ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Spravedlivější odměny i péče. Vláda projedná strategii rovnosti mužů a žen

  • 66
Vláda by v pondělí měla projednat strategii rovnosti mužů a žen do roku 2030. Dokument předkládá návrhy na zlepšení rovnosti odměňování, větší zastoupení žen ve vládě i větší zapojení mužů do péče. V otázce rovnosti Česko značně pokulhává za zbytkem Evropské unie.

Zatímco ostatní evropské země genderovou rovnost podporují, Česko stagnuje. Ukazuje to například v pořadí desátý výsledek Indexu genderové rovnosti. Během desetiletí se Česko propadlo o devět příček na současnou 23. pozici z 28 členských států. 

Muži vládnou, ženy vaří. Česko v genderové rovnosti pokulhává za Evropou

Rovnost pohlaví u nás podle indexu dosahuje 56,2 bodů ze 100. Hůře jsou na tom jen Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a Řecko.

Předložená strategie pro rovnost mužů a žen do roku 2030 vyjmenovává mimo jiné nerovnosti a segregaci na trhu práce, ohrožení žen chudobou či stereotypní rozdělení péče o domácnost. Zmiňuje i sexuální a domácí násilí. 

Strategie se zaměřuje na osm oblastí, a to na práci a péči, rozhodování, bezpečí, zdraví, poznání, společnost, vnější vztahy a instituce. Samotný materiál má 120 stran, doprovází ho pak 90 stran s rozpisem opatření. Autoři dostali 529 připomínek. Vláda dostává dokument bez rozporů.

„Řada těchto nerovností negativně ovlivňuje i životy mužů – jde především o oblast zdraví či genderových stereotypů o rolích mužů,“ stojí ve strategii. Podle ní jsou muži znevýhodňováni třeba při svěřování dětí do péče po rozvodu.

40 procent žen ve Sněmovně? Za 70 let!

Ženám ve Sněmovně a Senátu připadá kolem pětiny křesel. Podle strategie se od roku 1996 do posledních voleb podíl žen ročně v průměru zvedl v dolní komoře o 0,33 procentního bodu a v horní komoře o 0,15 procentního bodu.

Zastoupení 40 procent by tak ženy dosáhly ve Sněmovně za půl století a v Senátu za 70 let, vyplývá ze strategie. Podle ní by do konce příštího roku měly být hotové varianty změny zákonů k vyrovnanému zastoupení v politice.

Politika je pánský klub. Ženy jsou na kandidátkách v menšině, chybí kvóty

Podle Veroniky Šprincové, ředitelky Fóra 50 %, které usiluje o rovné zastoupení žen a mužů v politice, je nejdůležitější, aby si politici a političky uvědomili, že je potřeba o vyrovnané zastoupení žen a mužů usilovat.

Příčin nízkého zastoupení žen v české politice je podle Šprincové více. Zásadní roli sehrává skutečnost, že zde chybí systémový přístup k problému. „České republice je dlouhodobě doporučováno, aby zavedla kvóty na zastoupení žen a mužů na kandidátních listinách, a ačkoli byly dva takové návrhy zpracovány, zatím ani jeden neprošel schvalováním ve vládě,“ uvedla.

„Navíc koronavirová krize jasně ukázala, jak se v naší společnosti stále liší životní zkušenosti mužů a žen. Abychom na tuto krizi mohli správně zareagovat a vyjít z ní bez větších šrámů, je nezbytně nutné, aby byla v rozhodování zohledněna zkušenost obou polovin společnosti,“ popsala.

Zatímco političky se stále setkávají s otázkou, kdo pečuje o jejich děti a domácnost zatímco se věnují politické práci, muži se s podobnými dotazy zpravidla nesetkávají. ‍‍
Navíc se u žen častěji řeší vzhled než jejich politické priority, cíle či konkrétní kroky.
@nadaceosf
#zenyvpolitice #sodvahou

11. prosince 2020 v 10:14, příspěvek archivován: 6. března 2021 v 10:14

Nerovnostem v platech pomůže zveřejnění

Rozdíl mezi mzdami žen a mužů za stejnou práci na stejné pozici je v Česku dlouhodobě jeden z nejvyšších v EU. „Přispívá k tomu několik faktorů: nerovnoměrné zastoupení v jednotlivých sektorech ekonomiky, kdy ženy pracují častěji v hůře hodnocených profesích, netransparentní způsob odměňování v soukromé i státní sféře a dlouhodobá diskriminace žen na trhu práce,“ upozorňuje Akademie věd.

Do deseti let by se podle strategie propad ve výdělcích žen proti mužským kolegům měl snížit z 11 na 6 procent. Ve veřejném sektoru by platový rozdíl měl klesnout z 16 na 10 procent. Do konce příštího roku by měla vzniknout koncepce navýšení platů ve feminizovaných odvětvích, a to hlavně ve školství, zdravotnictví a sociálních službách. 

Pokud se ukáže, že rozdíly platů mužů a žen ve firmách s více než 250 zaměstnanci přesahují neodůvodněně pět procent, organizacím hrozí vnitřní audit. Podle návrhu mají zaměstnavatelé pochybení napravit, jinak riskují pokuty. 

Gender pay gap

  • Gender pay gap (genderová příjmová nerovnost nebo příjmová propast mezi muži a ženami) označuje rozdíl mezi platovým ohodnocením pracujících žen a mužů
  • Rozdíl ve výdělcích žen a mužů činí v České republice 20,1 procent. Průměr EU je přitom o více jak 5 procent nižší. Mezi členskými státy jsme tak na tom hned po Estonsku a Německu nejhůře.
  • Nerovné odměňování má celou řadu příčin. Jeho výši ovlivňuje například vyšší koncentrace žen v hůře placených zaměstnáních (školství, zdravotní a sociální péče), nižší zastoupení žen ve vedoucích pozicích, genderové stereotypy ve vnímání společenské role žen a mužů (žena – pečovatelka, muž – živitel rodiny), nerovnoměrné dělení péče o děti a práce v domácnosti nebo také přímá diskriminace v zaměstnání.

Zdroj: rovnaodmena.cz

Do konce roku 2023 by se také měla uzákonit povinnost zaměstnavatelů zveřejňovat v inzerátech výši základní složky platu. Do zákoníku práce by se měl dostat i zákaz doložek o mlčenlivosti.

„Nerozumím kritice této transparentnosti. Bez dat nám tady vznikne Schrődingerova platová nerovnost: podle odpůrců neexistuje, ale krabici s daty raději neotevřeme,“ uvedla k tomu pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Od poslední strategie se mnoho nezměnilo

Výrazně by mělo přibýt míst ve školkách a dětských skupinách. Mladší školáci by měli mít nárok na místo v družině. Překonávat by se měly stereotypy ve vzdělávání, víc dívek by se mohlo věnovat technice a víc hochů sociálním či pedagogickým oborům.

Počítá se s motivací mužů k zapojení do péče. Víc by jich mělo chodit na rodičovskou a otcovskou dovolenou.

Strategie poukazuje také na to, že se muži dožívají nižšího věku než ženy. Zanedbává se u nich prevence a přehlížejí se příznaky. U žen se zas podle výzkumů přehlíží bolest, zlehčují se diagnózy a ordinují antidepresiva. Nové léky se vyvíjejí hlavně pro muže, píše se ve strategii.

První dokument na podporu rovných šancí přijala v roce 1998 tehdejší vláda. Poslední strategii schválil kabinet v roce 2014. I tento materiál počítal se snížením rozdílů ve výdělcích či se zvýšením zastoupení žen v politice. Opatření se nepřijala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video