Vláda je pro náhradní výživné. Má pomoci matkám samoživitelkám

  • 434
Matky samoživitelky, které marně čekají na peníze od otců na společné děti, mají šanci, že se dočkají větší pomoci od státu. „Na vládě jsme se shodli na tom, že zákon o náhradním výživném je nutnost,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Nyní se o to utká parlament.

Když nebudou na dítě placeny alimenty, bude moci rodič, který peníze na dítě nedostává, podat návrh na exekuci. Pokud běží návrh na exekuci, bude pak moci požádat o náhradní výživné. To se bude vyplácet v soudem stanovené výši, maximálně však tři tisíce korun měsíčně. 

Každé čtyři měsíce bude rodič pobírající náhradní výživné dokládat neplnění povinnosti,“ uvedla Maláčová. Nárok na náhradní výživné bude trvat po dobu dvou let. Úřad práce pak vymáhá na neplatičovi. Náklady pro stát budou 891 milionů korun ročně.

„Cílem je začalo platit, že alimenty se platí,“ odvětila Maláčová na otázku, co se bude dít po dvou letech, kdy rodiči, který nedostává od bývalého partnera alimenty, skončí nárok na náhradní výživné. Podle informací iDNES.cz, se stoupenci zákona pokusí dvouleté omezení ze zákona v parlmentu odstranit.

„Myslím, že to je skvělý úspěch,“ řekl premiér a předseda ANO Andrej Babiš po jednání vlády. „31 procent samoživitelek nedostává alimenty vůbec a ty maminky si to zaslouží,“ prohlásil Babiš.

„My tady řešíme přes sociální dávku to, že je velmi složité se domoci práva,“ řekla už při příchodu na jednání vlády ministryně.

Zálohované výživné slíbila vláda i ve svém programovém prohlášení. „Pro případy, kdy druhý rodič neplatí řádně výživné, prosadíme zákonnou úpravu řešící zálohované výživné, poskytované za jasných podmínek státem,“ shodla se koalice ANO a ČSSD.

„Jsou tam ještě nějaké změny, které byly učiněny na základě jednání v Legislativní radě vlády,“ řekl ale iDNES.cz při příchodu na vládu předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Vypadne z toho povinnost podávat trestní oznámení na toho neplatiče,“ uvedl předseda sociální demokracie.

To nejhorší nás čeká, problém má už třetina z nás, říká svobodná matka

„My jsme původně v návrhu měli minimální výživné, nicméně nakonec jsme se rozhodli a dohodli se s ministerstvem spravedlnosti, že půjdeme přes soudcovské tabulky,“ řekla při příchodu na jednání vlády Maláčová.

Poprvé po zavedení preventivních epidemiologických opatření kvůli koronaviru se ministři a ministryně vrátili ke společnému jednání na Úřadu vlády. Kvůli koronaviru jednali od března formou videokonferencí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video