Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Unijní úřad schválil vakcínu AstraZeneca. Spor trvá, komise ukázala smlouvu

  12:41aktualizováno  17:50
Léková agentura EU doporučila podmínečnou registraci vakcíny od AstraZeneca na unijním trhu. Evropská komise po dohodě s firmou zveřejnila smlouvu na nákup vakcín proti covidu-19, o jejíž vyznění se obě strany v posledních dnech přou. Brusel nadále požaduje, aby firma dodala v první fázi původně slíbené množství, britsko-švédský výrobce však tvrdí, že jej k tomu smlouva přímo nezavazuje.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová | foto: Reuters

Evropská komise by jako v minulých případech mohla souhlas s podmínečnou registrací na unijním trhu vydat několik hodin po zveřejnění stanoviska Evropská lékové agentury (EMA). Podle českého ministra zdravotnictví Jana Blatného by první dodávky vakcíny mohly být v ČR  za dva až tři týdny.

Firma AstraZeneca, která vyvinula vakcínu proti covidu-19 ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, před týdnem Evropské komisi sdělila, že v prvním čtvrtletí dodá unijním zemím méně očkovací látky, než 80 milionů dávek, jak bylo původně dohodnuto. Zdůvodnila to mimo jiné problémy ve své belgické továrně, kterou neměla vzhledem k údajně příliš pozdní objednávce EU čas připravit na zvýšenou výrobu.

Podle von der Leyenové ale firma neposkytla k omezení dodávek očkovací látky žádné přesvědčivé vysvětlení. Objednávky ze strany EU jsou podle šéfky EK závazné a smlouva je v tomto ohledu „naprosto jasná“. Aby podpořila své stanovisko, v pátek komise smlouvu s firmou AstraZeneca zveřejnila. Většina klíčových pasáží o cenách a termínech dodávek byla ale začerněn.

Z veřejně přístupných částí smlouvy není patrné, v jakém časovém období mělo být kolik vakcín doručeno. Čtyřicetistránkový dokument stanovuje, že výrobce musí vyvinout „maximální rozumné úsilí“, aby poskytl kapacitu svých závodů k produkci vakcín nasmlouvaných EU. Právě kolem této formulace se podle nejmenovaného unijního činitele mohou točit případné soudní spory, pokud by se nepovedlo současné neshody urovnat jinak.

Pokud výrobci vakcín proti covidu-19 nedodrží smlouvy s Evropskou unií, budou jim moci členské státy dočasně omezit vývoz očkovacích látek vyráběných v podnicích na území bloku. Počítají s tím v pátek zavedená pravidla, jimiž dala Evropská komise zemím možnost dočasně monitorovat a schvalovat export vakcín od společností, které mají s unií uzavřenou smlouvu. Případná omezení by ale měla podle unijních činitelů být až krajním řešením a týkat se nebudou dodávek do chudých zemí.

Podle informací, které omylem zveřejnila v prosinci na Twitteru belgická ministryně, platí EU za jednu očkovací dávku od firmy AstraZeneca necelých 1,8 eura (47 korun), což je výrazně méně než u jiných výrobců. Dostává tak vakcínu levněji než třeba USA, jež platí více než dvojnásobek.

Smlouva podle von der Leyenové obsahuje přesně stanovené množství vakcíny, jaké měla AstraZeneca dodat v prosinci a v prvních třech čtvrtletích letošního roku. „AstraZeneca nás také v této smlouvě výslovně ujistila, že žádné jiné závazky nebudou bránit plnění smlouvy,“ uvedla.

Podle předsedkyně EK se vzhledem k rychlosti vývoje vakcíny počítalo s tím, že zpočátku se vyskytnou určité problémy. „To je také v pořádku,“ řekla von der Leyenová. Evropská komise ale požaduje od firmy AstraZeneca vysvětlení, aby se mohlo najít společné řešení.

Není to jako u pekaře

Kritiku na adresu Evropské komise von der Leyenová v rozhovoru s rádiem Deutschlandfunk odmítla. Dohoda byla podle ní uzavřena včas. Skutečnost, že si Británie vakcínu objednala dříve než EU, nemůže mít podle ní na dodávky žádný vliv. „Není to jako u pekaře, kde stojíte ve frontě,“ uvedla. Británie se s firmou AstraZeneca dohodla na dodávce 100 milionů dávek vakcíny, EU si o něco později objednala 300 milionů dávek.

ANALÝZA: Fanfáry utichly. Proč Evropa prohrává vakcínový maraton

Komise se ve smlouvě zavázala uhradit předem 336 milionů eur (8,8 miliardy korun), kterými měla firma financovat vývoj a přípravu výroby vakcíny. Dvě třetiny této částky musela unijní exekutiva zaplatit do pěti dnů od podpisu smlouvy, zbytek později. Podle zdrojů z komise zatím tato částka doplacena nebyla a EK ji v případě nedodržení smlouvy ze strany firmy neuhradí.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje uvedla, že AstraZeneca ve snaze urovnat spor nabídla EU, že dodá v prvním čtvrtletí o osm milionů dávek vakcíny více. EU to ale podle agentury Reuters odmítla, neboť by tak dál dostala méně dávek, než jí podle jejího výkladu smlouvy do konce března přísluší.

Napětí mezi Británií a EU

Kvůli dodávkám vakcíny AstraZeneca roste i napětí mezi EU a Británií. Firma má dva výrobní závody v Británii a dva v EU. Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová tento týden řekla, že smlouva s firmou AstraZeneca počítá s tím, že když nebude stačit produkce ze závodů, které má AstraZeneca v unijních zemích, mohou ji nahradit vakcíny z těch britských. Firma i britská vláda to odmítají.

Potíže s vakcínami: dodávky omezí Pfizer, registrace AstryZeneca ohrožena

Náměstkyně britského ministra spravedlnosti Lucy Frazerová řekla, že na rozdíl od EU nebude Británie zveřejňovat svou smlouvu s firmou AstraZeneca. Podle ní by to ohrozilo národní bezpečnost.

Německá média v uplynulých dnech spekulovala, že by mohla unijní agentura doporučit podávání vakcíny jen lidem mladším 65 let. Už ve čtvrtek německá očkovací komise při Institutu Roberta Kocha (RKI) doporučila, aby se vakcína firmy AstraZeneca podávala jen lidem od 18 do 64 let. K účinnosti látky u seniorů podle ní totiž zatím není k dispozici dostatek dat.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Nejdražší úleva na světě. V San Francisku otevřeli záchodky za 40 milionů

23. dubna 2024  9:43

Radnice v americkém San Francisku slavnostně otevřela veřejné toalety v přepočtu za 40 milionů...

VIDEO: V Malajsii se srazily dva vojenské vrtulníky, nehodu nikdo nepřežil

23. dubna 2024  9:38

Deset mrtvých si vyžádala srážka dvou vojenských vrtulníků v Malajsii. Vrtulníky se srazily ve...

D6 poblíž letiště uzavřela hromadná nehoda. Srazilo se šest aut a autobus

23. dubna 2024  9:09,  aktualizováno  9:36

Hromadná nehoda sedmi vozů na okraji Prahy uzavřela dálnici D6. Na 0,5. kilometru se srazilo šest...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...