Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Americký zpravodajský web Politico koupí za jednu miliardu dolarů Němci

  16:59
Německé vydavatelství Axel Springer koupí americkou společnost Politico, která provozuje stejnojmenný zpravodajský web. Cenu německý podnik ve čtvrtek neuvedl. Zdroje zahraničních médií diskutují o částce 630 milionů eur až jedné miliardy dolarů (21,7 miliardy korun).
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Axel Springer získá také zbylý poloviční podíl ve společném podniku Politico Europe. Transakce by měla být uzavřena do konce letošního roku. Německý podnik si nákupem rozšíří portfolio, do kterého spadají on-line mediální společnosti Insider či Morning Brew.

Společný podnik Politico Europe vznikl v roce 2014, od roku 2019 je v zisku. Zakladatel společnosti Politico Robert Allbritton si udrží svou roli jak ve společnosti Politico, tak v sesterské firmě Protocol, která pokrývá dění v odvětví technologií.

Ve dvojici zpravodajských společností si zachovají vedoucí pozice také editoři. Politico bude fungovat nezávisle na dalších značkách, které spadají pod Axel Springer.

Největší digitální vydavatelství v Evropě

Axel Springer SE je německé digitální vydavatelství, největší v Evropě. Vlastní řadu mediálních značek, jako je Bild, Die Welt a Fakt. Aktivity má ve 40 zemích světa a zaměstnává více než 16 tisíc lidí. Sídlo má v Berlíně.

Společnost založil v roce 1947 německý vydavatel Axel Springer (1912-1985). Vlajkovou lodí firmy se stal v roce 1952 deník Bild, první bulvární a nejprodávanější list v Německu. Od dalších novin (například Die Welt) a časopisů se firma rozrostla v kolos s širokým záběrem i v oblasti rozhlasu, televize a elektronických médií.

Facebook se dohodl s německým vydavatelstvím Axel Springer na sdílení zpráv

Do portfolia vydavatelství patří například respektovaný fotbalový server Transfermarkt, investigativní server The Insider, zpravodajská stanice Welt, dříve známá jako N24, nebo německá verze časopisu Rolling Stone. Letos deník Bild zprovoznil vlastní televizní stanici.

Od roku 2019 je největším akcionářem vydavatelství americká investiční společnost KKR. Ta se s dosavadním hlavním akcionářem, vdovou po zakladateli firmy Friede Springerovou, a s generálním ředitelem Mathiasem Döpfnerem dohodla, že učiní nabídku na odkup akcií od menšinových akcionářů.

V roce 2014 vznikl server Politico Europe, který je společným podnikem vydavatelství Axel Springer a americké společnosti Politico. Tržby společnosti Axel Springer v roce 2019 činily 3,1 miliardy eur (asi 80 miliard korun), hrubý provozní zisk EBITDA 630,6 milionu eur.

Letos se vydavatelství Axel Springer rozhodlo přeorganizovat své aktivity ve střední a východní Evropě, které sdílelo se švýcarským koncernem Ringier. Pod názvem Ringier Axel Springer měla společnost zastoupení i v České republice, v dubnu 2014 ji převzala společnost Czech News Center, která je součástí koncernu Czech Media Invest podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

Zpravodajská organizace Politico

Politický server Politico (dříve The Politico) založil v roce 2007 podnikatel a současný šéf společnosti Robert Allbritton, který k sobě přetáhl bývalé novináře listu The Washington Post Johna F. Harrise a Jima VandeHeie. Vlastníkem společnosti je Allbrittonova firma Capitol News Company.

Společnost vznikla jako nezávislá a nestranná zpravodajská organizace a velmi rychle si ve Washingtonu získala respekt. Asi nejznámějším produktem společnosti je politický web Politico, společnost ale provozuje i vlastní televizi, rozhlas a vydává tištěná média.

Firma zaměstnává zhruba 700 lidí. Jestliže v roce 2008 mělo Politico více než tři miliony unikátních návštěv webových stránek měsíčně, nyní je to asi 54 milionů.

V roce 2014 vstoupila společnost i na evropský trh, hlavním materiálem pro začátek provozu Politico Europe se stal v roce 2015 rozhovor s tehdejším předsedou Evropské komise (EK) Jeanem-Claudem Junckerem, který byl na tehdejší poměry velmi otevřený. 

Na bruselské mediální scéně ambiciózní web Politico tehdy nahradil dosavadní respektovaný list European Voice. Americké Politico společně s německým vydavatelstvím Axel Springer převzaly European Voice v prosinci 2014.

Autoři: ,

Drží Putin Orbána „pod krkem“? FSB ví o politicích EU hodně, říká Baar

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....