Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Záložáci dorazili do cíle všichni

  10:54
Po dvou dnech putování brdskými lesy dorazili armádní záložáci do cíle ve Strašicích. V sobotu ráno vyšli z pražské Zbraslavi. S plnou polní a zbraněmi pochodovali 102 kilometrů. Nikdo z nich nevzdal. "Výborný pocit. Zvládli jsme to, ale to jsme předpokládali," svěřil se s prvními dojmy Jiří Kunc.

Na sedmdesát dobrovolných záložáků pochodovalo dva dny v rámci taktického cvičení. Nyní odevzdají zbraně a armádními autobusy se vrátí do Prahy.

Ani se stovkou kilometrů v nohou ale na dlouhý odpočinek nepomýšlejí. "Žádná rehabilitace. Kolega Sláva otevírá v pět výstavu a já mám ve čtyři odpoledne obchodní schůzku. Musím pracovat," vysvětlil Kunc.

Snili o čerstvých houskách
Pro výpravu byly zřejmě nejtěžší poslední kilometry. Po krátkém odpočinku u hradu Valdek záložáci vyrazili kolem třetí hodiny v noci.

"Jediné, co bych si teď přál, je horká vana, čerstvé housky a pořádný hrnek mléka," zasnil se Kunc. Podobná nálada panovala i mezi ostatními.

Nejmladšímu účastníkovi pochodu bylo 20 a nejstaršímu 55 let. Nikdo nevzdal, ačkoliv vojenský lékař nedoporučil při pravidelné prohlídce několika mužům pokračovat.

"Mávli rukou a jdou dál. Někteří mají otlaky, poprvé jsem viděl tahat z paty dvě stříkačky krve," obdivoval kolegy Jiří Kunc.

Lidé vybíhali na náves
Výprava s plnou polní a se zbraněmi poutala pozornost. "Jsou dobří, obdivuju jejich vytrvalost," konstatoval Milan Primský, který sledoval záložáky, když procházeli obcí Chaloupky.

Na brských hřebenech je povzbuzovali turisti. V neděli odpoledne se utábořili poblíž hradu Valdek. "Počasí je velmi špatné. Dost fouká," stačil ohlásit Kunc, než se spojení přerušilo.

Každý muž nesl na zádech zhruba 15 kilogramů výstroje. Základní část vybavení půjčila na cvičení armáda. "Většinu nezbytných doplňků jsme si kupovali sami," podotkl Kunc.

Noc strávili na opuštěné základně
"Zatím to jde. Zrovna jsme předběhli nějaké turisty," telefonoval v sobotu dopoledne Kunc. Trochu udýchaným hlasem dodal, že právě zdolali kopec Cukrák, kde stojí televizní vysílač.

Po červené pak pokračovali směrem k Jílovému. Na odpočinek v tu dobu ještě nepomýšleli: "Odpočívat budeme, až to velitel uzná za vhodné." V sobotu v podvečer měli za sebou asi 40 kilometrů.

"S výstrojí, kterou používají speciální síly, se jde docela dobře. Musím zkrátit hovor, šetřím baterii v telefonu," ukončil Kunc pravidelné hlášení. První noc strávila výprava na opuštěné vojenské základně.

Po několika hodinách pak výprava zamířila k Jincům. Navzdory dešti a rostoucí únavě nikdo nevzdal. "Všechno je v pořádku, jen někteří si museli ošetřit puchýře a otlaky nebo si vzít prášek," hlásil z terénu Kunc.

Inspirací byli elitní výsadkáři
Na cestu vyrazili záložáci v sobotu ze zbraslavského náměstí. Přišly se na ně podívat desítky lidí. Na pochod se vydalo průzkumné družstvo, zabezpečovací skupina a dvě čety.

Téměř 70 mužů v maskovacích uniformách přišel na náměstí pozdravit i náčelník generálního štábu Pavel Štefka. "Věřím, že úkol splníte a dojdete do cíle v co největším počtu," prohlásil.

Cvičení má prověřit fyzické schopnosti a především psychickou odolnost záložníků, se kterými armáda počítá v rámci své reformy.

Muži se inspirovali nedávným cvičením chrudimských výsadkářů, kteří v srpnu pochodovali z jižních Čech na svou domovskou základnu. Ze 140 vojáků došlo do cíle jen šedesát. Proto dostaly manévry záložáků jméno Zdvižená rukavice.

Armáda chce 4 tisíce záložáků
Armáda plánuje, že do roku 2008 získá do aktivních záloh 3700 mužů a žen. Měli by působit převážně u krajských velitelství. Podle plánů ministerstva tak bude mít každý ze 14 krajů k dispozici rotu o síle přibližně 150 záložáků.

Aktivní záložníci budou nasazováni hlavně při řešení nevojenských krizových situací, například při povodních nebo ostraze důležitých objektů.

Armádě se zatím upsaly tři stovky lidí na dva až pět let. Generální štáb eviduje dalších tisíc žádostí. Za svou dobrovolnou službu má záložník nárok na odměnu 500 korun měsíčně. V době cvičení pak na dvojnásobek.

natoaktual.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO

Čas na dýmku záložáků před startem stokilometrového přesunu pěší roty Aktivních záloh dobrovolných v rámci cvičení Zdvižená rukavice. Vojáci se vydali na dvoudenní cestu z Prahy - Zbraslavi (1. listopadu 2003).

Na sedmdesát vojáků v záloze dorazilo po dvoudenním pochodu do Strašic. S plnou polní ušli 102 kilometry, nikdo nevzdal. (3. listopadu 2003)

Na sedmdesát vojáků v záloze dorazilo po dvoudenním pochodu do Strašic. S plnou polní ušli 102 kilometry, nikdo nevzdal. (3. listopadu 2003)

Na sedmdesát vojáků v záloze dorazilo po dvoudenním pochodu do Strašic. S plnou polní ušli 102 kilometry, nikdo nevzdal. (3. listopadu 2003)

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....