Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dědovi vzkázal, že se mu vymočí na hrob, řekl svědek k usmrcenému léčiteli

  8:00aktualizováno  16:14
Městský soud v Praze pokračoval ve čtvrtek v projednávání smrti muže, za kterou jsou podle obžaloby odpovědné dvě ženy – kutnohorská zubařka a učitelka v důchodu. Obě vypověděly, že si sám smrt přál a přesvědčil je, že jeho tělo po smrti zmizí.

Podle zubařky Magdaleny Š. ji usmrcený týral. Pokud jim bude prokázána vražda, oběma hrozí až 20 let vězení. Soud zatím dokončil sledování videozáznamu učitelčiny výpovědi na policii a měli by být vyslechnuti svědci.

Dvaatřicetiletá zubařka a pětašedesátiletá důchodkyně podle obžaloby usmrtily zubařčina partnera po půlnoci na 4. října 2022 v bytě starší z žen v pražských Hájích. Podle žen si muž smrt přál.

Proto samozvaný léčitel nejprve dobrovolně spolkl lék se zklidňujícími a hypnotickými účinky, který mu zubařka podala. Ihned poté chtěla zavolat záchrannou službu, v tom jí ale muž i pedagožka zabránili.

Nařídil mi, ať ho zabiju, nešlo odmítnout, slyšel soud obhajobu bizarní vraždy

Zubařka ho poté řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Státní zástupkyně Jana Murínová tvrdí, že na akutní otravu touto látkou muž zemřel. Ženy se druhý den samy přihlásily na policii, protože mužovo tělo nezmizelo.

Při čtvrtečním jednání pokračovalo sledování záznamu policejního výslechu s obžalovanou pedagožkou, který soud nestihl přehrát při dubnovém jednání a soudkyně přečetla ještě následující doplňující výpověď. Starší z obžalovaných uvedla, že se se zavražděným Richardem Š. seznámila, když kvůli rakovině hledala pomoc v alternativní medicíně.

„Seznámila jsem se s ním v jeho bytě v listopadu. Stál, člověka měl před sebou z boku, držel ho v oblasti pupíku a působil na něj energicky. Věděla jsem, že někteří lidé jsou napojení na vyšší síly,“ popsala léčivé schůzky se zavražděným pedagožka.

Poslala mu miliony

Podle ní se sám zavražděný považoval za Ježíše Krista. „l za další bytosti, které tu byly v historii. Z Egypta, Da Vinciho či Putina,“ uvedla na policii.

S léčitelem se spřátelila, měl klíče od jejího bytu a jezdili spolu na různé ozdravné výlety. Sama pedagožka mu pomáhala třeba s rozprášením popelu jeho sestry, která umřela, a pomohla s vyřizováním závěti a všech finančních vyrovnání, včetně likvidace pozůstalosti zemřelé.

Zemřelému Richardu Š. také posílala peníze, přesvědčil ji, že měl na účtě lepší zúročení než na jejím vlastním. „Poslala jsem mu 4,5 milionu a předtím jeden milion korun. Také mě ještě navíc žádal o půjčky,“ řekla při výpovědi pedagožka. Neměla ale žádné právní potvrzení, že peníze na jeho účtě byly její.

Finanční prostředky mu podle ní poskytovali i další členové skupiny kolem léčitele. Uskupení se podle ní po smrti Richarda Š. rozpadne, protože ztratila ústřední postavu. Sama věří, že nikomu jinému ze skupiny zavražděný nabídku zúročení peněz na jeho vlastním účtě neposkytl.

26. dubna 2023

O postupu vraždy prý nevěděla

Ačkoli se zubařkou věděly, že muž byl mrtvý, nebyla schopná jeho úmrtí nahlásit. O postupu usmrcení prý nic nevěděla, Richard Š. a Magdalena Š. se bavili jen mezi sebou.

„Předpokládala jsem, že se jedná o odchod z prostředí, kde je špína a hnus, do jiné reality, rodiny, kde na něj čeká láska. Richard říkal, že musíme počkat, být trpělivé. Prý uvidíme jeho odchod, že ho jeho kolegové, kteří ho každý den regenerují, odvedou a tělo také odejde,“ popsala učitelka.

Učitelce také nebylo divné, že zubařka ulehla vedle mrtvoly muže do postele „Já to brala, že ta ženská byla absolutně vyčerpaná. Kromě toho, co zažívala vedle něj, tak stíhala svou práci a starost o něj. Měla tendenci usínat,“ konstatovala učitelka.

S největší pravděpodobností narážela na zubařčinu výpověď na policii, která byla přečtena při dubnovém jednání. Sama zubařka odmítla před soudem vypovídat. Policii ale řekla, že jí Richard Š. organizoval celý život, neustále ji hlídal a týral. Mimo jiné jí prý odpíral spánek, měl s ní styk bez souhlasu a fyzicky ji trestal. Například tím, že ji ponechal v lese několik hodin nahou v době, kdy měla silnou menstruaci.

