Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zálohované výživné nepřekročí 3000 korun, vyplácet se bude nejvýše dva roky

  12:34aktualizováno  21:36
Strany vládní koalice se shodly na zálohovaném výživném i na nezdaněném finančním příspěvku, který bude existovat vedle současných stravenek. Naopak na zrušení superhrubé mzdy se ANO a ČSSD ještě neshodly. Podmínkou pro nové zálohované výživné bude podané trestní oznámení na neplacení výživného a návrh na exekuci.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně financí Alena Schillerová | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Stát bude zálohované výživné vyplácet nanejvýš dva roky, a to rodičům, jimž partner neposlal čtyři měsíce celé soudem stanovené výživné. Maximálně ale dostane rodič, kterému partner dluží, 3 000 korun měsíčně. Po jednání špiček koalice to řekla ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. Systém zálohového výživného bude podle premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše stát asi na 434 milionů korun ročně.

Do Sněmovny vláda pošle v souvislosti s výživným dva zákony. Jeden o zálohovaném výživném, druhý o zlepšení vymáhání, který má posílit sankce pro neplatiče. Žádosti o vyplácení zálohovaného výživného budou zpracovávat úřady práce. Na vyřízení budou mít měsíc. Po roce vyplácení dávky stát situaci přezkoumá.

Maláčová návrh celý přepracovala. Podle původního by stát dětem neplatičů posílal soudem stanovené alimenty, nejvýš by jim ale poskytoval 15 až 25 procent průměrné mzdy měsíčně podle jejich věku. Na novou sociální dávku by dosáhly děti z domácností s příjmem pod průměrnou mzdou, které nedostaly výživné za dva měsíce. Nová verze návrhu počítá jen s maximální výší 3000 korun, což má omezit administrativu spojenou s vyplácením dávky.

Vedle papírových stravenek bude i nezdaněný benefit v penězích

Koalice se také shodla, že firmy budou moci kromě papírových stravenek, za které si lidé kupují obědy, či závodního stravování dávat zaměstnancům nezdaněný pevný benefit vyplácený v penězích. „Z toho mám velkou radost. Dnes máme v naší zemi milion zaměstnanců, kteří nemají žádný benefit, protože si to prostě jejich zaměstnavatelé nemohou dovolit,“ řekla ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

ČSSD před jednáním koalice avizovala, že nechce rušit stravenky. S tím ale ministryně financí nepočítá, a tak sociální demokraty přesvědčila.

Alternativou ke stravenkám bude finanční benefit, který si firmy budou moci dát do svých výdajů. Z každé stravenky platí firma, která je dává zaměstnancům, asi dvě procenta, a restaurace, které je přijímají, platí z každé stravenky firmám, které je vydávají, mezi pěti a sedmi procenty. Takže je to hlavně byznys pro stravenkové firmy.

Zrušení superhrubé mzdy je podle Hamáčka Mission Impossible

O zrušení superhrubé mzdy, což také navrhla, zatím Schillerová partnery ze sociální demokracie přesvědčit nedokázala. Chce ji nahradit daní z příjmu 19 procent ze mzdy hrubé.

14. ledna 2020

Výhrady měl šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Pomohl si názvem známého amerického filmu Mission Impossible s Tomem Cruisem. „Už tak bude sestavit rozpočet obtížné a s tou pětadvacetimiliardovou sekyrou mi to připadá jako Mission Impossible,“ řekl Hamáček.

Sociální demokracie dala najevo, že podpoří zrušení superhrubé mzdy jen v případě, že to nebude znamenat rozpočtové škrty. Jinými slovy, ministryně financí musí podle ČSSD najít jiné příjmy do státního rozpočtu, aby zrušení superhrubé mzdy z neohrozilo financování školství, zdravotnictví či vyplácení důchodů, čehož se sociální demokraté obávají.

Vyřešit se musí i to, aby nikomu nestouply daně z příjmu

Vyřešit se podle ministryně Schillerové musí i to, že by byly určité skupiny poplatníků, pro které by zrušení superhrubé mzdy znamenalo růst daně z příjmů z 15 na 19 procent.

„Pokud bychom zrušili superhrubou mzdu, tak ve vládním prohlášení máme, že by se snižovala daň pro zaměstnance z efektivní daně 20,1 na 19 procent. U OSVČ to znamená, že by měli devatenáctiprocentní daň. My bychom jim to kompenzovali tím, že dvě třetiny uhrazeného sociálního pojistného by jim umožnili dát do výdajů,“ řekla v úterý Schillerová.

Upozornila, že jsou i lidé s příjmy z pronájmů, jimž by se také při zrušení superhrubé mzdy zvedla daň z 15 na 19 procent. „A my nechceme žádné skupině poplatníků zvedat daně,“ zdůraznila ministryně.

Opoziční ODS zrušení superhrubé mzdy podporuje. „Přál bych si, aby nynější slova ministryně Schillerové nebyla jen dalším marketingovým cvičením. Pokud by návrh předložila, tak ho podpoříme,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. Občanští demokraté superhrubou mzdu zrušit zkoušeli, ale narazili.

„Zásadní rozdíl je, že zatím všechny opoziční návrhy rušily superhrubou mzdu a nechávaly patnáctiprocentní zdanění. To bych chtěla upozornit, že bez dalšího je výpadek 80 miliard korun,“ uvedla pro iDNES.cz Schillerová.

Zaorálek chtěl znovu řešit i Válkovou, Brabec se jí zastal

Na programu koaličního jednání bylo v úterý celkem čtrnáct bodů. Mezi nimi i daňový paušál pro živnostníky a zrušení některých daňových výjimek, což koalice také odložila, důchodová reforma, opatření v boji s chudobou, novely zákonů o dostupnosti léčiv a volbách do správních a dozorčích rad zdravotních pojišťoven či koncepce rodinné politiky.

Ministr kultury za ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že koalice se mohla zabývat i situací kolem  vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové. Válková čelí kritice kvůli článku ze 70. let, který napsala spolu s prokurátorem Josefem Urválkem, jenž v roce 1950 poslal na šibenici Miladu Horákovou. „Je potřeba, aby otázka lidských práv byla prezentována někým, kdo má vysokou autoritu,“ řekl Zaorálek.

Vláda si v pondělí Válkovou pozvala, ale a o jejím odvolání nehlasovala. Kandidátkou na ombudsmana již ale není, prezident Zeman místo ní navrhl bývalého poslance ČSSD a dříve zástupce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Válková v úterý odpoledne zamířila na Hrad. Po schůzce s prezidentem řekla, že ji Zeman podpořil ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec uvedl, že je mu z lidského hlediska Válkové líto. „Ona to skutečně bere jako velkou osobní křivdu, jako určitou štvanici,“ řekl Brabec.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...