Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znásilňoval ji otčím, pokusila se zabít. Na pomoc pro dívku se vybraly tři miliony

  14:03
Českem otřásl případ opakovaného znásilnění nezletilé dívky nevlastním otcem z Vyškovska. Původně mu prvoinstanční soud vyměřil tři roky vězení, odvolací senát krajského soudu mu ale trest změnil minulý týden na podmínku. Ačkoli podle soudu se znásilnění na poškozené negativně nepodepsalo, pokusila se o sebevraždu a je v péči psychiatrů. Dárci poslali do sbírky určené na pomoc poškozené za den již tři miliony.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

U sbírky, kterou založila nezisková organizace Pod svícnem, je i příběh dotyčné dívky, která je označená jako Anička. Znásilňování podle ní začalo v roce 2020. Otčím si pořizoval i fotky a video soulože.

Leitgeb, Farnou i Geislerovou pobouřil případ dívky zneužívané otčímem

„Vydíral mě, že pokud s nim nebudu spát, všechno zveřejní. Ty jeho praktiky jsem podstupovala i třikrát denně. Po nějaké době, nevím po jaké, jsem prostě přestala odporovat, věděla jsem, co se stane když nebudu po vůli. A tak jsem rezignovaně na styk přistupovala… Chtěl to všude, kde ho zrovna napadlo. Doma. V lese. Na poli. Kdekoliv v autě,“ popisuje poškozená.

Podle soudu ji muž nejméně od začátku roku 2020 do června 2022 až pětkrát týdně nutil k souložím a orálnímu sexu, a to v rodinném domě na Vyškovsku i v lese, kde spolu pracovali.

Činil tak v době, kdy byla nezletilá, i po jejích osmnáctých narozeninách. Obžalovaný obměkčil soudce mimo jiné tvrzením, že se musí postarat o rodinu, přestože jako lesní dělník čelí několika exekucím.

Podmínka za opakované znásilnění dívky pobouřila. Prověřuje ji ministerstvo

Dívka o činu nakonec řekla třídní učitelce poté, co na ni otčím před školou křičel, že všem řekne o jejím sexuálním životě. Anička se začala sebepoškozovat a několikrát se pokusila o sebevraždu. Další pokus přišel právě po rozsudku.

„Bylo mně z toho špatně. Přála bych soudnímu znalci, aby jen z poloviny zažíval to, co já,“ uvedla pro server Seznam Zprávy. „Teď jsem hospitalizovaná potřetí. Sebepoškozování trvá pořád. Žiju v tom, že to je moje vina, nenávidím se a byla bych spokojenější, kdybych nebyla,“ dodává.

Přes tři miliony na pomoc

Skrze sbírku na platformě Donio se za jeden den vybralo přes 3 miliony korun. Sama Anička přes Pod Svícnem dárcům vzkázala, že si pomoci moc váží a věří, že díky sbírce bude moci začít nový život. Prostředky půjdou také na psychologickou pomoc a bydlení. „Ideálně někde daleko od této rodiny, aby začala život nanovo,“ řekla iDNES.cz poslankyně a spoluzakladatelka neziskové organizace Pod Svícnem Barbora Urbanová.

Dodala, že jsou s dívkou ve spojení. „Myslím, že po sbírce je jí výrazně lépe. Případ není úplně uzavřený. Dostala náhradu újmy 300 tisíc korun, judikáty ale říkají, že by měla být minimálně 500 tisíc. Tato věc by se dala napadnout, byť jí to zřejmě nepomůže, protože víme, že pán je v exekucích, ale spravedlnosti by mělo být učiněno zadost,“ podotkla.

Kritickou částí rozsudku byl znalecký posudek, který říká, že je poškozená v pořádku a znásilňování otčímem na ni nemělo negativní dopad. K tomu přihlédl soud, proto trest snížil. Podle advokátka Martiny Houžvové, která se specializuje na sexuální trestné činy, jsou pro soudy znalecké posudky silným důkazem.

„Jsou to jediné, co mohou soudy vnímat objektivně. Mají výpověď poškozené, pachatele, nějakých svědků, všichni mají ke všem nějaké vztahy. Znalec pro soudy ten, kdo nemá k ničemu a ještě navíc je to odborník psychiatrie, lékař. Má razítko a na to soudy slyší,“ poznamenala Houžvová.

Dopady se mohou projevit i po letech

Urbanová i Houžvová se s rozsudkem neseznámily, protože soud zatím nevyhotovil jeho písemné odůvodnění. To se také nejprve musí doručit účastníkům trestního řízení. „Jakmile soud prvního stupně doručí rozsudek účastníkům, krajský soud zveřejní na svých internetových stránkách doprovodné tiskové prohlášení,“ sdělila tisková mluvčí brněnského Krajského soudu Klára Belková.

Podle psycholožky Hany Vidlák Kanisové z neziskové organizace Persefona, která s oběťmi sexuálního násilí pracuje, se dá očekávat, že podobný čin na oběti následky zanechá. Jde například o noční můry, pocity viny a studu, posttraumatickou stresovou poruchu či vyhýbavost ve vztazích.

Citlivější soudce. Sexuální trestné činy mají řešit nové specializované senáty

„U spousty potíží se opravdu dá očekávat, že se můžou objevit až s nějakým odstupem buď od činu samotného, nebo od jeho uzavření. Některé můžou pak souviset s konkrétními spouštěči, například když si člověk, který si něčím takovým prošel, pořídí vlastní děti a podobně,“ podotkla Vidlák Kanisová.

Podobný rozsudek podle psycholožky může pro oběť být ránou pod pás, že se za ni soud nepostavil a nikdo nechápe vážnost situace. „V souvislosti s tím se může zlobit, plakat, může propadnout pocitu bezmoci, může to prohloubit pocity vyloučenosti ze společnosti, může to další oběti odradit od toho svou situaci řešit touhle cestou a tak dále. Nemůžeme se pak divit, že to oběti znásilnění nebo zneužívání nechtějí hlásit,“ poznamenala psycholožka.

Urbanová uvedla, že trauma ze znásilnění se může projevit i po letech. „Rozsudek je další bagatelizace podobných případů. Systém neustále ukazuje, že znásilnění není dostatečně vážná věc, a proto je běžným trestem podmínka,“ řekla Urbanová.

Poslankyně Urbanová se kvůli případu obrátila už v úterý na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Jeho resort rozsudek prověří. „Jakmile ministerstvo spravedlnosti obdrží spis, o nějž již požádalo, budu se zabývat otázkou, zda byl před soudem porušen zákon. Jen pokud byl porušen zákon, mohu podat k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona,“ uvedl na sociální síti X Blažek.

S citlivějším přístupem k podobným případům by podle poslankyně mohly pomoci specializované soudní senáty zaměřené na sexuální delikty. Dále by pak mohla přispět i redefinice znásilnění, kterou již schválila vláda. Novela je postavená na zásadě, že „ne znamená ne“. Trestný čin znásilnění bude nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky ministerstvo vyčlenilo do samostatného nového trestného činu sexuální útok.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...