přinesl déšť a oblačnost na severu země v regionu Východní Makedonie a Thrákie dnes po poledni a brzy odpoledne. Egejské ostrovy by zase mohl mírně ochladit silný vítr, který by měl vát od neděle do středy.

Ve zbytku Řecka se však teploty pohybovaly vysoko nad 30 stupni Celsia, přičemž nejtepleji bylo na poloostrově Peloponés a v Thesálii. Na Krétě dnes odpoledne teploměry podle řecké Národní meteorologické služby (EMY) ukázaly 40 stupňů.

Vlna veder v Řecku vrcholí už od pátku, kdy podle agentury DPA 87 meteorologických stanic napříč celou zemí naměřilo teploty nad 40 stupňů; nejtepleji bylo v Thébách severně od Athén - 44,2 stupně Celsia.

Anticyklón Kerberos vystřídá Chárón

Za současnou vlnu veder podle odborníků stojí anticyklóna Kerberos, kterou by měla vystřídat další anticyklóna Chárón, jež přinese ještě vyšší teploty. „Opravdové vedro teprve přijde... ty nejvyšší teploty čekáme v úterý a ve středu,“ citovala italská tisková agentura Adnkronos italského meteorologa Mattiu Gussoniho. Proudění vzduchu naopak způsobuje pokles tlaku a neklidné, chladnější počasí nad Britskými ostrovy, píše BBC.

Jako anticyklónu neboli tlakovou výši meteorologové označují oblast vyššího tlaku vzduchu v atmosféře, který klesá k zemskému povrchu; v Evropě v letním období bývá tento jev spojen s nulovou oblačností či srážkami a maximálně se slabým větrem.

Výstrahy před vedrem pro třetinu Američanů

Extrémní vedra sužují i jihozápad USA, o nynějším víkendu by extrémní teploty navíc mohly zesílit. Varování platí pro oblasti, kde žije až 113 milionů Američanů, z toho 27 milionů v příštích dnech zažije teploty vyšší než 43 stupňů Celsia, píše web stanice BBC. Parky, muzea, zoologické zahrady, ale i některé kavárny a restaurace v Texasu kvůli extrémním teplotám při vaření v kuchyních zkracují otevírací doby a poskytovatelé elektřiny zaznamenávají vysokou spotřebu kvůli zapnutým klimatizacím a ventilátorům.

Tlaková výše, která současné podmínky způsobuje, je podle odborníků z Národní meteorologické služby (NWS) jedna z historicky nejsilnějších v regionu a „nevykazuje známky toho, že by měla brzy opadnout“. Podobné podmínky zažívají tento víkend i evropské státy, i když s nižšími absolutními teplotami.

V arizonském Phoenixu na západě USA by v příštích dnech mohlo být až 43 stupňů Celsia a v nevadském Las Vegas až 47 stupňů Celsia. Místním obyvatelům, kteří by si mohli myslet, že jsou na vysoké pouštní teploty zvyklí, meteorologové doporučují, aby se chránili také.

„’Jsme v poušti, jasně, že je vedro.’ - Tohle je nebezpečné uvažování. Tahle vlna veder není typickým pouštním počasím kvůli svému dlouhému trvání, extrémním denním teplotám a teplým nocím. Horko musí brát vážně všichni, včetně těch, kteří žijí v poušti,“ napsala na svém Twitteru pobočka NWS pro Las Vegas. Město na okraji Mohavské pouště má asi 650 tisíc obyvatel.

Teplotní rekord by mohl padnout také v Údolí smrti. Na jednom z nejteplejších míst na Zemi, od Las Vegas vzdáleném asi 150 kilometrů na západ, by mohlo být až 54 stupňů Celsia.

„Setkáváme se v těchto dnech s mnoha případy souvisejícími s vedrem, s dehydratací, s únavou z horka,“ popsal rádiu NPR Ashkan Morim, který pracuje na urgentním příjmu nemocnice v Hendersonu na východě Texasu.

V uplynulém týdnu se prý staral o turisty, kteří příliš dlouho popíjeli ve vedru u jezera a byli dehydrovaní, o pěšího turistu, který zabloudil a potřeboval litry tekutin, aby opět nabral sílu, nebo o muže mezi 70 a 80 lety věku, který ve svém domě upadl a ležel několik hodin bez vody na místě, než přišla pomoc. Termostat v jeho bytě byl bohužel ve snaze ušetřit za elektřinu nastavený na 26,7 stupně Celsia, uvedl Morim.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...