Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někteří už ve 14 letech panikaří ze stárnutí. Co proti tomu generace Z dělá

  9:47
Nejstarším zástupcům generace Z je jen okolo 26 let, přesto mají těžkou hlavu z toho, aby nevypadali starší, píše web americké televize CNN. Vlivem Instagramu, tiktoku a samozřejmě zoomu lidé pohledem na vlastní obličej tráví více času než kdy dříve. Na internetu sdílejí tipy pro péči o pleť s cílem předejít stárnutí.
Emma Brooks (5.6.2023)

Emma Brooks (5.6.2023) | foto: Profimedia.cz

Například influencerka Emma Brooksová si kvůli stárnutí nedělala starosti do okamžiku, kdy oslavila dvacáté narozeniny. Říká, že začala panikařit, protože vypadala jinak než před dvěma lety, a ptala se, jak asi bude vypadat za pět let.

A jak to tedy mladí řeší? Trendem je prevence spíše než korekce. Poptávka je po kosmetických produktech, které předcházejí stárnutí, obsahují filtry proti slunečnímu záření. Podle americké společnosti Circana, která se zabývá výzkumem trhu, 70 procent zástupců generace Z používá pleťová séra proti stárnutí.

Newyorské studio Peachy, které nabízí ošetření botoxem, říká, že lidé z generace Z, tedy narození od konce 90. let do roku 2010, jsou nejrychleji rostoucí skupinou zákazníků. Výmluvným příkladem tohoto trendu se letos stalo video na tiktoku věnované tomu, „co dělat ve 14 letech k zastavení procesu stárnutí“.

Generace Z. Jak se v agresivním režimu vyrábí nová pokolení Putinových věrných

„Tato generace přebírá rutinu péče o pleť, která je typická pro někoho staršího,“ říká Larissa Jensenová, poradkyně pro trh s kosmetickými výrobky ve společnosti Circana.

Když současní dvacátníci přicházejí za dermatoložkou a majitelkou značky kosmetiky Lorettou Ciraldovou, obracejí se na ni nejdříve s problémy, jako je akné, většina rozhovorů ale skončí u stárnutí.

Vlivem Instagramu, tiktoku a samozřejmě zoomu lidé pohledem na vlastní obličej tráví více času než kdy dříve. Na internetu sdílejí tipy pro péči o pleť s cílem předejít stárnutí. Týkají se používání retinoidů, vitaminu C, používání filtrů proti slunečnímu záření, a dokonce i lepení pásek (tejpů) na obličej a podstoupení „baby botoxu“. Cílem je v první řadě zabránit vzniku vrásek.

Nejvíce plýtvá potravinami generace Z, míní experti a chtějí to změnit

Poptávka po produktech proti stárnutí ze strany lidí z generace Z znamená pro firmy příležitost získat zákazníky, které dříve nebraly v potaz, říká Rich Gersten, spoluzakladatel firmy True Beauty Ventures zaměřené na prodej kosmetických a wellness produktů. Nyní jim jde o účinnost, rychlé výsledky a cenu, ale stále není jasné, jak se jejich preference vyvinou s přibývajícími roky.

„Na jednu stranu jim jde o pozitivní přístup k tělu, autenticitu, věrohodnost, ale na druhou stranu se velmi zaměřují na prevenci stárnutí. Při zveřejňování fotek používají aplikace pro jejich úpravu a kladou důraz na dokonalost,“ říká Cristina Nuňezová z True Beauty Ventures o generaci Z. „Na jedné straně je pozitivita, na druhé strach,“ dodává.

Generace Z toho o péči o pleť, procesu stárnutí a vlivu životního prostředí ví mnohem více než kterékoliv předchozí pokolení, říká Larissa Jensenová z Circany. Šestadvacetiletý Dylan Heberle péči o pleť považuje za součást péče o zdraví. Krém s ochranným faktorem používá zejména kvůli prevenci rakoviny kůže, něčím navíc je to, že zároveň předchází vzniku vrásek. Používání kosmetických přípravků na noc považuje za stejný zvyk jako třeba cvičení.

Kabelky už nefrčí. Generace Z si oblíbila nový módní doplněk: jídlo a pití

Generace Z chce zpomalit proces stárnutí, spíše než aby napravovala problém později, říká pařížská dermatoložka Diala Haykalová. To, jak tato skupina popularizovala procedury zaměřené na prevenci, podle ní představuje nejvýznamnější změnu v kosmetické dermatologii za posledních 20 let.

Plastický chirurg Paul Nassif, který se proslavil díky pořadu o zpackaných plastických operacích na kanálu E!, se setkává se stále větším počtem mladých lidí, kteří si nechávají dělat profesionální peelingy, chodí na kosmetiku, případně si nechají udělat drobný zákrok s použitím laseru. Na konzultace nepřinášejí fotografie celebrit, ale sebe samých upravených v příslušném programu.

Otevřenost, s jakou se generace Z chová na sociálních sítích, pomohla k růstu poptávky po kosmetických procedurách, říká spoluzakladatelka studia Peachy Carolyn Treasureová. Když si tito lidé nechávají dávat botoxové injekce, ošetření často filmují a sdílejí na sociálních sítích nebo sestaví příspěvek tvořený fotografiemi, na nichž jsou vidět efekty zákroků.

Mladí se ve vztahu nejčastěji hádají kvůli penězům, jsou i důvodem rozchodu

Na rozmach pokročilé kosmetické péče pro mladé lidi má vliv také osvěta, kdy se odborníci i naprostí laici na sociálních sítích dělí o své tipy. To, že je dostupných více informací, nemusí vždy znamenat, že jsou přesné. Mnoho mladých lidí pak za kožní lékařkou Ciraldovou přichází s problémy, o nichž si myslí, že souvisejí se stárnutím, ale ve skutečnosti jsou způsobené předčasným používáním drastických chemických přípravků. Podrobnější výzkumy ohledně efektů „předmlazovacích“ kúr ještě nejsou k dispozici. Přemíra informací může v lidech z generace, která se ve světě teprve rozkoukává, vzbuzovat zmatek a úzkost.

„Jsme mladí na to, abychom si dělali takové starosti kvůli stárnutí,“ říká influencerka Emma Brooksová.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Účast v Miss 2005? Chtěla jsem auto a nenáviděla Královou, říká Hanychová

23. dubna 2024

Agáta Hanychová (38) zavzpomínala pro iDNES.cz na účast v Miss České republiky 2005, kde skončila...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

29. dubna 2024

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Mám kapacitu na to být mrcha, říká Courtney Love a kritizuje kolegyně

30. dubna 2024  9:40

Courtney Love, rodným jménem Courtney Michelle Harrison, je americká rocková muzikantka a herečka....

Padesátka mě děsí, musím proto žít každý den naplno, říká Petr Svěcený

30. dubna 2024

Moderátor a komentátor Petr Svěcený (49) a produkční Kristýna Svěcená (44) v rozhovoru pro Magazín...

Trautenberk, Anče, Kuba, hajnej. Krkonošské pohádky slaví padesátiny

30. dubna 2024

Krkonošské pohádky jsou nesmrtelné pohádkové příběhy pro všechny generace. Jak už to tak bývá, jen...

Policie propustila Gérarda Depardieua. Čelí obviněním ze sexuálního napadení

29. dubna 2024  11:55,  aktualizováno  19:06

Francouzský herec Depardieu byl po výslechu propuštěn z policejní vazby, v níž byl od dopoledne...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...