Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plat, přesčasy, rodičovská. Pandemie jen zvýraznila problémy zdravotnic

České zdravotnictví nyní řeší palčivý nedostatek sester. Problémy, které pandemie zvýraznila, jsou však strukturální a dlouhodobé. Přes nerovné zastoupení mužů ve vedoucích funkcích, nedostatek jeslí a školek nebo nedostatku polovičních úvazků. Inovace, které by situaci do budoucna mohly změnit, však stále naráží na stejné předsudky a stereotypy.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr TopičMAFRA

Přestože většinu personálu ve zdravotnictví tvoří ženy, většinu vedoucích pozic zastávají muži. Například z 52 ředitelů nemocnic jsou ženy jen dvě. Stejně tak ve vědecké radě ministerstva zdravotnictví, kterou si nyní vybral ministr Jan Blatný, jsou ze 30 odborníků jen tři ženy.

Podle Fóra 50 %, které se zabývá rovností žen a mužů, není překvapivé, že zdravotnictví kopíruje různé genderové asymetrie a stereotypy, které jsou charakteristické pro celou českou společnost. Tyto nerovnosti jsou pak během pandemie ještě palčivější.

Muži zastávají vedoucí pozice, přestože zdravotnictví je dlouhodobě feminizovaný obor. Poslední dostupné statistiky portálu Evropa v datech z roku 2019 hovoří o 220 tisících ženách a jen 62 tisících mužích v tomto odvětví.

„Obecně platí, že nevyváženost v týmu neumožňuje vidět problémy z různých úhlů pohledu. Naopak je dokázáno, že smíšené týmy jsou efektivnější a inovativnější,“ podotýká Veronika Šprincová z Fóra 50 %.

Kolektivy mužů se replikují, aspekt žen chybí

Podle socioložky Marie Pospíšilové ze Sociologického ústavu Akademie věd, která se zabývá zdravotnictvím, hrají roli již existující mužské kolektivy a struktury. 

„Ty se, dalo by se říci, replikují. Muži si vybírají osoby podobných charakteristik do významných funkcí, roli hrají kontakty, které muži získávají na neformálních setkáních, kam ženy často kvůli pečovatelským povinnostem nemohou,“ přiblížila. 

Ženy také trpí kvůli mnohdy malé flexibilitě úvazků při návratu, takže často nastupují po rodičovské dovolené na méně náročné pozice či začínají od nuly.

Zkušenost žen = lepší podmínky pro další ženy

Jak Šprincová podotýká, muži a ženy v naší společnosti stále mají odlišnou životní zkušenost zejména z toho důvodu, že na ženách stále z velké části leží odpovědnost za děti a domácnost. „Nedostatek žen ve vedoucích pozicích ve zdravotnictví, a to i s ohledem na jejich zastoupení mezi lékaři a lékařkami, je dlouhodobě neřešený problém,“ uvádí.

Pokud se rodina rozhoduje, kdo zůstane s dětmi doma, když jsou zavřené školy, dá se důraz na důležitější funkci či vyšší příjem. A ten mají muži v Česku průměrně o 20,1 procenta vyšší oproti ženám, čímž se řadíme k nejhorším zemím v Evropské unii. 

„Jsou to tedy muži, kteří budou ve zdravotnictví častěji zůstávat v pracovním procesu. Ženy budou častěji zůstávat doma. A tím se problém dále replikuje,“ uvádí Pospíšilová.

Kdyby byly ve vedení ženy, jejich prožitá zkušenost s péčí o děti, kterou také musely ve svém životě řešit, by jim mohla pomoct také podle lékařky Terezy Rádl, která je sama matkou malých dětí.

„Na druhou stranu já jsem se vždycky setkala se vstřícným přístupem, moji šéfové byli tátové od rodin, kteří si vzpomněli, jaké to bylo mít děti, a vyšli mi vstříc. Ale to už je hodně o pracovišti, které si vybírám,“ popsala s tím, že u ní to fungovalo lépe, než si myslela.

Rodina, nebo pacienti?

Jak však Rádl podotýká, většina absolventů medicíny jsou ženy a průměrný věk prvorodičky je 29 let. „Zdravotnictví do jisté míry stojí na neatestovaných lékařích, kteří jsou ochotni být v práci dlouho a nemají svoje ambulance. A to budou dominantně ženy. Toto bude dobíhat a řešení se bude muset najít,“ míní.

Problémy, které nyní pandemie koronaviru zvýraznila, jsou však dlouhodobé. Například když se zavřel první stupeň základních škol, hrozil podle Pospíšilové českému zdravotnictví a intenzivní péči nedostatek zdravotních sester, jelikož jsou to primárně ony, kdo musí doma pečovat o děti. A nepečují jen o ně - ženy na sebe často berou také péči o nemocné členy domácnosti.

Jak Pospíšilová podotýká, zdravotnická povolání jsou navíc specifická jasným časovým rozvrhem, tedy nutností být na pracovišti v určitý čas, který se mnohdy neslučuje s časem fungování institucí zajišťujících péči. „Mnohdy tak zdravotnice využívají pomoc příbuzných. Jenže obojí se v době pandemie stává problematické,“ uvedla.

Nevyužitý potenciál matek na rodičovské

V matkách na rodičovské dovolené vidí potenciál například spolek Mladých lékařů. 

„V matkách malých dětí je velká pracovní síla, rezerva, která by i nyní za pandemie šla vytěžit, kdyby se jim pro to vytvořily podmínky a splnil specifický požadavek, který tato skupina má,“ popsala Tereza Rádl.

Tyto pracovnice můžou například chodit očkovat. „Když jim pomůže stát nebo veřejnost a přispěje na hlídání dětí, tuhle rezervu může využít,“ míní. 

Pandemie covidu prohloubila nerovnost mezi muži a ženami, tvrdí OSN

Podle Fóra 50 procent stále narážíme na problém feminizovaného zdravotnictví, nedostatku aktivního otcovství a také rozdílu v odměňování žen a mužů.

Nejvyrovnanější jsou počty mezi lékaři a lékařkami, kde ženy tvoří 55 procent a muži 45. Nejvíce žen je však dlouhodobě mezi zdravotními sestrami a porodními asistentkami. Tam mělo Česko v roce 2017 téměř 87 tisíc žen a jen lehce přes 2 tisíce mužů.

Profese sestry je totiž nejvíce spojené s genderovým stereotypem ženy-pečovatelky. S tím souvisí také nízké platové ohodnocení i nižší atraktivita pro muže. Společně s časovou náročností jsou toto největší důvody, proč sestry odchází ze své profese.

Sestry jsou přitom kritickým personálem. Zvlášť se tato skutečnost obnažila během pandemie koronaviru. Sestry nyní shání takřka všechny nemocnice napříč Českou republikou. A jejich nedostatek je i ve světě.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...