Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úřady budou moci nezaplacené pokuty strhávat z dávek, schválili poslanci

  9:56aktualizováno  14:06
Poslanci si došlápli na lidi, kteří neplatí pokuty za vybrané přestupky. Mají přijít o část doplatku na bydlení i o příspěvek na živobytí. Úřady jim z těchto dávek neuhrazené pokuty mají strhávat. Poslanci se kvůli tomu pohádali o situaci ve vyloučených lokalitách. „Nemůžeme přijímat protiromské zákony v této Sněmovně,“ řekl poslanec ČSSD Petr Dolínek.

„Obce nebudou institut zneužívat, protože to není v jejich zájmu,“ hájil změnu jeden z autorů návrhu Jan Bauer z ODS.

Bauer iDNES.cz řekl, že se neobává nepokojů v sociálně vyloučených lokalitách. Lidé, kteří dávky pobírají si podle něj musí uvědomit, že nejsou automatické.

„Tento zákon je o tom, abychom dali stopku lidem, kteří ignorují veškerá pravidla,“ podpořila to poslankyně ANO z Ústeckého kraje Eva Fialová. „Já jsem přesvědčená o tom, že to pomůže v těch lokalitách, protože se jedná o zdvihnutý prst,“ uvedla Fialová.  „Dnes jsou diskriminováni ti slušní,“ zastával řekl poslanec ANO Jan Bláha.

Pro zákon, který má platit od ledna příštího roku a který nyní ještě posoudí Senát, hlasovalo 112 ze 140 přítomných poslanců.  Pro nebyli sociální demokraté, Piráti a hnutí STAN.

Maláčová vidí jako hlavní problém obchod s chudoubou v sociálně vyloučených lokalitách

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová považuje za hlavní problém byznys s chudobou ve vyloučených lokalitách. Podle Maláčové by ale mohl zákon, pokud by byl přijat, zostřit problémy ve vyloučených lokalitách.

„Myslím si, že systém dávek má být přísný, má fungovat jako trampolína, dostanete se do problémů, sociální systém vás vyhoupne zpět do normálního života, ale normální je pracovat, platit daně, pečovat o své blízké a chodit do práce a do školy. Myslím si, že řešením, zásadním řešením - a není to jednoduchý problém - je skutečně sociální práce na obcích,“ řekla v pátek ve Sněmovně Maláčová.

Za zásadní problém označila byznys s chudobou. „Stát platí, do vyloučených lokalit se sestěhovávají problematičtí lidé, vlastníci extrémně profitují z tohoto obchodu s chudobou,“ popsala, jak někteří lidé rýžují na na přemrštěném nájemném v některých sociálně vyloučených lokalitách.

„Nezlobte se na mě, paní ministryně, co předvádíte vy, to je nechutný. Tři roky jste nepřipravila vůbec nic, tři roky jste neudělala vůbec nic,“ opáčila jí komunistická poslankyně ze severočeského Mostu Hana Aulická Jírovcová.

„Přece tady nebudeme podporovat neustále se rozrůstající skupinu lidí, kteří si myslí, že de facto nemusejí vůbec nic a podle toho se i chovají,“ řekla komunistka.  „Uvědomujete si, že právě v těchto lokalitách ty děti dneska už od malých, od pěti, čtyř let jsou zvyklé brát návykové látky? A co potom z nich chcete udělat, jak s nimi chcete pracovat?“ opáčila Maláčové.

Nezařazený poslanec Lubomír Volný prohlásil, že největším problémem v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách je lichva v romské komunitě a že o tom nikdo ve Sněmovně nechce mluvit. „Vy ten problém nevidíte, tak ho nikdy nevyřešíte,“ prohlásil Volný.

Místopředsedkyně Pirátů varuje před eskalací v sociálně vyloučených lokalitách

Kriticky se k návrhu staví také Piráti. „Byla bych velice ráda, aby opravdu všichni věděli, co to může způsobit a co to také s největší pravděpodobností způsobí. Už tady vystupovala paní ministryně, která varovala před eskalací napětí a tím, že opravdu není jasné, co to například v okolí vyloučených lokalit může udělat,“ varovala první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Zákon, který je předložený nic nevyřeší, spíš zhorší situaci,“ je přesvědčena.

Výhrady k návrhu vyjádřil také poslanec Jan Čižinský za KDU-ČSL.  „Bohužel se obávám, že ta skupina lidí, na které nedosáhne nikdy nic, protože už jsou úplně na dně, se zvětší,“ varoval Čižinský. Neprosadil vrácení zákona k jednání do výborů.

„Nepřizpůsobiví se přizpůsobili jedna báseň,“ řekl Foldyna

„Tu diskusi tady sleduji v němém úžasu. Já na rozdíl od všech těch, kteří se vždycky jednou za půl roku jedou podívat do takzvaných vyloučených lokalit, já v ní bydlím. Já blbec jsem si před dvaceti roky koupil byt v krásném centru Děčína v městském bytě, nádherný městský barák. Za dvacet let bydlím ve vyloučené lokalitě. 150 metrů od městského úřadu v centru města, kde je třetina lidí, vy jim říkáte nepřizpůsobiví. Ti se přizpůsobili, to je jedna báseň,“ řekl poslanec z Děčína Jaroslav Foldyna, původně zvolený za ČSSD, s níž se ale v průběhu volebního období rozešel a přestoupil do SPD.

Úřady by podle návrhu novely, kterou předložila ODS, snížily dávky na úhradu nezaplacených pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Stejně by postupovaly v případě nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v případě zanedbávání péče o povinnou školní docházku žáka. O část dávek by přišli také lidé, kteří nezaplatili pokutu za porušení obecní vyhlášky, jež stanoví podmínky pro pořádání sportovních a kulturních akcí.

V případě podpory záškoláctví má při strhávání pokut platit princip „jednou a dost“

U tolerování a podpory záškoláctví by podle předlohy mohl platit pro strhávání pokut z dávek princip „jednou a dost“. U ostatních přestupků by byly postihy strhávány z dávek při třetím a dalším prohřešku. Obce by ale mohly požádat o srážku již při prvním nebo druhém přestupku, pokud by existovala obava, že postih jiným způsobem nevymohou a zároveň jde o pachatele s minimální snahou se napravit.

Úřady práce by po oznámení musely dávky snížit. Částky, které na nich lidem nevyplatily, by putovaly do rozpočtů příslušných obcí.

„My potřebujeme udělat kroky k tomu, aby ty děti chodily do školy, protože ti rodiče je do školy zkrátka neposílají. Oni nemají motivaci. A pokud dítě nechodí do školy a ví, že může žít za sociální dávky a že to v této zemi je možné, tak proč by to neudělali? Tak dalších x generací bude doma na sociálních dávkách a my to všichni budeme platit ze svých daní. Taková je realita,“ řekla poslankyně Tereza Hyťhová z Ústeckého kraje, která byla zvolena za SPD a později přestoupila do Trikolóry.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  23:49

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...