Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lukašenko straší vpádem vojsk NATO. Bělorusko spouští velké manévry

  19:55
Běloruská armáda spouští rozsáhlé vojenské cvičení v oblasti Grodno poblíž hranic s Polskem a Litvou. Má prověřit posílení obrany západní hranice. Běloruský prezident Lukašenko tvrdí, že je vzhledem k situaci v zemi kvůli výsledkům voleb znepokojen cvičeními a posilováním vojenské přítomnosti NATO v Pobaltí a Polsku. Západ to ale vnímá jako možnou záminku pro ruský zásah.

Běloruské speciální síly během přehlídky v Minsku | foto: mil.ru

Už týden trvající vlna masivních protestů v Bělorusku proti výsledkům tamějších prezidentských voleb nabírá na intenzitě. Ve volbách podle oficiálních výsledků obhájil už pošesté svůj mandát stávající prezident Alexander Lukašenko. Podle opozice však bylo hlasování zfalšované.

Lukašenko tvrdí, že protesty proti jeho režimu jsou řízené zvenčí, například z Polska, Nizozemska, Ukrajiny nebo i Česka. A v této souvislosti opakovaně uvedl, že je znepokojen vojenskými cvičeními sil NATO v Litvě a v Polsku a že na něj pohlíží jako na zbrojení.

„Tanky a letadla jsou 15 minut letu od našich hranic,“ citovaly Lukašenka agentury. Naposledy v neděli běloruský prezident prohlásil, že Severoatlantická aliance na „západní hranici Běloruska shromažďuje síly“.

Běloruské ministerstvo obrany také oznámilo, že od pondělí spouští v oblasti Grodne poblíž hranic s Polskem a Litvou rozsáhlé čtyřdenní manévry, do kterých se mají zapojit raketové prapory, dělostřelectvo i protivzdušná obrana.

„Skupiny protiletadlových raketových pluků se přesunuly do určených oblastí a převzaly bojovou povinnost protivzdušné obrany jako součást ochrany státní hranice Běloruské republiky ve vzdušném prostoru,“ uvedlo v oficiální zprávě ministerstvo obrany.

Do cvičení se má zapojit i 103. běloruská výsadková brigáda, která má společně s pohraniční službou posílit určité úseky státní hranice. Součástí manévrů pak mají být ostré tankové střelby.

Severoatlantická aliance jakékoliv spojení se situací v Bělorusku a cvičeními v Pobaltí a v Polsku rezolutně odmítla. „V oblasti nedochází ke koncentraci sil NATO. Nadnárodní přítomnost NATO ve východní části Aliance není hrozbou pro žádnou zemi. Je přísně defenzivní, přiměřená a navržená tak, aby konfliktu zabránila,“ uvedla mluvčí Aliance Oana Lungescu.

Posílenou vojenskou přítomnost v Pobaltí i Polsku spojenci zavedli po ruské anexi Krymu v roce 2014 kvůli obavám některých zemí na takzvaném východním křídle z případných podobných ruských akcí jako na východě Ukrajiny.

Spojenci ale situaci pozorně sledují. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga musí běloruský režim „respektovat základní svobody, včetně svobody slova a práva na pokojný protest“.

Stoltenberg později v pondělí večer uvedl, že , že Aliance zůstává k situaci v Bělorusku ostražitá a je připravena chránit své spojence, aniž by ale představovala hrozbu pro Minsk.

„NATO nepředstavuje hrozbu pro Bělorusko a v regionu neshromažďuje žádnou armádu. Zůstáváme ostražití, přísně defenzivní, a jsme připraveni odradit od jakékoliv agrese vůči spojencům NATO,“ prohlásil.

Hledá záminku, tvrdí Vilnius

Lukašenkova prohlášení o hromadění sil NATO u běloruských hranic považují představitelé okolních zemí spíše za záminku pro „vojenskou pomoc“ Ruska pro nastolení pořádku v zemi, jejíž příslib Lukašenko dostal minulý týden od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Putin slíbil Bělorusku vojenskou pomoc, u hranic s Polskem bude cvičení

„Je to lež. Vypadá to, že se (Lukašenko) zoufale snaží prokázat oprávněnost výzvy k ruské pomoci a zcela zničit nezávislost země,“ uvedl například litevský ministr zahraničí Linus Linkevičius.

Podle litevského ministra obrany Raimundase Karoblise je krize v Bělorusku politická a jakákoli prohlášení běloruských orgánů o zahraničních zásazích nebo hrozbách nejsou ničím jiným než „pokusem najít někoho, koho by mohly obvinit a ospravedlnit své činy“.

Připomněl, že mezinárodní cvičení probíhají na území Litvy už roky. „Letos se také konají v běžném rutinním režimu,“ konstatoval s tím, že jejich účelem je odstrašení a obrana. „Litva nepředstavuje pro Bělorusko žádnou vojenskou hrozbu,“ dodal.

Situaci bedlivě sleduje také Polsko. „Ani Polsko, ani další země západní Evropy se nenechají chytit do intrik, které se Lukašenko pokouší spřádat,“ citovala náměstka polského ministra obrany Wojciecha Skurkiewicze agentura Reuters.

Záběry ukazují ruské konvoje

Naopak na ruských sociálních sítích se začaly v neděli objevovat desítky videí a fotografií malých konvojů nákladních automobilů bez registračních značek mířících k hranici s Běloruskem. Například server Fontanka informoval o takovém přesunu asi 30 vozidel na trase Petrohrad - Pskov s tím, že vozidla neodpovídají běžně používané technice jednotek ruského Západního vojenského okruhu.

Server Meduza zase poukázal s odkazem na záběry čtenářů na pohyb vozidel podél dálnice M1 k Bělorusku a podobné záběry zveřejnil také na Twitteru novinář Vasily Maksimov. Souřadnice u videa ukazují, že jde o křižovatku jižně od Smolenska - asi 80 kilometrů od hranice s Běloruskem.

K situaci v Bělorusku a možnému zásahu Ruska se vyjádřila řada politiků na Západě včetně Česka.

„V Bělorusku se nesmí stát to, co u nás v roce 1968. Evropská unie musí být akční. Musí Bělorusy povzbudit, aby se nebáli realizovat sametovou revoluci model listopad 1989,“ prohlásil například premiér Andrej Babiš.

„Vzhledem k tomu, co řeší Lukašenko s Putinem, je třeba dát Kremlu neprodleně najevo, že zasahování do vývoje v Bělorusku bude mít mimořádné důsledky pro samotné Rusko, bezprostředně i dlouhodobě, jako měl rok 1968. Lukašenko již není zvolený prezident!“ uvedl bezpečnostní expert Ivan Gabal.

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová vzkázala, že její úřad je solidární s těmi, kdo pokojně hájí svobodu a požadují svobodné, spravedlivé a demokratické volby v Bělorusku. „Násilí musí být nahrazeno smysluplným dialogem, otevřeností a usmířením,“ dodala.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...