K*nda, blboun nejapný a popelníček. Připomeňte si Zemanovy nejvýbušnější hlášky

  • 63
K Miloši Zemanovi neodmyslitelně patří kontroverzní bonmoty. Příznivci se jimi bavili, odpůrce rozčilovaly. Pamatujete si na jeho slova o abstinentech, „běsnící pražské lumpenkavárně“, umělcích nebo blbounu nejapném? Podívejte se na přehled nejkontroverznějších výroků odcházejícího prezidenta. Který z jeho bonmotů je nejznámější? Hlasujte v anketě na konci článku.
Exprezident Miloš Zeman

K*nda sem, k*nda tam

Miloš Zeman se nikdy neostýchal použít sprostá slova. V rozhovoru s šéfredaktorem Radiožurnálu Janem Pokorným jich směrem k protestní ruské skupině Pussy Riot pronesl hned několik.

V rozhovoru rozporoval, že by členky skupiny patřily mezi politické vězně. „Je to pornografická skupinka, která je minimálně vina výtržnictvím v pravoslavném chrámu,“ řekl o skupině. „Víte, co je to v angličtině ‚pasy‘?“ ptá se moderátora a obratem ho poučuje, že pussy je „k*nda“.

„Takže s prominutím v textech této skupiny je k*nda sem, k*nda tam. Opravdu dokonalý případ politického vězně jako vyšitej,“ řekl Zeman.

„Nebudu se zastávat, teď jsem chtěl říci ku*ev, ale já nejsem Schwarzenberg, který používá těchto výrazů, ale poněkud deviantních dam, které dělají randál v pravoslavném chrámu a které se pak označují za politické vězeňkyně,“ dodal prezident.

Miloš Zeman

Blboun nejapný

Nevraživost a poznámky vůči novinářům provází celou Zemanovu politickou kariéru. Oblíbeným tématem pro něj vždy byly výpady vůči jejich inteligenci. Jeden si Zeman neodpustil ani v roce 2018 v projevu k českým velvyslancům.

„Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ prohlásil.

Brzy se zjistilo, že si prezident domovinu nelétavého ptáka popletl. Blboun nejapný nežil na Madagaskaru, ale na Mauriciu. Podle výzkumů nebyl nijak hloupý, osudnými se mu však stala mírumilovná povaha a nedostatek zkušeností s nepřáteli.

Zemanův výrok na Twitteru komentoval předseda STAN Vít Rakušan. „Plete Madagaskar s Mauriciem, do toho něco mumlá o vyhubení novinářů... stáří umí být fakt kruté. To jeho i k nám,“ napsal.

Prezident republiky Miloš Zeman společně s manželkou Ivanou Zemanovou odvolil...

Hladoví umělci

Jednou z nejpostiženějších skupin byli během covidové pandemie umělci. Kvůli zakázaným kulturním akcím přišli o veškeré příjmy. Miloš Zeman však vůči nim příliš soucitu neprojevil.

V rozhovoru pro MF DNES se nechal slyšet, že „umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví.“

Zemanův „drsný bonmot“ vyvolal mezi uměleckou komunitou pobouření. „Na jednu stranu je mi smutno. Na druhou stranu jsem vším tím motivován nemlčet, být hrdým blbečkem schopným se postarat nejen o sebe, ale i o ostatní,“ reagoval divadelník Rostislav Novák.

Zpěvák, skladatel a producent Jiří Burian prohlásil: „Mě vlastně vůbec nezajímá, co Miloš Zeman kde řekl. Je to nemocný dědula, rozhodně to není můj prezident... Doufám, že tohle peklo brzy skončí,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman se spojil s vojáky Armády ČR v zahraničních misích. (13....

Vláda z*urvila zákon

Miloš Zeman se ke krokům různých českých vlád vyjadřoval pravidelně. „Musím kritizovat vládu, protože podlehla panu Kalouskovi a z*urvila služební zákon z původní italské podoby (…). Kdyby vláda vydržela tři týdny a sledovala rozpad TOP 09 v přímém přenosu, pak by panu Kalouskovi nepodlehla a služební zákon by byl skutečně odpolitizovaný,“ řekl Miloš Zeman v roce 2014 v Hovorech z Lán.

V rozhovoru také uvedl, že kvůli spornému paragrafu podá stížnost k Ústavnímu soudu. „Původně jsem se domníval, že budu ochoten jít na kompromis na zničení budižkničemů, kteří se jmenují političtí náměstci,“ narážel na paragraf služebního zákona.

Služební zákon vláda zkur..la, řekl Zeman. Stížnost soudu určitě podá

Sporný paragraf tvrdí, že „pracovní místo náměstka člena vlády není v organizačním uspořádání správního úřadu stupněm řízení“. Zavádí současně pravidlo, že člen vlády může mít nejvýše dva takové náměstky.