„Chtěl uspat, musela jsem to udělat. Otočil do sebe celou krabičku léků, které jsem mu na sebe objednala. Pak už si toho moc nepamatuji, vím, že jsem po znecitlivění míst provedla řezy, pak jsem vedle něj ležela. Druhý den jsem se sama přihlásila na policii,“ řekla zubařka policii.

Děti ze svého života odstřihla

Po pauze začaly výslechy dětí obžalované pedagožky. Zástupci žen požádali o vyloučení veřejnosti z jednací síně, aby potomci ženy nebyli spojováni s případem. Šlo jim hlavně o to, aby nebyly nikde jejich fotky.

Soud ale žádost zamítl. „Neshledali jsme podmínky pro vyloučení veřejnosti, když tu ta výpověď je. Obrazové záznamy tu už byly,“ poznamenala soudkyně Daniela Sarah Sotolářová.

Syn učitelky před soudem poznamenal, že po seznámení s léčitelem si přestali s matkou rozumět, měnila názory a její emoce se často měnily. „Byla úplně jiná, stupňovalo se to. Ještě více se to zhoršilo po rozchodu s přítelem, se kterým byla 12 let. To bylo na přání toho pána z Kutné Hory,“ podotkl syn obžalované.

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Dodal, že se začali odcizovat více a jeho matka začala útočit na rodinu. „Snažila se nás štvát proti sobě, ukazovala na chyby. Snažili jsme hledat řešení, když ale přišlo téma na Kutnou Horu a léčitele, tak jakoby měla na sobě nějaký závoj. Snažili jsme se fungovat kvůli vnoučatům,“ řekl syn Ireny S. u soudu.

Té na začátku jeho výpovědi začaly téci slzy, které se snažila zadržet. Syn dále popsal, že ačkoli měla zázemí u něj doma, trvala na přestěhování. Do nového bytu její rodina ale nesměla. Navíc na něj a jeho sestru uhodila, že si její děti nezaslouží vše, co jim v životě dala.

„To už mi bylo divné. Nedávalo mi to smysl. Se sestrou jsme odsouhlasili návrh na vydědění z dědictví. I tak jsme se snažili najít řešení, ale následně jsem s mamkou vůbec nekomunikoval. Odmítla i pomoc psychologů,“ podotkl v slzách její syn s tím, že se s matkou pořádně viděl až poté, co byla propuštěna z vazby.

U soudu se vyjádřila i její dcera, která potvrdila výpověď svého bratra. Vzpomínala na to, jak se její matka přestala bavit se svými kamarády a postupně se začala měnit. „Byl to hrozný pocit bezmoci, ale nenacházeli jsme cestu jí pomoct,“ řekla v slzách dcera pedagožky.

Její dcera léčitele viděla dvakrát, první setkání si kolem roku 2007 moc nepamatuje. Podruhé v roce 2016 jela za svou matkou do Poděbrad na výlet i se svým synem, už na nádraží na ně čekala i s Richardem Š. „Myslím, že si omrkával okolí lidí ve skupině, jak je odradit. Můj syn se ho bál,“ podotkla.

Další jednání je naplánováno na 15. května. Měli by být vyslechnuti další svědci.

Obhájce chce jinou kvalifikaci

Obžalované s navrženým trestem nesouhlasí a chtěly uzavřít dohody o vině a trestu. To státní zástupkyně odmítla. Obhájce zubařky Martin Bukaj uvedl, že se navíc nepřihlédlo k chování mrtvého, který podle něj ženy zneužíval a psychicky týral.

„Obžalovaná byla naučena plnit pokyny poškozeného. A to i přes to, jak pohrdavě a s nedostatkem empatie se k ní choval. Poškozený obžalovanou ovládal, to vše bylo spouštěčem, který vedl k vyhovění přání poškozeného, tedy aplikaci medikací a následných úkonů vedoucích ke smrti poškozeného,“ uvedl Bukaj.

Ten by chtěl změnit klasifikaci činu z vraždy na zabití, za které by žena mohla dostat až desetiletý trest.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Porota uznala Trumpa vinného z falšování plateb pornoherečce

30. května 2024  23:15,  aktualizováno  23:23

Aktualizujeme Porota v prvním trestní procesu s americkým exprezidentem dospěla k verdiktu. Donalda Trumpa uznala...

USA umožní údery na Rusko, Biden zmírnil zákaz. Vážná věc, varoval Putin

30. května 2024  11:23,  aktualizováno  22:04

Americký prezident Joe Biden částečně zrušil zákaz využití amerických zbraní na ruském území, aby...

Zeman a Paroubek přilákali na předvolební mítink v Teplicích jen asi sto lidí

30. května 2024  15:10,  aktualizováno  21:30

Bývalý prezident Miloš Zeman přijel před volbami do Evropského parlamentu do Teplic na akci dalšího...

Hamás je připraven k úplné dohodě, pokud Izrael ukončí válku v Gaze

30. května 2024  21:23

Hamás sdělil zprostředkovatelům, že je připraven uzavřít úplnou dohodu, pokud Izrael ukončí válku v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...