Expedice se psím spřežením míří za polární kruh

- Výprava sedmi mužů se psím spřežením vyrazila dnes z Prahy za polární kruh do Finska. Cílem expedice je okolí jezera Inari v severozápadní části Laponska, řekl novinářům kameraman výpravy Zdeněk Klečka. Místo, kde členové expedice přesedlají z automobilů do saní a na běžky, je vzdálené asi 2900 kilometrů, dodal.
"Na saních a na běžkách máme naplánováno 30 až 40 kilometrů denně, vše bude záležet na počasí," uvedl Klečka. Výprava má být ve Finsku zhruba 25 dní a "jet se psy, kam až to půjde".
Expedici vedle sedmi mužů tvoří 19 psů, kteří potáhnou troje saně. "Psi jsou malamuti a husky, jsou na drsné počasí zvyklí. Večer se zahrabou do sněhu a jsou spokojení," řekl Klečka.
V současné době je podle něj u jezera Inari minus 18 stupňů Celsia. "Může být až minus 40 stupňů. Počasí se rychle mění, je tam i veliký vítr," upozornil kameraman.
Výprava se na cestu připravovala zhruba půl roku, účastníci trénovali na Šumavě, v Jeseníkách a v rumunských horách. Expedici zaplatili sponzoři, přispěli i členové výpravy. Návrat do ČR plánují na začátek dubna.

Psí spřežení dorazilo domů