Na Zemanovu kritiku reagoval na Twitteru předseda lidovců Marian Jurečka. „Prezident teď národu sděluje, že tato vláda z*urvila zákon o státní službě... Neskutečně ubohé. To je slovník prezidenta?“ napsal.

Ještě v sobotu, po zvolení prezidentem České republiky, šel Miloš Zeman na...

Kde máme popelníček?

Vděčným materiálem internetových vtipálků se stalo video ze Zemanovy návštěvy České televize. Tehdy čerstvě zvolený prezident se nejprve procházel po chodbě budovy s ředitelem ČT Petrem Dvořákem, načež přehlédl schod a upadl.

„Kdybyste mi dali informaci o tom, že je tam schod, což jste mi nedali, tak bych málem, ale málem neupadl. Naštěstí jsem se zachránil sám. Děkuji všem, co jste mi nepomohli,“ kritizoval tehdy Zeman svou ochranku.

„Kde máme popelníček?“ Z ČT uniklo video s pádem budoucího prezidenta

Zeman se přirovnával ke kubánskému diktátorovi Fidelu Castrovi, který během své kariéry také spadl. „Na rozdíl ode mě se položil, já se nepoložil,“ chválil si.

Když se posadil do křesla, pronesl dnes již zlidovělou větu: „Takže pane řediteli, kde máme popelníček?“ Petr Dvořák mu na to odpověděl, že už pro něj poslal.

Miloš Zeman obležený novináři, které později coby prezident neměl příliš v...

Pozvěte hyeny

Před začátkem jmenování Petra Arenbergera novým ministrem zdravotnictví dal prezident Zeman pokyn, že může ceremoniál začít, slovy: „Pozvěte hyeny.“

Novináři totiž do sálu mohli vstoupit až ve chvíli, kdy hlava státu seděla a vše bylo nachystáno. Zemanův výrok o hyenách zachytila televize Nova, kdy její kamera byla nasměrována před zahájením ceremonie ke stropu, ale neměla vypnutý mikrofon.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil označil Zemanova slova za projev nejhlubšího úpadku. „Zkusme porazit tu nectnost,“ řekl.

Zeman však označil novináře hyenami opakovaně. Například na tiskové konferenci s tehdejším prezidentem Václavem Havlem v roce 1999 řekl: „Dospěl jsem k názoru, že novináři jsou hyeny a je zapotřebí je zničit ohněm a mečem.“

Prezidentští kandidáti Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman během televizní debaty...

Pražská kavárna

Označení „pražská kavárna“ si oblíbil jak Miloš Zeman, tak jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Pražská kavárna, což je takové společenství sebe se utvrzujících lidí, kteří v životě příliš mnoho nedokázali, teď asi, pokud nebude chtít pět let fňukat, že neprošel její kandidát, bude muset zavřít ústa. Zdůrazňuji, zavřít ústa,“ řekl po vítězství v první volbě Václavu Klausovi.

Zeman varoval před primitivními hlupáky, špionománií a „lepšolidmi“

Kdo je vůbec členem pražská kavárny? Definic je několik. Nadprůměrně bohatí lidé, pravičáci, intelektuálové, lidé, kteří ve volbách v roce 2013 volili Karla Schwarzenberga a uctívají „pravdoláskařský“ odkaz Václava Havla. Pro Miloše Zemana jsou to lidé, kteří ho nevolili, odpůrci, proti kterým se rád vymezoval.

Známý výraz však čas od času obměnil, například po čase v Hovorech z Lán mluvil o „běsnící pražské lumpenkavárně“. Ve vánočním projevu v roce 2018 zase kritizoval „lepšolidi“. „Ignorujte radílky, kteří sami nedokázali nic,“ doporučil občanům.

Prezident Miloš Zeman v partii televizí Prima a CNN Prima News

Trans lidé jsou mi odporní

Jeden z novějších kontroverzích výroků Zemana směroval vůči transgender lidem, tedy lidem, kteří se neztotožňují s pohlavní identitou při narození. „Tihleti transgender jsou mi bytostně odporní,“ řekl na jejich adresu v roce 2021 na CNN Prima News.

Proti výroku se ohradili LGBT+ lidé i organizace, které jim pomáhají. Podle mluvčího Prague Pride Daniela Zikmunda v takových momentech zaznamenávají vyšší nárůst případů, kdy se na online poradnu sbarvouven.cz obrací lidé se sebevražednými myšlenkami.

Zeman předvedl nenávist, která motivuje některé i k sebevraždě, míní LGBT

„Miloš Zeman dal ve svém projevu celému světu najevo, že je podle něj v pořádku nenávidět určitou skupinu lidí na základě genderové identity,“ uvedl Viktor Heumann za organizaci Trans*parent.

V roce 2022 řekl, že by vetoval zákon, který by umožnil uzavírat manželství lidem stejného pohlaví. Naopak by podpořil ústavní novelu, která by definovala manželství jako svazek muže a ženy.

Prezident Miloš Zeman Pražském hradě předal plakety vinařům, kteří uspěli v...

Smrt abstinentům a vegetariánům

Během oceňování vinařů v soutěži Salon vín byl Miloš Zeman v dobré náladě. „Smrt abstinentům a vegetariánům,“ prohlásil při přípitku se zástupci vítězných vinařství.

Při společném fotografování také prohlásil: „Víno je nejkrásnější nápoj a člověk, který nikdy nenavštívil vinný sklípek a neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem.“

Zeman slovy smrt abstinentům a vegetariánům mířil na Hitlera, říká Hrad

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček později vysvětloval, že prezident měl v tu chvíli na mysli jednoho masového vraha, který byl zapřísáhlým vegetariánem, abstinentem a nekuřákem.

Zeman různé verze bonmotu, kde naráží na Adolfa Hitlera a to, že nepil alkohol a podle něj byl i vegetarián, použil víckrát. „Pokud jde o alkohol, dám vám konkrétní příklad. Adolf Hitler byl vegetarián, abstinent a nekuřák, prohrál druhou světovou válku. Winston Churchill na rozdíl ode mě vypil denně jednu lahev whisky, tři lahve šampaňského a vykouřil osm doutníků a vyhrál druhou světovou válku,“ prohlásil v Hydeparku v České televizi.

Prezident Miloš Zeman

Neschopní ať zkrachují

V rozhovoru pro MF DNES se prezident vyjadřoval ke covidové pandemii, která tehdy byla v plné síle. Intenzivně se řešila pomoc podnikatelům a vypínání ekonomiky.

Na dotaz, jak vidí vývoj české ekonomiky v příštím roce, Zeman odpověděl: „Nechci být cynik, ale někdy natahují ruku i podniky, které by za normálních okolností zkrachovaly, i kdyby tady žádný koronavirus nebyl. Čili jsem zastáncem toho, čemu se říká COVID III. To znamená dlouhodobé, státem garantované úvěry s nízkou úrokovou sazbou a odloženou dobou splatnosti. A když podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, nu, tak se pročistí trh. Protože jejich firma, když tuto pomoc nedokázala využít, je zřejmě neschopná, nebo jsou přesněji řečeno neschopní ti podnikatelé,“ odpověděl.

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

Za výroky v tomto duchu už Zemana dříve kritizovali lidé na sociálních sítích. Prezident je v rozhovoru nazval „internetovými blbečky“, jejichž názoru si může vážit jenom další blbeček.

Prezident Miloš Zeman během své návštěvy Olomouckého kraje zavítal i do...

Romové za komunismu netrpěli

Prezident Miloš Zeman v roce 2018 při návštěvě v Olomouckém kraji uvedl, že nezaměstnaní v jedné z navštívených obcí jsou právě Romové. „Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ prohlásil Zeman v Kojetíně.

„Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ dodal prezident.

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) Zemanova slova označilo za rasistická.

V reakci na jeho slova zaslalo na tisíc Romů a Romek snímky, které je zachycují při práci. Prezident však svůj výrok ani po kritice nezmírnil.

„Na základě mých návštěv v takzvaných vyloučených lokalitách a řadě dalších měst a oblastí jsem dospěl k názoru, který mi sdělovali starostové a další komunální představitelé, že devadesát procent Romů v těchto oblastech nepracuje,“ řekl později.

„Jsem tedy rád, že jsem dostal fotografie oněch deseti procent, a děkuji za ně,“ dodal.

Miloš Zeman v roce 2017 s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Politika se zbavíte kalašnikovem

Drsný bonmot Zeman vypustil tři roky po svém prvním zvolení. Když se ho při mítinku na jižní Moravě jeden z občanů zeptal, jak by se šlo zbavit premiéra Bohuslava Sobotky. Odpověděl: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov.“

Na výrok reagoval kriticky jak tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, tak ostatní politici napříč politickými stranami. Označovali ho za nepřijatelný, nevhodný nebo nechutný.

„Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele. Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat,“ uvedl Sobotka.

Šašci, reagoval Zeman na politiky, kteří ho kritizovali za kalašnikov

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček uvedl, že šlo o „nadsázku“. Sám prezident označil politiky, kteří ho za výrok kritizovali, za „šašky“.

Který ze Zemanových bonmotů považujete za nejznámější?

celkem hlasů: 702
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 8. března 2023. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video